Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2019, 11:11
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Oplatí sa mladému človeku kúpiť najlacnejší Mercedes-Benz v takmer úplnom základe? (Test)

Oplatí sa mladému človeku kúpiť najlacnejší Mercedes-Benz v takmer úplnom základe? (Test)
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA
TECH MERCEDES-BENZ
Uložiť Uložené

Vyskúšali sme A-čko v úplne novom karosárskom variante a zároveň v takmer základnej výbave.

Trieda A sa za posledné roky stala veľmi obľúbeným modelom značky, ktorý prilákal predovšetkým mladú cieľovú skupinu. Už dlhé roky tak neplatí, že Mercedes-Benz je všetko od C-čka vyššia, práve naopak, celý rad malých kompaktov (trieda A, B, CLA aj GLA) môžeme označiť za mimoriadne úspešný projekt, keďže značke zaručil v danom segmente kedysi nevídaný úspech.

Aj preto sme sa tak odstupom času dočkali viacerých karosárskych alternatív, ktoré chcú využiť dopyt a čo najviac zacieliť na špecifickú skupinu zákazníkov či trhov. Aj preto nám nemecká automobilka minulý rok predstavila úplnú novinku – triedu A sedan. Tú sme dostali do rúk v takmer úplne základnej výbave, preto sme sa pokúšali zistiť, čo tento variant ponúka a či sa vôbec v tomto prípade oplatí si priplatiť za prémiovú značku.

 

Čo prináša najlacnejší Mercedes-Benz v takmer úplnom základe? Oplatí sa?
Čo prináša najlacnejší Mercedes-Benz v takmer úplnom základe? Oplatí sa? Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA

Hneď v úvode musíme začať s cenou. A sedan na našom trhu začína s cenovkou od 27-tisíc € (verzia A 180), zatiaľ čo nami testovaný naftový variant A 180d stojí v úplnom základe 31-tisíc € a v našej výbave 36-tisíc €. Je teda zrejmé, že za tých pár tisíc € navyše nemožno očakávať žiadnu bohatú výbavu, naopak, pribudlo len pár prvkov výbavy. Chvalabohu, jedným z nich sú plne LED-kové predné aj zadné svetlomety, ktoré vrelo odporúčame. Rozhodne prvá vec, ktorú sa oplatí priplatiť.

Dodať však musíme, že nejde o najvyššiu plne adaptívnu technológiu Multibeam LED, ale "len" statické LED-ky s automatickými diaľkovými svetlami. Ich funkcionalita je ale výborná a už tu môžeme pokojne prehlásiť, že je očividné, že sa jedná o model prémiovej značky.

Iste, nie sú to tak sofistikované svetlá aké poznáme napríklad z triedy S, v nižšej strednej triede ale patria k úplnej špičke, ktorej dokáže konkurovať naozaj len 1-ka, A3-ka, prípadne adaptívne LED-ky v Golfe.

 

Čo prináša najlacnejší Mercedes-Benz v takmer úplnom základe? Oplatí sa?
Čo prináša najlacnejší Mercedes-Benz v takmer úplnom základe? Oplatí sa? Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA

V rámci exteriéru možno následne badať ešte príplatkové 17" disky v tmavom vyhotovení, inak ale ničím dodatočným nedisponuje. Nečakajte teda žiadnu zaujímavú farbu či nebodaj optický AMG Line s agresívnejšími nárazníkmi. A-čko si vystačilo so základnou bielou farbou bez príplatku a líniou Style. Nemožno povedať, že by auto vyzeralo zle, no lámať krky okoloidúcim rozhodne nebude. Stačí však, aby si siahol po napríklad veľkých 19-kach a aj bez športového paketu môže sedan vyzerať veľmi atraktívne.

Apropo, zadná časť. Tá je pre karosársky variant sedan nová, keďže ten sme tu z A-čka odvodený nikdy doteraz nemali (CLA je skôr štvordverové kupé, ktoré mimochodom v ponuke naďalej zostalo). LED-kové svetlá majú veľmi zaujímavú grafiku, navyše, dizajnéri vekom kufra naznačili aj decentnú odtrhovú hranu. Žiaľ, zadný nárazník vyzerá bez koncoviek výfuku veľmi fádne – aspoň vidíš, že niekedy by aj tie fejkové koncovky bodli. Dostupné sú od vyšších výbav.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 67779 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia