Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júla 2019, 15:46
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Parkovanie ako v bondovke? Vďaka prvej úradne povolenej plne automatizovanej funkcii je to realita

Parkovanie ako v bondovke? Vďaka prvej úradne povolenej plne automatizovanej funkcii je to realita
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://media.daimler.com/marsMediaSite/en/instance/ko/World-first-Bosch-and-Daimler-obtain-approval-for-driverless-parking-without-human-supervision.xhtml?oid=43968944&ls=L2VuL2luc3RhbmNlL2tvLnhodG1sP29pZD00ODM2MjU4JnJlbElkPTYwODI5JmZyb21PaWQ9NDgzNjI1OCZib3JkZXJzPXRydWUmcmVzdWx0SW5mb1R5cGVJZD00MDYyNiZ2aWV3VHlwZT10aHVtYnMmc29ydERlZmluaXRpb249UFVCTElTSEVEX0FULTImYWpheFJlcXVlc3RzTWFkZT0xJnRodW1iU2NhbGVJbmRleD0wJnJvd0NvdW50c0luZGV4PTU!&rs=40" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">daimler.com</a>
TECH MERCEDES-BENZ
Uložiť Uložené

Firmy Bosch a Daimler zaznamenali významný miľník v oblasti automatizovanej prepravy.

Automatizované systémy sú čoraz rozšírenejšie v sériových autách. Aj kvôli legislatívam totiž na trhu nie je žiadny plnohodnotný autopilot, ktorý by úplne a na neobmedzený čas odbremenil vodiča od riadenia vozidla.

Doba sa však rýchlo mení a na svet sa najnovšie predrala špičková technológia, ktorá jasne naznačuje, že už o pár rokov môže byť všetko úplne inak. Popredné spoločnosti Bosch a Daimler predstavujú významný míľnik na ceste za automatizovaným jazdením.

Dve firmy, ktoré dlhé roky úzko spolupracujú pri vývoji technológií, totiž získali povolenie od príslušných orgánov v Bádensku-Württembersku pre plne automatizovaný parkovací systém v parkovacom dome múzea Mercedes-Benz v Stuttgarte.

Parkovanie ako v bondovke? Vďaka prvej úradne povolenej plne automatizovanej funkcii áno
Parkovanie ako v bondovke? Vďaka prvej úradne povolenej plne automatizovanej funkcii áno Zdroj: media.daimler.com

Laicky povedané, na svete je tak prvá úradne povolená plne automatizovaná parkovacia funkcia. Vďaka technológii Valet Parking je možné nechať zaparkovať a vyparkovať vozidlo bez toho, aby v ňom sedel vodič.

Po aktivovaní funkcie prostredníctvom aplikácie v chytrom telefóne vozidlo bez akéhokoľvek dohľadu dokáže zaparkovať v parkovacom dome. Problémom nie sú ani poschodia či prekážky, ktorým sa vie vyhnúť, prípadne pred nimi zastaviť. Krátko nato, ako vodič vstúpi do parkovacieho domu a po vystúpení telefónom aktivuje plne automatizované parkovanie vozidlo vyhľadá za pomoci novej technológie voľný box a zaparkuje.

Samozrejme, rovnako to platí aj v prípade opačného postupu – ak vodič svoje vozidlo potrebuje, cez aplikáciu si vyžiada jeho vyparkovanie z parkovacieho domu. Celý parkovací manéver nám spoločnosti predstavujú na autentickom videu, kde je danou technológiou vybavený sériový Mercedes-Benz triedy E.

Celý manéver je v réžii komunikácie medzi vozidlom a inteligentnou infraštruktúrou od spoločnosti Bosch, ktorá snímačmi sleduje koridor. Technológia je sprvoti dostupná len v Nemecku a poslúži ako vzor, podľa ktorého bude táto parkovacia služba v budúcnosti schválená aj v parkovacích domoch na celom svete.

Domov
Zdieľať
Diskusia