Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2019, 16:15
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Na Slovensku sa budú od roku 2021 vyrábať batérie do elektromobilov

TECH ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Výstavba závodu by mala započať v roku 2020.

Závod na výrobu batérií do elektromobilov bude postavený na Slovensku. Investícia do jeho vývoja by sa mala pohybovať do výšky 100 miliónov eur. Pri podpise zmluvy medzi slovenskou spoločnosťou InoBat a americkou firmou WildCat Discovery Technologies bol prítomný aj podpredseda Európskej komisie a bývalý kandidát na prezidenta Slovenskej republiky Maroš Šefčovič.

Výstavba by mala začala v druhom štvrťroku 2020 a výroba bude zrejme spustená koncom roku 2021. Spočiatku sa plánuje na jeden rok vyrobiť 1 500 batérií, pričom ich počet by sa mal neskôr navýšiť na 150 000 batérií ročne, čím by sa vytvorilo pre obyvateľov Slovenska množstvo pracovných miest.

Elektromobil značky Geometry (autosalón v Šanghaji – 16. apríl 2019)

Na Slovensku sa budú od roku 2021 vyrábať súčiastky do elektromobilov
Na Slovensku sa budú od roku 2021 vyrábať súčiastky do elektromobilov Zdroj: TASR/AP/Ng Han Guan

Podľa spoluzakladateľa a výkonného riaditeľa InoBat Mariána Bočeka by sa mohol závod umiestniť na západnom Slovensku. Presnejšie informácie o plánovanej lokalite však prezradia až o niekoľko týždňov.

Odporúčané
Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy 18. decembra 2023, 17:00

„Predpokladá sa, že sa EÚ stane druhým najväčším jednotným trhom s batériami pre elektrické vozidlá a úžitkové úložiská energií. Teší nás, že sa v tomto ohľade rozvíja mnoho európskych iniciatív a zameriavame sa na to, aby sme im poskytli čo najväčšiu podporu, ktorá by pomohla EÚ dosiahnuť jej plný potenciál a etablovať sa ako kľúčový hráč na svetovej scéne počas nasledujúcich dvoch rokov," prehlásil Maroš Šefčovič.

Domov
Zdieľať
Diskusia