Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2019, 11:47
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ruské ministerstvo chce pivo klasifikovať ako nealkoholický nápoj

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL PIVO
Uložiť Uložené

Piť ho tak zrejme budú môcť aj osoby mladšie ako 18 rokov.

Ministerstvo priemyslu a obchodu v Rusku prišlo s odvážnym nápadom, ktorý vyvolal obrovský ohlas po celom svete. Na základe obchodnej rozvojovej stratégie na najbližších 6 rokov má byť pivo považované za nealkoholický nápoj, a to aj napriek tomu, že alkohol jednoznačne obsahuje.

Ako informovali portály Idnes.cz či Tyden.cz, pivovary prijali správu s nadšením, no poslanci prejavili značný šok a rozhorčenie. Jeden z nich má dokonca v pláne aj podanie žaloby na ministerstvo.

Pivo je nealkoholický nápoj, tvrdí ruské ministerstvo
Pivo je nealkoholický nápoj, tvrdí ruské ministerstvo Zdroj: unsplash

Aj napriek tomu, že by takýto krok mohol mať výrazné ekonomické benefity, alkohol je v Rusku veľkým problémom. Ak sa ceny zvýšia, začnú si ho variť doma a prichádza napríklad k otravám metanolom.

Rusko malo pivo na zozname nealkoholických nápojov do roku 2011, kedy bolo vyradené, keďže sa stalo hlavnou príčinou vzniku alkoholizmu. Dnes sa nemôže predávať v noci a ani vo veľkých plastových fľaškách, no zmena zákona by to mohla zmeniť. Treba si však uvedomiť, že vyškrtnutie piva zo zoznamu alkoholických nápojov by umožnilo jeho konzumáciu aj neplnoletým osobám.

Domov
Zdieľať
Diskusia