Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2019, 15:26
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Na Slovensku si homosexuáli za istých okolností môžu adoptovať dieťa. Úrady sa nesmú pýtať na sexuálnu orientáciu

Na Slovensku si homosexuáli za istých okolností môžu adoptovať dieťa. Úrady sa nesmú pýtať na sexuálnu orientáciu
Zdroj: AP/TASR
ZAUJÍMAVOSTI LGBT+ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

O registrovaných partnerstvách či adopcii sa na Slovensku hovorí čoraz častejšie.

Máme za sebou Dúhový pochod. Bratislava nedávno ožila farbami a tisícky ľudí „pochodovali“ za toleranciu a podporu menšín. Organizátori odhadujú, že sa pochodu zúčastnilo až 10-tisíc ľudí, čo je doposiaľ najviac v histórii slovenských PRIDE. Zatiaľ ich bolo deväť.

Odporúčané
Dúhový Pride alebo Hrdí na rodinu? Boli sme na oboch pochodoch, no len jeden propagoval toleranciu Dúhový Pride alebo Hrdí na rodinu? Boli sme na oboch pochodoch, no len jeden propagoval toleranciu 20. júla 2019, 22:36

Neďaleko PRIDE v ten istý deň pochodovali aj Hrdí za rodinu. Tí hovorili, že rodina je základná bunka spoločnosti, pričom rodina je len matka, otec a dieťa či deti. Za rodinu sa pochodovalo už 8-krát, tento rok sa akcie zúčastnili stovky ľudí a asi 50 kotlebovcov.

Mladí Slováci sú tolerantnejší

Dva pochody v jeden deň, dve protichodné myšlienky. Jeden tábor hovorí o utláčaní práv, no a ten druhý tábor, paradoxne, hovorí to isté. Jedna skupina bojuje za zrovnoprávnenie sexuálnych menšín, druhá zas za ochranu práv skutočnej rodiny. V oboch táboroch sa objavili aj vrcholní politici.

Desaťtisíc ľudí na PRIDE nie je málo. Nastal posun v myslení Slovákov? „Určite. Spôsobilo to viacero faktorov. Mladí ľudia sú otvorenejší voči LGBTI komunite. Je to spôsobené tiež tým, že aj samotní ľudia z komunity sú otvorenejší, menia sa teda postoje v rodine, škole, spoločnosti,“ povedal pre Refresher výkonný riaditeľ Inakosti a organizátor PRIDE Martin Macko. Na pochod Hrdí za rodinu prišli stovky ľudí.

Dúhového pochodu sa zúčastnili politici zo strany SaS a Progresívne Slovensko. Progresívci chcú dokonca zákon, ktorý by definoval registrované partnerstvá. Boris Kollár, národniar Andrej Danko či kotlebovec Uhrík, ktorí sa zúčastnili pochodu Hrdí na rodinu, zas stoja za „tradičnou rodinou“ a o adopcii detí homosexuálnymi pármi či o registrovanom partnerstve nechcú ani počuť.

Čo hovorí zákon

V našej krajine adopciu definuje zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine, ktorý hovorí o rovnakom vzťahu medzi osvojiteľom a osvojencom ako medzi biologickými rodičmi a takisto o zodpovednosti, právach a povinnostiach ako rodičia. Osvojenie je odborný termín pre adopciu.

Osvojením vzniká medzi osvojiteľom a osvojencom rovnaký vzťah, aký je medzi rodičmi a deťmi. Medzi osvojencom a príbuznými osvojiteľa vzniká osvojením príbuzenský vzťah. Osvojitelia majú pri výchove detí rovnakú zodpovednosť a rovnaké práva a povinnosti ako rodičia,“ píše sa v zákone.

Odporúčané
Transrodová Slovenka: Nikomu nechcem ničiť hodnoty, chcem len prežiť svoj život tak, ako to cítim (Rozhovor) Transrodová Slovenka: Nikomu nechcem ničiť hodnoty, chcem len prežiť svoj život tak, ako to cítim (Rozhovor) 19. marca 2019, 17:24

Adopcia je všeobecne vnímaná ako vytvorenie rodinného zázemia pre dieťa, voči ktorému ani jeden z jeho biologických rodičov nevykonáva či nebude vykonávať rodičovské práva a povinnosti. O adopcii rozhoduje súd a súdnemu rozhodnutiu predchádza proces sprostredkovania náhradnej starostlivosti definovaný príslušným zákonom.

Adopcia je zdĺhavý proces

Dieťa si môže adoptovať osoba, ktorá je spôsobilá na právne úkony, má osobné predpoklady (najmä zdravotné, osobnostné a morálne) a je zapísaná do zoznamu žiadateľov o osvojenie. Okrem toho ale musí spĺňať jednu dôležitú vec – spôsobom svojho života a života osôb, ktoré s ňou žijú v domácnosti, zaručuje, že osvojenie bude v záujme maloletého dieťaťa.

Na svete je čoraz viac párov, ktoré nemôžu mať deti, a to z rôznych dôvodov. Aj napriek tomu, že záujem o adopcie rastie, stále je proces osvojenia dieťaťa na Slovensku veľmi zdĺhavý a nie každému páru sa podarí dostať až na pomyselný koniec procesu osvojenia.

Osvojiť maloleté dieťa môžu manželia alebo jeden z manželov, ktorý žije s niektorým z rodičov dieťaťa v manželstve, alebo pozostalý manžel po rodičovi alebo osvojiteľovi maloletého dieťaťa, výnimočne i osamelá osoba.

„V praxi sa s osvojením dieťaťa osamelou osobou stretávame, spravidla ide o osamelé ženy. Z hľadiska zákona má samozrejme rovnaké podmienky pre prijatie dieťaťa aj muž. Podobné podmienky prijatia dieťaťa do náhradnej starostlivosti sú aj pri pestúnskej starostlivosti,“ vyjadrila sa Milada Bohovicová, sociálna pracovníčka a supervízorka občianskeho združenia Návrat. 

Prieskumy ukázali, že klesá záujem o rómske deti z domovov

Problémom pri adopcii je podľa všetkého aj farba pleti dieťaťa. V detských domovoch končí veľa rómskych detí, no u adoptívnych rodičov o ne klesá záujem. Občianske združenie Návrat porovnalo prieskumy verejnej mienky z rokov 2006 a 2018 a zistilo, že stúpol počet tých, ktorí adopciu rómskeho dieťaťa odmietajú. V roku 2006 si adopciu dieťaťa rómskeho pôvodu vedelo predstaviť 39 % opýtaných, v roku 2018 už len 24 %.

Denník N kontaktoval hudobníčku Luciu Piussi, ktorá si rómske dieťa adoptovala. Proces adopcie malého Lukáša trval približne rok odkedy sa rozhodli vziať si ho k sebe. Priemerná doba v jednotlivých regiónoch je však rôzna. V Bratislave to je približne rok, ale sú aj také časti Slovenska, kde proces adopcie trvá roky.

Odporúčané
Ako lesba sa na Slovensku sama v noci bojím. Za jazvy zo sebapoškodzovania sa nehanbím, tvrdí youtuberka Aless Ako lesba sa na Slovensku sama v noci bojím. Za jazvy zo sebapoškodzovania sa nehanbím, tvrdí youtuberka Aless 2. júna 2019, 12:08

Pritom ak naozaj túžite po dieťati, môžete si ho v niektorých prípadoch adoptovať prakticky ihneď. Podľa skúseností sociálnych zdravotníčok zdravé rómske dieťa do 5 rokov do pestúnskej starostlivosti môžete mať hneď po zapísaní do zoznamu žiadateľov.

Rozhodnutie býva často najťažšie a najdôležitejšie

Prvým a zároveň najťažším krokom v procese adopcie je samotné rozhodnutie. Pár musí  dôkladne zvážiť svoju situáciu. Je veľa ľudí, ktorí rozmýšľajú o adopcii, no váhajú a nevedia sa rozhodnúť. Preto existuje základné poradenstvo, ktoré takýmto ľuďom pomáha. Na Slovensku to je napríklad o. z. Úsmev ako dar či Návrat.

Adopcia (osvojenie) – Pojmom adopcia alebo aj osvojenie (dve slová rovnakého významu) označujeme vytvorenie rodinného zázemia pre dieťa, voči ktorému ani jeden z jeho biologických rodičov nevykonáva, resp. nemôže, prípadne nebude vykonávať rodičovské práva a povinnosti.

Pestúnska starostlivosť – Pestúnska starostlivosť je vytvorenie náhradného rodinného zázemia (krátkodobého, strednodobého alebo dlhodobého) pre dieťa, ktoré nemôže z rôznych dôvodov byť prechodne alebo dlhodobo vychovávané svojimi rodičmi, prípadne inými rodinnými príslušníkmi. O pestúnskej starostlivosti rozhoduje súd, ktorý vymedzí rozsah práv a povinností pestúna k dieťaťu.

Náhradná osobná starostlivosť – Náhradná osobná starostlivosť je forma zabezpečenia náhradnej rodinnej starostlivosti o dieťa najmä v rámci príbuzenských vzťahov.

Profesionálne rodičovstvo – ústavná starostlivosť, ktorá má formu rodiny.

 Zdroj: upsvr.gov.skadopcia.sk

Ak sa pár napokon rozhodne pre osvojenie, musí navštíviť Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Sociálny pracovník spresní podmienky týkajúce sa adopcie a zapíše pár do zoznamu žiadateľov. Úrad vytvorí zložku, v ktorej si uloží základné údaje žiadateľov. Ďalej bude skúmať vašu bezúhonnosť, zdravotný stav, finančné a materiálne podmienky.

Nie je toho teda málo. Po uzatvorení dokumentácie bude žiadosť postúpená na odbor sociálnoprávnej ochrany detí a na Úrad práce. Nasleduje príprava, každý žiadateľ ňou musí prejsť. Tie realizujú poradensko-psychologické služby, napríklad už spomínané občianske združenie Úsmev ako dar alebo Návrat. Môže ich vykonať aj samotný úrad.

Najskôr treba zvládnuť PRIDE

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 67592 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akým programom môžu prejsť budúci adoptívni rodičia
  • Prečo si homosexuáli na Slovensku nemôžu aj môžu adoptovať dieťa
  • Ako sa téma LGBTI komunity zneužíva v politike
  • Čo by na Slovensku vyriešili registrované partnerstvá
Domov
Zdieľať
Diskusia