Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2019, 19:28
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Reklamu u influencerov dokáže rozoznať len 1 dieťa z 10. Drvivá väčšina im bezhlavo verí

ZAUJÍMAVOSTI DETI INFLUENCERI INSTAGRAM
Uložiť Uložené

Youtuberi a influenceri by mali jasne označovať príspevky, v ktorých sa nachádza sponzorovaný obsah.

Podľa nového prieskumu Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovy v Prahe dokáže skrytú reklamu influencerov na Instagrame rozoznať iba jedno jediné dieťa z desiatich. Mnohí youtuberi pritom vo videách rozbaľujú a ukazujú rôzne hry, oblečenie, hračky, jedlo či kozmetiku. To isté aj influenceri vo svojich príspevkoch na Instagrame či v rámci IG stories.

V drvivej väčšine pritom ide len o spolupráce s firmami a množstvo osôb vystupujúcich na internete, ktoré si takýmto štýlom zarábajú, sa navyše niekedy neunúvajú daný príspevok ani len označiť ako reklamu či spoluprácu. Mladí a prevažne deti si potom absolútne neuvedomujú, že ide o sponzorovaný obsah a po danom produkte túžia ešte viac, keďže ho prezentuje ich vzor.

„Je to nový spôsob, ktorým firmy propagujú svoje produkty. Ide o veľmi účinnú reklamu. Ľudia influencerov sledujú z vlastného záujmu, vážia si ich názory. Preto je pre nich prirodzenejšie uveriť tomu, že vec, ktorú ich vzory ukazujú, je skutočne dobrá a nedokážu sa bez nej zaobísť,“ hovorí marketingový riaditeľ poskytovateľa internetu netbox Lukáš Pazourek.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lucy (@lucypug),

Podľa výskumu spracovaného agentúrou Ipsos sleduje až 58 percent skúmaných detí medzi vekovou hranicou 9-15 rokov youtuberov a blogerov často. Iba každé desiate dieťa však dokázalo rozoznať, ktorý príspevok jeho obľúbeného influencera bol sponzorovaný.

Odporúčané
Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) 20. apríla 2024, 9:30

„Keď sa mali deti zamyslieť nad účelom obrázku a vybrať si jednu zo štyroch možností, polovica uviedla, že hlavným cieľom príspevku je ukázať influencera, ktorý sa má dobre. Iba 31 % detí zaškrtlo možnosť, že ide o reklamu,“ opisujú v tlačovej správe autori prieskumu, do ktorého sa zapojilo 330 detí.

Všetko, čo youtuberi hovoria a robia, majú deti tendenciu považovať za pravdu, ku svojim vzorom totiž vzhliadajú a ani nepomyslia na to, že by ich mohli klamať. Podľa spoluautora knihy Dítě v síti Jana Müllera platí jednoduché pravidlo – čím viac času deti strávia za počítačom, tým väčší profit z nich veľké svetové firmy majú.

Fakulta sociálnych vied Univerzity Karlovy a Združenie pre internetový rozvoj apelujú na influencerov, aby každý platený príspevok jasne označovali a zjednodušili tak predovšetkým deťom orientáciu v online svete.

Späť
Zdieľať
Diskusia