Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2019, 17:50
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Organizátori mi za mosh pit prestrihli pásku, tvrdí návštevník Pohody 2019. Ide o nebezpečný trend alebo nevinnú zábavu?

Organizátori mi za mosh pit prestrihli pásku, tvrdí návštevník Pohody 2019. Ide o nebezpečný trend alebo nevinnú zábavu?
Zdroj: Matúš Zeťák
HUDBA
Uložiť Uložené

Bezpečnosť je dôležitejšia ako zábava. Ako sa ku mosh pitom stavajú organizátori Pohody a Grapeu?

Mosh pity počas vystúpení interpretov síce nie sú novinkou, ide však o trend, ktorý sa čoraz častejšie vyskytuje v slovenských kluboch a aj na festivaloch. So stúpajúcou atmosférou skladieb sa vytvárajú v publiku kruhy a v momente „dropov“ do seba ľudia narážajú vrchnou časťou tela. 

Dobehol za mnou už jeden člen z Pohoda Crew, ktorý ma vyviedol spomedzi ľudí. Hneď mi strhol pásku a začal mi hovoriť, že mosh pit je na Pohode zakázaný, pretože pred pár rokmi v jednom takom mosh pite na inej udalosti zomreli dvaja ľudia (Účastník festivalu Pohoda 2019, Matúš)

Väčšinou je tento druh zábavy počas koncertov organizovaný priamo účastníkmi. Tí, ktorí sa do mosh pitov zapoja, by mali vedieť, aké sú jeho pravidlá. V prípade, že niekto spadne a hrozí mu zranenie, ostatní by sa mali postarať o jeho bezpečnosť, zdvihnúť ho a so zábavou pokračovať, až keď sa v kruhu nachádzajú len ľudia pripravení na nárazy. 

Mosh pit nemusí mať len kruhový tvar. Takto sa pred Separom rozostúpili ľudia na koncerte v Refinery Gallery, ktorí na seba začali skákať spoločne so začiatkom skladby. V tomto prípade sa nikomu nič nestalo

Organizátori mi za mosh pit prestrihli pásku, tvrdí návštevník Pohody 2019. Ide o nebezpečný trend alebo nevinnú zábavu?
Zdroj: Matúš Zeťák

My sme sa rozhodli pozrieť na problematiku trochu podrobnejšie, a to na podnet z festivalu Pohoda, kde bol jeden z účastníkov mosh pitov konfrontovaný členom organizačného tímu. Taktiež mu bola prestrihnutá páska a hrozilo mu vylúčenie z areálu: „To, že sú mosh pity zakázaném, som nevedel. Pýtal som sa na to aj ľudí z mojej partie, ktorí chodia na Pohodu už desať rokov a ani jeden z nich o žiadnom takom zákaze nevedel,“ dodáva účastník Matúš.

Pri tejto príležitosti sme okrem Michala Kaščáka za Pohodu oslovili aj Jána Trstenského za festival Grape a taktiež bezpečnostného manažéra Martina Královiča za PS:Events. Ten prezradil, ako sa dá nebezpečenstvu predchádzať a ako riešia, keď sa niečo stane: „Niekoľkokrát sme už riešili kolaps účastníka uprostred hustého davu.“ 

V článku sa dozvieš:
  • Či sú na festivaloch oficiálne mosh pity zakázané
  • Ako riešia mosh pity festivaly Grape a Pohoda
  • Čo sa stalo návštevníkovi Pohody 2019 a prečo mu prestrihli pásku
  • Či musel následne opustiť areál
  • Kto sú crowd asistenti
  • Čo si o mosh pitoch myslí bezpečnostný manažér
  • Aké sú pravidlá mosh pitov

Mosh pity na Slovensku a v Česku

Mosh pity síce pochádzajú z osemdesiatych rokov z punkových, rockových a metalových koncertov, postupne sa však aj v tejto oblasti búrajú žánrové rozdiely. Dnes sú samozrejmosťou aj na koncertoch slovenských raperov a do veľkej miery ich aj samotní interpreti považujú za meradlo, ako veľmi sa vedia návštevníci na ich koncertoch baviť. 

Organizátori mi za mosh pit prestrihli pásku, tvrdí návštevník Pohody 2019. Ide o nebezpečný trend alebo nevinnú zábavu?
Zdroj: Welin/REFRESHER

Signálom pre začiatok mosh pitov sú najčastejšie „dropy,“ resp. momenty, kedy skladba zmení atmosféru a prichádza jej intenzívnejšia a energickejšia časť. Práve tie sú charakteristickými prvkami trackov Gleba, ale aj členov DMS, Haha Crew alebo Milion+, kde ich máme možnosť sledovať najčastejšie. 

Fanúšikovia si zvykli baviť sa týmto spôsobom a svoje zážitky následne prenášajú aj na iné koncerty, napríklad aj na festivaly: „Odohralo sa to na koncerte Death Grips na SLSP stage. Pre ich tvorbu sú charakteristické aj rýchle rytmy a ťažké kopáky od začiatku do konca. Mosh pit sa tam utvoril už pri prvej pesničke,“ komentuje účastník Pohody 2019 Matúš.

Existuje niekoľko vzorcov správania a pohybu davu, ktoré vyhodnocujeme ako potenciálne nebezpečné pre zdravie účastníkov akcií (Martin Královič, bezpečnostný manažér)

V jeho prípade už členovia kontrolného tímu zaznamenali chovanie, ktoré mohlo byť vyhodnotené ako nebezpečné, a tak konali rázne: „V druhej polovici koncertu ma jeden z nich chytil za ruku, tak som ho odstrčil, veď predsa všade okolo bola riadna strkanica a nevedel som, že je to člen Pohoda Crew. Neskôr už bol vytrvalejší a ráznejší, a tak ma vytiahol až von z davu nabok stageu, kde čakali jeho kolegovia.“

Sú udalosti, na ktorých je tento druh zábavy monitorovaný. Napríklad na festivale Sziget majú aj samotní interpreti zakázané vyzývať ľudí, aby utvorili kruh a keď to spravia, vystúpenie je automaticky prerušené, čo sa stalo napríklad Stormzymu počas show v roku 2018.

Odporúčané
Pohoda 2019 priniesla na trenčianske letisko to najlepšie z hudby a umenia. Takto má vyzerať festival (Fotoreport) Pohoda 2019 priniesla na trenčianske letisko to najlepšie z hudby a umenia. Takto má vyzerať festival (Fotoreport) 14. júla 2019, 21:16

Na Pohode síce interpreti nikoho nevyzývajú, aby urobili kruh, keď to však účastníci preženú, môžu prísť o pásku: „Ochrankár mi okamžite strhol pásku a začal mi hovoriť že mosh pit je na Pohode zakázaný, pretože pred pár rokmi v jedom takom mosh pite na inej udalosti zomreli dvaja ľudia,“ dodáva Matúš.

Pásku mu vrátili

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 67570 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo dostal Matúš pásku naspäť
  • Aký najbizarnejší prípad musel riešiť bezpečnostný manažér Královič
  • Kto sú crowd asistenti
  • Aká je najlepšia prevencia pred ušľapaním v dave
  • Ako vníma mosh pity Michal Kaščák z Pohody
  • Ako vníma mosh pity Ján Trstenský z Grape
Domov
Zdieľať
Diskusia