Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júla 2019, 13:15
Čas čítania 7:23
Karin Filkaszova

Vyspovedali sme ľudí, ktorí rodine oznámili, že patria do LGBTI komunity. Neľutujú, svoje rozhodnutie by dnes nezmenili

Vyspovedali sme ľudí, ktorí rodine oznámili, že patria do LGBTI komunity. Neľutujú, svoje rozhodnutie by dnes nezmenili
Zdroj: Karin Filkászová/REFRESHER
REFRESHER LGBT+ PRIDE
Uložiť Uložené

Oznámenie rodine môže byť jednou z najťažších vecí pre LGBTI ľudí

Coming out je proces, pri ktorom človek otvorene oznámi svojim najbližším, že sa mu páči rovnaké pohlavie, alebo to, že sa nestotožňuje s rodom určeným pri narodení. Pre lesbičky, gayov, bisexuálov, transrodové osoby a intersexuálov (LGBTI) to často môže byť jedna z najťažších vecí, ktoré musia vo svojom živote urobiť.

Strach z reakcie milovaných je skutočne obrovský, pretože sa mnohí boja, že ich okolie odmietne. My sme sa opýtali štyroch rozličných ľudí, ako tento proces prebiehal u nich a ako reagovala ich rodina. 

Odporúčané
Dúhový Pride alebo Hrdí na rodinu? Boli sme na oboch pochodoch, no len jeden propagoval toleranciu Dúhový Pride alebo Hrdí na rodinu? Boli sme na oboch pochodoch, no len jeden propagoval toleranciu 20. júla 2019, 22:36

21-ročná Kika, 35-ročný Robo, 60-ročný Vlado a 15-ročný Michael nám o svojom príbehu otvorene porozprávali. Nie každý z nich sa stretol s otvorenou akceptáciou u svojich najbližších a niektorí sa s nepochopením vyrovnávajú dodnes.

Nikto z nich však svoje rozhodnutie neľutuje a dnes žijú oveľa spokojnejším životom. Nemusia totiž naďalej pred nikým predstierať, kým v skutočnosti sú a ako sa cítia. „Človek si síce rodinu nevyberie, no môže si vybrať to, či chce byť v živote šťastný. A klamať sám sebe alebo okoliu za to nestojí. Nech je hocikto presne taký, aký chce byť. Ak nikomu neubližuje, mal by robiť len to, čo ho robí šťastným,“ hovorí Kika. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako reagovala Kikina mama, keď jej Kika oznámila, že je lesbička
  • Ako na ňu vplývalo, keď nemohla byť k rodine úprimná
  • Ako sa Robovi rodičia dozvedeli, že je homosexuál
  • Aká zmena nastala u Robovej veriacej matky
  • Ako počas vojenskej služby zistila Vladova mama, že sa mu páčia aj chlapi 
  • Či niekedy akceptovala Vlada ako polysexuála s výstredným štýlom obliekania
  • Čo sa stalo, keď Michael svojej rodine povedal, že je transrodový muž
  • Aké rozdielne postoje mala k jeho coming outu jeho rodina a ako sa dnes cíti

Kika, 21 rokov

Kika si uvedomila, že je lesbička, keď mala 12 rokov, po jej prvej skúsenosti s dievčaťom. Napriek tomu, že v takom nízkom veku tomu nedávala žiadne nálepky, odjakživa sa jej páčilo rovnaké pohlavie. Dievčat sa viac hanbila a svoj voľný čas trávila hraním futbalu na školskom ihrisku s chlapcami. Priznať sa mame však nedokázala dlhú dobu.

Odporúčané
Lucia s Katkou vychovávajú dvojičky: Niektoré heterosexuálne páry deti zanedbávajú, no nikto im netvrdí, že nie sú pravá rodina Lucia s Katkou vychovávajú dvojičky: Niektoré heterosexuálne páry deti zanedbávajú, no nikto im netvrdí, že nie sú pravá rodina 10. júla 2019, 16:43

„Prvýkrát som sa odhodlala, keď som mala 15 rokov. Dostala som občiansky preukaz, cítila som sa vtedy zodpovednejšie a dospelejšie.  Vtedy som to však nedokázala urobiť a odložila som to. Keď som mala 16 rokov, konečne som sa mame priznala. Povedala som si, že už to nebudem dlhšie odkladať a tak som raz sedela na posteli a povedala si „poď teraz Kika, uľaví sa ti“. Šla som za ňou, sadli sme si a povedala som, že sa jej musím s niečím zdôveriť.

Hneď sa zľakla, myslela si, že som niečo vyviedla. Vtedy som jej povedala, že sa mi páčia aj dievčatá. Na začiatku som sa jej nepriznala, že som lesbička, lebo som nechcela, aby ju to príliš zasiahlo. Ona na moje prekvapenie reagovala pozitívne, povedala, že tomu rozumie, rešpektuje to, veď predsa som jej dcéra. Nebola to pre ňu úplne nová vec, keďže môj bratranec je gay, je starší odo mňa a je naozaj dobrý človek.  

Mesiac po tom, ako som sa jej priznala, som však mala niečo s dievčaťom a ona nás spolu pristihla. Vtedy sa so mnou nebavila asi týždeň. Neskôr som však išla na lyžiarsky a pred ním sa so mnou rozlúčila, dala mi pusu a povedala, že všetko je v poriadku. Keď som sa z neho vrátila, akoby sa nič nestalo. 

Keď som mala 17 rokov, mala som svoju prvú vážnejšiu známosť. Pýtala sa ma, kedy si už nájdem konečne aj chlapca a na rovinu som jej vtedy povedala, že chlapca nechcem a ani ho mať nebudem. Vtedy to pochopila a dnes sa už také otázky nepýta. Teraz skôr vyzvedá, kedy si nájdem normálnu frajerku (smiech). “

A ako na Kiku vplývalo to, keď nemohla byť k svojej mame úprimná? 

„Mama mi raz povedala, že som hanba rodiny, pretože som sa správala veľmi odmerane. Bolo to však preto, že ma niečo trápilo a nevedela som, ako jej to povedať. Bála som sa, že ma za to odsúdia v rodine. Keď som to však povedala nahlas, odpadol mi kameň zo srdca. Bola to jedna z najťažších vecí, s ktorou som sa kedy musela priznať. Človek si síce rodinu nevyberie, no môže si vybrať to, či chce byť v živote šťastný. A klamať sám sebe alebo okoliu za to nestojí. Nech je hocikto presne taký, aký chce byť. Ak nikomu neubližuje, mal by robiť len to, čo ho robí šťastným. “

Coming Out príbehy
Coming Out príbehy Zdroj: Karin Filkászová/REFRESHER


Robo, 35 rokov

Robo svoj coming out o sexuálnej orientácii absolvoval, keď mal 22 rokov. Mame to však neoznámil a dovtípila sa to. Roba sa to na rovinu spýtala. Otec bol v tom čase v zahraničí a mal príležitosť povedať mu to sám. S nami sa podelil o to, ako prebiehala celá situácia. 

„Mama ma sama konfrontovala s touto skutočnosťou. Prespal totiž u nás môj priateľ, o ktorom som tvrdil, že je iba kamarát. Mamy to podľa mňa vycítia. Ľutujem trochu, že som jej to nepovedal sám od seba, pretože vtedy by som tú situáciu mal pod kontrolou a nevznikla by z toho menšia dráma. Potvrdila si tým svoju domnienku a jej predstava o mojom živote sa rozplynula, že nebudem mať tú typickú rodinu a deti. To ju ranilo. Moja mama je veriaci človek a dokonca predo mnou kľačala, vzpínala si ruky, plakala a prosila ma, aby som sa zmenil. Povedal som jej však, že nejde o ňu. Ide o mňa, o môj život. Musím však povedať, že máme doma veľmi dobré vzťahy a máme sa všetci veľmi radi. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 67538 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako oznámenie o Robovej sexuálnej orientácii prijal otec
  • Čo spôsobilo výrazné názorové zmeny u Robovej mamy
  • Prečo musel byť Vlado prepustený z vojenskej služby
  • Ako Michaelov otec nedokázal prijať jeho coming out
Domov
Zdieľať
Diskusia