Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2019, 16:25
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Vrah Marián: S Mikulášom Černákom mám kamarátsky vzťah, dvojitá vražda trápi moje svedomie (To najlepšie z Refresheru)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Čo nové sa na Refresheri za posledných 7 dni urodilo?

Za uplynulý týždeň sme opäť pripravili hneď niekoľko rozhovorov aj analýz a navštívili zaujímavé miesta. Suverénne najviac Slovensko žilo najväčším domácim festivalom, kde sa opäť stretlo 30-tisíc fanúšikov kvalitnej hudby.

Pohoda sa opäť ukázala ako kvalitný, veľmi čistý a bezpečný festival a ty sa vďaka našim článkom dozvieš, ako sa s biznisom darilo obľúbenému predajcovi bryndzových halušiek a čo všetko obnáša práca človeka, ktorý má na starosti pohodlie headlinerov.

Vyspovedali sme dvojnásobného vraha a psychiatričku zameriavajúcu sa na závislosti, to však nie je ani zďaleka všetko. Poďakovanie patrí všetkým predplatiteľom Refresher+, vďaka ktorému sa teraz môžeš dostať zadarmo na vypredaný Grape 2019.  

Rozhovor s dvojnásobným vrahom

43-ročný Marián Šturdík je dvojnásobným vrahom, ktorého v minulosti odsúdili na 15 rokov väzenia. Známy pre verejnosť je okrem iného aj tým, že pod prezývkou L.U.G.E.R vydal rapovú skladbu Oko vraha, kde opisoval vraždu svojich obetí Antona a Patrície. My sme ho oslovili s ponukou na rozhovor, v ktorom sa dozvieš hlavne to, prečo by mal byť Mariánov príbeh pre všetkých obrovským ponaučením. 

Prezradil nám, čo všetko ho viedlo k ohavnému činu a ako to celé prebiehalo, ako reagujú ľudia, keď zistia, že komunikujú s vrahom aj ako vníma jeho súčasné svedomie skutočnosť, že zabil dvoch ľudí. Opísal svoje pocity, ktoré zažíval pri vražde a taktiež to, čo sa dialo v súdnej sieni. Vrátili sme sa aj k momentom, vďaka ktorým zmenil pohľad na svet a prezradil čosi viac o  vzťahu k mafiánovi Mikulášovi Černákovi a k nájomnému vrahovi Jozefovi Roháčovi.

Odporúčané
Dvojnásobný vrah Marián: Vraždil som, lebo mi znásilnili ženu, ak by sa dal vrátiť čas, neurobím to (Rozhovor) Dvojnásobný vrah Marián: Vraždil som, lebo mi znásilnili ženu, ak by sa dal vrátiť čas, neurobím to (Rozhovor) 18. júla 2019, 11:04

Zarábajú viac slovenskí raperi alebo interpreti pre deti?

Slovenskí raperi už na prvý pohľad zarábajú z hudby skutočne slušné peniaze. Domáci hudobný priemysel však funguje veľmi dobre aj v rámci iných žánrov a obzvlášť pesničkári pre deti sa môžu pochváliť číslami porovnateľnými s tými najlepšími z rapu. 

V článku sme sa bližšie pozreli na samotné čísla sledovanosti, zdroje príjmov z hudby, ale aj investície a ďalšie potenciálne zárobky. Aj vďaka popularite sociálnych sietí sa podľa všetkého majú stále lepšie raperi, a to aj napriek tomu, že predajú menej nosičov a dopyt po ich tvorbe je preukázateľne nižší. 

Odporúčané
V slovenskom hudobnom priemysle sa točia milióny eur. Zarábajú viac raperi alebo interpreti pre deti? V slovenskom hudobnom priemysle sa točia milióny eur. Zarábajú viac raperi alebo interpreti pre deti? 17. júla 2019, 16:00

Rozhovor s primárkou kliniky drogových závislostí 

Doktorka Ivana Dušeková je primárkou na klinike drogových závislostí v Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku. Má bohaté skúsenosti a vie, že pacienti musia počuť celú pravdu naplno. Psychiatrička vedie oddelenie už sedem rokov, a tak nám vedela porozprávať množstvo zaujímavostí aj z prípadov, ktoré sama riešila. 

Dozvieš sa, prečo robia na oddelení náhodné drogové a alkoholové testy, koľko stojí liečba na oddelení drogových závislostí, koľko pacientov ročne prijmú a ako prebieha liečba alkoholizmu či drogovo závislých pacientov. Zistili sme, ako dlho trvá liečba a aký má psychologička názor na to, že mladí experimentujú s drogami. Vyvrátila aj zopár mýtov, ktoré môžeme sledovať vo filmoch. 

Odporúčané
Na legalizáciu marihuany Slovensko nie je pripravené, hovorí primárka kliniky drogových závislostí (Rozhovor) Na legalizáciu marihuany Slovensko nie je pripravené, hovorí primárka kliniky drogových závislostí (Rozhovor) 14. júla 2019, 11:12

Ako vyzerali pochody Dúhový Pride a Hrdí na rodinu?

Poča soboty sa v Bratislave konala dvojica pochodov ľudí s opačnými názormi na to, aké práva by mal mať homosexuál na Slovensku. Kým iniciatívu Hrdí na rodinu podporilo zopár slovenských politikov a stovky občanov v červených tričkách, deviaty ročník Dúhového Pride zaznamenal rekordnú učasť prekračujúcu 10-tisíc návštevníkov. 

My sme sa na oboch akciách zúčastnili a ty sa dozvieš, akí politici či známe osobnosti jednotlivé podujatia podporili, prečo aa Dúhového Pridu zúčastnil aj 60-ročný Vlado, kvôli čomu to na pochode Hrdí na rodinu vyzeralo ako na mítingu politikov a prečo boli prítomní aj policajti či členovia extrémistickej strany.

Odporúčané
Dúhový Pride alebo Hrdí na rodinu? Boli sme na oboch pochodoch, no len jeden propagoval toleranciu Dúhový Pride alebo Hrdí na rodinu? Boli sme na oboch pochodoch, no len jeden propagoval toleranciu 20. júla 2019, 22:36

Rozhovor s Táňou, ktorá sa na Pohode starala o headlinera

23-ročná Slovenka Táňa Kadlecová žije v Londýne, kde je súčasťou redakcie magazínu Wonderland. Má za sebou fotenie online kampaní pre svetové značky ako Nike, Kappa či Moschino a medzi jej záľuby patri rap a streetwear. Už po piatykrát na najväčšom slovenskom festivale Pohoda stvárnila pozíciu takzvaného "guide", ktorého úlohou je starať sa o pohodlie vystupujúcich. Tento rok mala na starosti obrovskú hviezdu menom Skepta. 

V rozhovore sa dozvieš, čo obnáša práca contact guide na festivale Pohoda, ako prebiehal príchod Skeptu, akú mal náladu a aký je v skutočnosti ako človek. Prezradila, čo zjedol ako prvé a čo sa zvyčajne deje pred koncertom a po koncerte veľkého headlinera. Dozvedeli sme sa, ako je to s drogami na Pohode, ako vyzerá backstage na Pohode, či sa niekedy Táňa stretla so sexuálnymi návrhmi a či dostáva za túto prácu zaplatené.

Odporúčané
Na Pohode sa starala o headlinera: Vybavovať drogy umelcom máme prísne zakázané (Rozhovor) Na Pohode sa starala o headlinera: Vybavovať drogy umelcom máme prísne zakázané (Rozhovor) 17. júla 2019, 13:42

Navštívili sme skládku, kde leží 600 000 ton odpadu

Pár kilometrov za Sencom tam, kde končí asfaltka, leží Červený majer. Obrovská hora páchnuceho odpadu, týčiaca sa do 20-metrovej výšky. Je miestnou dominantou a firma AVE tu zváža a triedi všetko to, čo ty, v okolí Senca a na periférii Bratislavy, vyhodíš do čierneho, žltého či modrého kontajnera. My sme ju navštívili, aby sme zistili, či Slovákom ide triedenie. 

V článku si prečítaš, aká veľká je skládka v Senci a koľko je na nej odpadu, ako to vyzerá v hale, kde sa ženy ručne prehrabávajú odpadom aj prečo ostane odpad na skládke už navždy. Zistili sme, aké zvieratá žijú na skládke, čo so skládkou bude, keď ju zatvoria a aké bizarnosti ľudia vyhadzujú. 

Odporúčané
Polovica žltého kontajneru nie je plast, Slovákom triedenie nejde. Navštívili sme skládku, kde leží 600 000 ton odpadu Polovica žltého kontajneru nie je plast, Slovákom triedenie nejde. Navštívili sme skládku, kde leží 600 000 ton odpadu 15. júla 2019, 15:13

Rozhovor s Majstrami Haluškármi o biznise na Pohode

Niekedy musíš na ich bryndzové halušky stáť v rade aj 40 minút. Ich stánok je snom každého festivalu zameraného aj na kvalitnú gastronómiu a foodblogeri si ho nevedia vynachváliť. Majstri Haluškári sú najlepšími vo svojom odbore, za ich prácou sa však skrýva aj veľa driny. Zúčastnili sa aj aktuálnej Pohody, kde sme ich na chvíľu vyrušili, aby sme sa dozvedeli, ako im ide biznis. 

Majiteľ Lukáš nám prezradil, koľko stojí nájom za stánok na Pohode, koľko kíl halušiek predajú, koľko zarobia a čo je na prevádzkovaní stánku najnáročnejšie. Dozvedeli sme sa aj to, aký majú názor na bryndzové halušky v slovenských reštauráciách, čo je ich tajnou receptúrou a či si vôbec užijú koncerty.

Odporúčané
Ak vyjde počasie, na Pohode predáme skoro tonu bryndzových halušiek a zisk rátame v tisícoch eur, prezrádza majiteľ stánku Ak vyjde počasie, na Pohode predáme skoro tonu bryndzových halušiek a zisk rátame v tisícoch eur, prezrádza majiteľ stánku 14. júla 2019, 15:17

Podvodnícki taxikári v Bratislave

Námestie SNP v Bratislave je v piatky a soboty plné pochybných taxikárov. Kolóna áut na kopci len čaká na zákazníkov a aj keď sú niektorí seriózni, časť z nich má pofidérne úmysly. Ďalšia skupina sa na taxikárov zasa len hrá, aj keď voziť ľudí podľa zákona vôbec nemôže. A tak sme si na nich posvietili osobne.

V článku zistíš, kto a prečo nás chcel odviezť za absurdných 60 €, ako sa taxikári správali k zahraničnému turistovi, ktorý nepozná Bratislavu a za koľko eur nás taxikári odviezli na Hlavnú stanicu či letisko. Bližšie sme preskúmali, ako fungujú taxikári-podvodníci, ktorí v skutočnosti nesmú voziť ľudí a skúsili sme aj malý sociálny experiment.

Odporúčané
Za koľko ťa taxikári v noci odvezú z centra Bratislavy? Podvodník bez licencie nás chcel pripraviť o 60 € Za koľko ťa taxikári v noci odvezú z centra Bratislavy? Podvodník bez licencie nás chcel pripraviť o 60 € 20. júla 2019, 16:42

Miesto, kde nacisti vykonali najhorší masaker druhej svetovej vojny

Na území Kyjeva sa odohral jeden z najhorších masakrov minulého storočia. Udialo sa tak v roku 1941, kedy Nemci naplno rozbehli všetky vojenské ofenzívy. Za dva dni, teda od 29. do 30. septembra 1941 zavraždili v Babom Yare presne 33 771 Židov. 

Dnes v lokalite nenájdeš žiadnu veľkú roklinu. Na jej mieste je udržiavaný park s pamätníkmi, hrobmi a často sa na mieste konajú aj rôzne výstavy. My sme toto dôležité miesto európskej histórie navštívili, aby si sa o ňom mohol dozvedieť čosi viac. 

Odporúčané
Miesto, kde nacisti vykonali najhorší masaker druhej svetovej vojny a zabili desaťtisíce ľudí Miesto, kde nacisti vykonali najhorší masaker druhej svetovej vojny a zabili desaťtisíce ľudí 19. júla 2019, 17:22

 Alkoholická zmrzlina v Bratislave

Bratislavská zmrzlináreň s rafinovaným názvom I scream Bohéma patrí k známemu baru a dokonca si tu môžeš kúpiť aj alkoholickú zmrzlinu, avšak iba na občiansky preukaz. Ak teda ešte nemáš 18, na chute ako Mojito, Borovička, Aperol Spritz, Čierne pivo Guinness, Gin Tonic či Tequila Sunrise môžeš zabudnúť.

My sme sa rozhodli vyskúšať ich a vybavili sme sa aj dregerom, aby sme sa dozvedeli, či je naozaj pravda, že je možné zo zmrzliny nafúkať. Dozvieš sa čosi viac o cenách, chuti aj obsahu alkoholu, v konečnom dôsledku však ide o gastronomickú atrakciu, ktorú by bola škoda nevyskúšať. 

Odporúčané
V Bratislave nájdeš alkoholickú zmrzlinu, na ktorú si pýtajú občiansky. V ponuke majú Borovičku aj Gin Tonic V Bratislave nájdeš alkoholickú zmrzlinu, na ktorú si pýtajú občiansky. V ponuke majú Borovičku aj Gin Tonic 19. júla 2019, 11:46
Domov
Zdieľať
Diskusia