Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2019, 8:04
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Oblečenie na splátky je novým fenoménom internetových predajcov s módou

Oblečenie na splátky je novým fenoménom internetových predajcov s módou
Zdroj: www.afterpay.com
MÓDA
Uložiť Uložené

Áno, už aj e-shopy s oblečením ponúkajú splátkový kalendár.

Pred dvadsiatimi rokmi sme si nedokázali predstaviť, že oblečenie by sme si mohli kupovať bez odskúšania, no e-shopy a najmä mobilné nakupovanie ovládlo v poslednom období celý svet.

Úpadok kamenných predajní a najmä sortiment, ktorého sa na e-shop zmestí niekoľkonásobne viac ako do bežnej predajne, spôsobil okrem iného aj zásadnú revolúciu v spôsobe platieb, vďaka ktorej už pri sebe takmer nikto nenosí hotovosť. Platobné brány ako PayPal sú tak bežnou súčasťou nášho nakupovania na internete a s príchodom služieb ako Apple resp. Google Pay už pri sebe nemusíš nosiť ani svoju debetnú kartu. 

Odporúčané
Miliónový biznis s teniskami a oblečením ovláda resell mafia. Jej pozadie sa točí okolo podvodov a klamstiev Miliónový biznis s teniskami a oblečením ovláda resell mafia. Jej pozadie sa točí okolo podvodov a klamstiev 4. augusta 2019, 13:21
V tomto článku sa dozvieš:
  • Ako funguje nakupovanie oblečenia na splátky
  • Čo sa stane, ak nezaplatíš včas
  • Ktoré e-shopy a značky ponúkajú splátkové kalendáre
  • Kedy sa podobné služby dostanú na Slovensko? 

K úspešnému dokončeniu objednávky si tak donedávna potreboval len dostatok eur na svojom účte, no ani to by už onedlho nemuselo byť pravdou. Podľa informácií zo stránky The Motley Fool má aktuálne generácia Y, tzv. millenials v Spojených štátoch kúpnu silu zhruba 6OO miliárd dolárov a do roku 2020 by mali byť schopní míňať dokonca viac než 1,7 bilióna dolárov ($1 700 000 000 000). Dôležité je zároveň dodať, že priemerný milleniál v Spojených Štátoch má voči svojej banke dlh zhruba $45 000, či už kvôli hypotéke na bývanie alebo študentským úverom. 

Odporúčané
Požičovňa tenisiek LSWOP, vďaka ktorej môžeš aspoň na pár dní vlastniť Yeezy, Givenchy alebo Balmain Požičovňa tenisiek LSWOP, vďaka ktorej môžeš aspoň na pár dní vlastniť Yeezy, Givenchy alebo Balmain 4. októbra 2016, 1:30

Byť v dlhu je tak bežnou súčasťou ich, ale bohužiaľ aj našich životov a niektoré stránky s oblečením sa tak podľa tohto predpokladu rozhodli upraviť spôsob, ktorým budú predávať svoj tovar. Bežné platobné brány, ktoré ti v podstate len prevedú peniaze z karty na účet daného e-shopu tak doplnili o služby ako Afterpay, Quadpay, Affirm alebo Klarna. Tie už sú aktuálne dostupné u viac než 100 000 predajcov po celom svete a svojim zákazníkom ponúkajú možnosť rozložiť si platbu za nakúpený tovar do splátkového kalendára. 

Možnosť platby na splátky ponúka svojim zákazníkom v Spojených Štátoch už aj stránka KKW Beauty alebo platforma na reselling tenisiek GOAT

Oblečenie na splátky: Nový fenomén internetových predajcov s módou
Oblečenie na splátky: Nový fenomén internetových predajcov s módou Zdroj: kkwbeauty.com; goat.com

Nakúp teraz, zaplať neskôr

Tento systém perfektne dopĺňa životný štýl mladej generácie, ktorá na jednej strane chce všetko a hneď, no pritom často nemá dostatok potrebných financií. Z doposiaľ známych dát je tak najpopulárnejšou voľbou rozloženie platby na 4 splátky, pri ktorých zákazník neplatí žiadne úroky.

Odporúčané
140 influencerov a televízna reklama, ktorú videlo 3,5 milióna Slovákov. Bola masívna kampaň AboutYou s odstupom času efektívna? 140 influencerov a televízna reklama, ktorú videlo 3,5 milióna Slovákov. Bola masívna kampaň AboutYou s odstupom času efektívna? 1. júla 2019, 16:31


Najpopulárnejšou službou, ktorá aktuálne poskytuje na e-shopoch podobné splátkové kalendáre, je Afterpay. Vďaka voľbe "zaplať neskôr" tak u vybraných predajcov stúpli počty objednávok o 20-50 % a zároveň sa znižuje aj počet zákazníkov, ktorí so svojou objednávkou z košíka prešli až k pokladni, no tam objednávku zrušili. Na úspešné objednanie tovaru ti totiž vďaka službe Afterpay stačí napr. len štvrtina celkovej sumy objednávky. 

Oblečenie na splátky: Nový fenomén internetových predajcov s módou
Oblečenie na splátky: Nový fenomén internetových predajcov s módou Zdroj: www.urbanoutfitters.com

Exekútor na krku

Podobné správanie však so sebou nesie aj množstvo rizík, ktoré sú zrejmé už na prvý pohľad.  Pätinu celkových ziskov firmy Afterpay totiž tvoria najmä pokuty, ktoré môže táto služba automaticky stiahnuť z tvojej karty pri oneskorení splátky. Zo strany predajcov má systém rovnako viaceré úskalia, ako napríklad samotný fakt, že na svoje peniaze musí predajca čakať niekoľko mesiacov, aj keď samotný produkt už dávno predal. V porovnaní s bežnou platbou cez kreditnú alebo debetnú kartu je Afterpay dvojnásobne drahší, čo v praxi znamená, že predajca musí pri takejto platbe zaplatiť manipulačný poplatok 4-6 % z celkovej sumy platby. 

Oblečenie na splátky: Nový fenomén internetových predajcov s módou
Oblečenie na splátky: Nový fenomén internetových predajcov s módou Zdroj: www.afterpay.com

Kedy sa bude dať platiť cez Afterpay aj na Slovensku?

Ani vysoké poplatky však neodradili mnohé renomované firmy a značky, aby svojim zákazníkom vďaka podobným službám umožnili nakupovať na splátkový kalendár. Medzi najznámejšie tak už patrí napr. ASOS, Topshop, Forever 21, Nasty Gal, Urban OutfittersLevi's alebo Acne Studios.

Austrálska spoločnosť Afterpay vznikla v roku 2014 a v rámci Európy sa ňou dá platiť na splátky už vo Švédsku, Nórsku, Fínsku, Dánsku, Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Tento rok sa snažila firma expandovať aj do Veľkej Británie, kde sa ale musela vyrovnať s rivalitou konkurenčných firiem a kvôli tomu tak bude na tomto území pravdepodobne vystupovať pod iným menom.

Oficiálny dátum sprístupnenia tejto služby na území Česka alebo Slovenska ešte nie je známy a rovnako to platí aj v prípade ostatných splátkových služieb, ktoré zatiaľ fungujú výhradne na území Spojených štátov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia