Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2019, 11:19
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Na trhaní a úprave džínsov zarába stovky eur. Vyrába ich aj pre Yzomandiasa či Dalyba (Rozhovor)

Na trhaní a úprave džínsov zarába stovky eur. Vyrába ich aj pre Yzomandiasa či Dalyba (Rozhovor)
Zdroj: Welin/REFRESHER.sk
MÓDA
Uložiť Uložené

Na trhaní, páraní a prešívaní drahých nohavíc si postavil celý biznis a dnes jeho diela nosia celebrity doma aj v zahraničí.

Nočnou morou v podobe nakupovania džínsov si už určite prešiel každý z nás. Buď sú ti dobré cez lýtka, ale nezapneš ich v páse alebo majú čudný strih alebo si v nich nedokážeš  alebo sadnúť. Tých býva často viac, než by si pred odchodom na nákupy očakával a väčšina z nás tak má len jeden alebo dva páry obľúbených džínsov, ktoré nosí dokola.

Ak sa zamyslíme nad samotným výzorom džínsov, za posledných 100 rokov sme sa okrem strihov a občasných dier či vyšúchania ďaleko neposunuli, čo otvára bránu príležitostí pre ľudí ako Prince in Jeans

V tomto článku sa dozvieš:
  • Ako vyzerá proces tvorby džínsov od Princa
  • Koľko džínsov musel počas svojej kariéry upraviť, kým sa z neho stal profesionál
  • Ktoré celebrity už nosia jeho diela.
  • Prečo aktuálne neprijíma zákazky od bežných ľudí.

Zaradiť si ho môžeš do kategórie pouličných módnych dizajnérov, ktorí síce nemajú vyštudovanú žiadnu odbornú odevnú školu a svoje prvé módne výtvory poskladali doslova na kolene, no zároveň majú to, čo mnohým bežným návrhárom chýba.

Prince in Jeans je totiž  v úzkom kontakte s pouličnou kultúrou, je odhodlaný na sebe pracovať a všetky peniaze, ktoré si kedy zarobil, investoval späť do svojho podnikania. Dnes sa tak okrem práce na zákazkach pre špeciálnych klientov môže venovať budovaniu vlastnej značky, s ktorou sa hodlá expandovať do celého sveta. 

Odporúčané
Návrhár Lukáš Spilka: Bez peňazí podľa mňa vznikajú tie najzaujímavejšie veci (Rozhovor) Návrhár Lukáš Spilka: Bez peňazí podľa mňa vznikajú tie najzaujímavejšie veci (Rozhovor) 14. septembra 2017, 9:05

 

Prince in Jeans: Pre celebrity upravujem jeansy v hodnote stoviek eur
Prince in Jeans: Pre celebrity upravujem jeansy v hodnote stoviek eur Zdroj: Welin/REFRESHER.sk

Stretnúť sa s Princom vôbec nie je jednoduché, keďže sa pravidelne pohybuje medzi Nitrou a Bratislavou, ale my sme s ním strávili jedno štvrtkové doobedie v okolí bytového komplexu Miletičova 6O, aby nám predstavil niekoľko zo svojich aktuálnych projektov a zároveň vysvetlil, ako sa mu s jeho džínsami podarilo dostať k popredným menám domácej ale aj zahraničnej hudobnej scény. 

Ako sa z teba stal fanúšik streetwearu a módy celkovo?

Prvý podnet prišiel okolo roku 2014. V tom čase podľa mňa prebehol na Slovensku veľký módny boom. Vďaka singlom ako Rap a móda od Haha Crew sa totiž začali mnohí ľudia identifikovať so streetwearom a od tej doby som si v podstate začal budovať svoj štýl aj ja. Zažil som si veľa posmeškov a málokto dokázal pochopiť, čo sa snažím cez módu dosiahnuť. 

Už v tom čase som robil aj základné úpravy na džínsoch; nejaké diery, ručné prešívanie a pod.. Profesionálne som sa tomu začal venovať zhruba pred dvomi rokmi, keď som na Vianoce dostal šijací stroj, no s predajom som ešte oficiálne ani nezačal. 

Prince in Jeans: Pre celebrity upravujem jeansy v hodnote stoviek eur
Prince in Jeans: Pre celebrity upravujem jeansy v hodnote stoviek eur Zdroj: Welin/REFRESHER.sk

Od 16-tich som brigádoval v McDonalde, Subway alebo H&M a všetky zarobené peniaze som investoval do džínsov. 

Zo začiatku som samozrejme robil custom džínsy len pre seba a kamošov. Celkom rýchlo to ale začalo naberať väčšie obrátky a cez Instagram mi začali chodiť prvé objednávky. Týmto spôsobom som si dokázal zarobiť tak 3-400€ za mesiac, čo bolo pre mňa super, pretože už som nemusel chodiť na spomínané brigády a mohol som začať žiť podľa seba. 

Čím začína tvoj proces tvorby? 

Ako prvé musím vždy nájsť kvalitný materiál na prácu. Začínam buď s overenými značkami džínsov alebo len nabehnem do sekáčov, kde sa mi už podarilo nájsť aj džínsy od značiek ako Helmut Lang alebo Acne. Potom si premyslím celkový dizajn, začnem párať , trhať a pridávať džínsom farby. Mojim cieľom je vytvoriť úplne nový look. 

Prince in Jeans: Pre celebrity upravujem jeansy v hodnote stoviek eur
Prince in Jeans: Pre celebrity upravujem jeansy v hodnote stoviek eur Zdroj: Welin/REFRESHER.sk

Nikdy nepracujem s džínsami zo Zary alebo H&M. 

Ak by si niekto myslel, že návrhárom môžeš byť len vtedy, ak si celý produkt ušiješ sám, je na veľkom omyle. Princovu prácu by sme totiž mohli zaradiť medzi mnohé iné projekty a kolekcie s podtitulom upcycling. Tento pojem neznamená bicyklovanie do kopca ale používanie už existujúcich materiálov alebo textilu na výrobu nových kúskov, čím sa nie len šetrí životné prostredie, ale zároveň sa recykluje textil, ktorý by už inak nemal využitie. 

S akými nástrojmi, okrem šijacieho stroja, pracuješ? 

Na trhanie používam modelársku čepel, s ktorou sa dá geniálne rezať denim a na farbenie používam bežné textilné farby z galantérií. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 67427 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa dialo, ak upravené džínsy neboli podľa predstáv
  • Ako sa môžeš k týmto džínsom dostať aj ty
  • Ktorým československým celebritám džínsy upravoval
  • Akú konkurenciu na Slovensku vníma
Domov
Zdieľať
Diskusia