Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2019, 11:43
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Sex s bývalým partnerom nemusí byť nutne traumatizujúci, hovorí štúdia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Rozchody bývajú rozmanité, a tak netreba súdiť snahu o sex s bývalým partnerom povrchne.

Rozchody vždy nekončia tak, že obaja z dvojice prestanú komunikovať a zavrhnú svoju bývalú polovičku do konca života. Aj preto sa u mnohých rozídených dvojíc objavuje fenomén, ktorý v angličtine označujú termínom ex-sex, informuje Vice.

O sexuálnom styku so svojím bývalým partnerom už bolo popísaných množstvo článkov a každý človek ho vníma rozdielne. Niektoré rozchody bývajú rázne a konečné, iné zanechávajú pootvorené dvierka.


Séria štúdií o tomto fenoméne z minulej jesene zisťovala, čo s človekom narobí sex s bývalým partnerom. Jej výsledok? Takýto styk nie je vo svojej podstate traumatizujúci. V prvej štúdii skúmali odborníci 113 ľudí, čo nie je obrovská vzorka, na základe ktorej by sme mohli vytvárať generalizáciu pre celú populáciu, ale poskytuje pohľad do emočného prežívania ľudí.

Sex s bývalým partnerom nemusí byť nutne traumatizujúci, hovorí štúdia
Zdroj: Pixabay


Všetkých 113 ľudí malo od 18 do 55 rokov a do štúdie sa prihlásili v čase, keď boli vo vzťahu. Ak sa potom niektorý účastník so svojou polovičkou rozišiel, výskumníci ho pozvali na rozhovor, v ktorom mohol porozprávať o svojich pozitívnych aj negatívnych zážitkoch. Výskumníkov najviac zaujímalo, či sa po rozchode opäť sexuálne zblížili s bývalým partnerom, ako to vplývalo na citové rozpoloženie a čo takýto sex spravil s celkovým pocitmi o rozchode.


Z účastníkov štúdie sa 24,8 % ľudí rozhodlo sexuálne vrátiť k svojim bývalým polovičkám. Interview potom ukázalo, že sex takmer nijak neovplyvnil vnímanie rozchodu, avšak spôsobil dočasné upevnenie citového naviazania na partnera. Účastníci sa preto do veľkej časti zmierili s rozchodom, ktorý mohol mať množstvo dôvodov, a v sexe hľadali skôr pohodlie a bezpečie. Vo všeobecnosti sa ľudia v štúdii o pocitoch zo sexu s bývalým partnerom vyjadrili viac pozitívne ako negatívne.


V druhej štúdii sa zase výskumníci zaujímali o to, či ľudia, ktorí chceli mať sex s bývalým partnerom a aktívne sa to usilovali, aj uspeli. Na vzorke 372 ľudí vo veku od 18 do 65 rokov zneli výsledky jasne. Až v 9 z 10 pokusov ľudia uspeli.


Ani z jednej štúdie nedokážeme povedať, či je sex s bývalým partnerom zlá alebo dobrá vec. S najväčšou pravdepodobnosťou nejde ani o jednu z týchto možností, pretože každý vníma takýto zážitok rozdielne. Štúdie však ukazujú, že fenomén ex-sex nemusí byť vôbec taký hrozivý, ako si môžeš prečítať na niektorých weboch o vzťahoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia