Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2019, 15:00
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Francúzska vláda prestane dotovať homeopatiká. Vraj neexistuje dôkaz, že sú účinné

ZAUJÍMAVOSTI FRANCÚZSKO
Uložiť Uložené

Francúzi už v petícii proti rozhodnutiu nazbierali milión podpisov.

Francúzsko od roku 2021 prestane finančne prispievať na liečbu homeopatiky. Rozhodnutie vychádza z vládnej správy, podľa ktorej neexistujú dostatočné dôkazy na to, že sú homeopatiká akokoľvek účinné, píše francúzsky denník Le Parisien.

Vo Francúzsku sú pritom homeopatiká veľmi obľúbené a často ich predpisujú dokonca aj doktori, ako prídavok ku klasickým liekom. Štát doteraz platil 30 % z ceny všetkých homeopatík, ďalší rok to bude 15 % a o dva roky 0 %. Finančná podpora tak v roku 2021 skončí.

Viac než milión Francúzov podpísalo petíciu, aby štát aj naďalej preplácal homeopatiká. Obrovský tlak sa však tamojšia vláda rozhodla ignorovať a podľa ministerky to predsa neznamená, že je vláda nastavená proti homeopatikám alebo ich zakazuje predpisovať. Akurát už nechce platiť za lieky, ktoré fungujú nanajvýš vďaka placebo efektu.

Francúzska vláda prestane dotovať homeopatiká. Vraj neexistuje dôkaz, že sú účinné
Zdroj: pixabay
Anketa:
Zaberajú podľa teba homeopatiká?
Áno
Len ako placebo
Nezaberajú vôbec
Áno
27 %
62 Hlasov
Len ako placebo
43 %
99 Hlasov
Nezaberajú vôbec
30 %
68 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia