Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2019, 7:49
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vedci skúmajú prehistorického žraloka so svietivými očami, ktorý žije viac než 2 kilometre pod hladinou

ZAUJÍMAVOSTI ŽRALOK
Uložiť Uložené

Desivé zviera môže byť veľké aj vyše 8 metrov.

Hlboko pod morskou hladinou žije množstvo živočíchov, ktoré sa ešte ľudstvu ani neukázali a môžeme len hádať, aké monštrá sa tam v skutočnosti nachádzajú. Na miestach, kde už slnečné lúče nedočiahnu, približne 2 500 metrov pod hladinou, objavili vedci žraloka sivého (Hexanchus griseus) a doteraz mu veľmi nerozumejú, píše Science Alert.

Aby mali vedci čo najväčšiu šancu porozumieť žralokovi a odhaliť jeho klasické návyky, rozhodli sa ho nevytiahnuť na povrch, čo by ho mohlo dezorientovať, no ponorili sa za ním v špeciálnej ponorke, pričom sa 4 dni jedného snažili zasiahnuť špeciálnym monitorovacím zariadením.

Najväčším prekvapením pri morskom monštre je skutočnosť, že ide prakticky o prehistorické zviera. Ak žraloka porovnáme s fosíliami z jury, nedošlo takmer k žiadnej zmene. Jediným možným vysvetlením je, že žralok je tak efektívne a perfektne „postavený“, že žiadna zmena nie je vôbec nutná, a preto sa za posledných 200 miliónov rokov ani neudiala.

Odporúčané
Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) 5. júla 2022, 14:30

V hĺbke 2 500 metrov pod morom nemajú žraloky veľa príležitostí nájsť potrebné jedlo, preto sa pod rúškom noci presúvajú do plytkejších vôd. Tam sa snažia uloviť slabšie morské živočíchy alebo si pochutnávajú na zdochlinách na dne mora. Jeden žralok sa dožije približne toľko, čo človek – až 80 rokov.

Čo je však najznepokojujúcejšie, žralok má svetielkujúce oči, čo mu dáva výzor ako z hororu. Dlhý je až 8 metrov a má 6 plutiev, pričom bežné žraloky majú len 5.

Domov
Zdieľať
Diskusia