Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2019, 7:48
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Pes nepatrí na reťaz. Ministerstvo sa bude zaoberať petíciou, ktorá chce držanie chlpáčov na reťazi kompletne zakázať

ZAUJÍMAVOSTI PES
Uložiť Uložené

Návrh novej vyhlášky opäť obsahuje len odporúčania.

Organizácia Sloboda zvierat v posledných mesiacoch zbierala podpisy pod svoju petíciu Reťaz je väzenie. Jej cieľom bolo vytvoriť verejný tlak na to, aby ministerstvo pôdohospodárstva upravilo platnú vyhlášku, ktorá povoľuje držanie psov na reťazi, informovali Aktuality.sk.

Vyhláška chovateľom prikazuje, že reťaz nesmie byť kratšia ako 2,5 metra a pes musel byť počas dňa pustený bez toho, aby bol pripevnený na reťazi.

Pes nepatrí na reťaz. Ministerstvo sa bude zaoberať petíciou, ktorá chce držanie chlpáčov na reťazi kompletne zakázať
Zdroj: Alexey Komarov/Wikimedia Commons

Aj keď majitelia zvierat tieto nariadenia často porušovali, štát nedisponuje efektívnym spôsobom, ako by mohol vyhlášku vymáhať. Petícia preto chcela dosiahnuť, aby bolo držanie psa na reťazi kompletne zakázané. Dodnes ju podpísalo viac ako 50-tisíc ľudí a Sloboda zvierat hárky v piatok odniesla na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Ministerstvo sa vyjadrilo, že sa petíciou bude zaoberať, keďže mu to koniec koncov prikazuje aj petičný zákon. Medzitým rezort pracoval na návrhu novej vyhlášky, v ktorej uvádza, že držanie psa na reťazi nie je vhodný spôsob chovu.

Odporúčané
Týchto 5 leteckých spoločností ti dovolí vziať si domáce zvieratko na palubu. Aké dokumenty potrebuješ a koľko to stojí? Týchto 5 leteckých spoločností ti dovolí vziať si domáce zvieratko na palubu. Aké dokumenty potrebuješ a koľko to stojí? 12. mája 2023, 13:30

Chlpáči by podľa návrhu mali mať každodenný voľný pohyb, lenže Sloboda zvierat argumentuje, že takéto odporúčania nemôžu fungovať a nemajú byť ako vymáhané. Aktivisti preto veria, že petícia prispeje k celkovému zákazu držania psov na reťaziach.

Domov
Zdieľať
Diskusia