Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2019, 14:07
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Stovky autobusových zastávok premenili na kráľovstvo pre včely. Holanďania sa pracovitým živočíchom chceli odvďačiť

ZAUJÍMAVOSTI HOLANDSKO VČELY
Uložiť Uložené

Včiel na našej planéte v poslednom čase ubúda.

Holandské mesto Utrecht sa rozhodlo poďakovať včelám. Viac ako 300 autobusových zastávok preto nechalo prestavať na zastávky s rastlinným kráľovstvom na strechách, vďaka čomu sa tam môžu zastavovať včely a opeľovať kvety.



Celkovo bolo zeleňou pokrytých 316 zastávok a ako píše The Independent, Utrecht sa z novinky vytešuje nielen kvôli včelám. Rastlinstvo na zastávkach dokáže zachytávať prach z ulíc a zadržiava aj dažďovú vodu. V budúcnosti by sa mal projekt naďalej rozširovať, pretože zo zelených zastávok sú nadšení aj obyvatelia mesta, ktorí si včely lietajúce nad nimi veselo fotia na sociálnych sieťach.


Zastávky okrem toho dostali nové bambusové lavičky, kde si môžu cestujúci oddýchnuť, a nechýbajú ani šetrné LED svetlá. Čerešničkou na torte sú pracovníci mesta, ktorí sa o zelené zastávky starajú, pretože po uliciach sa vozia na elektrických autách bez zbytočných emisií. Po Utrechte jazdí čoraz viac elektrických autobusov, do konca roka by sa mal ich počet zvýšiť o ďalších 55 kusov.

Domov
Zdieľať
Diskusia