Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2019, 16:42
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Za koľko ťa taxikári v noci odvezú z centra Bratislavy? Podvodník bez licencie nás chcel pripraviť o 60 €

Za koľko ťa taxikári v noci odvezú z centra Bratislavy? Podvodník bez licencie nás chcel pripraviť o 60 €
Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER
ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Taxikárom v Bratislave radšej v žiadnom prípade nedôveruj.

Teplá piatková noc a jedna hodina po polnoci. Mladí ľudia a turisti chodia piť a zabávať sa do centra Bratislavy, pričom domov často odchádzajú taxíkmi. V podnapitom stave sa dostanú do auta bez označenia a taxametra, vodič si za 10 minút jazdy vypýta aj 30 € a keď nesúhlasia, začne byť veľmi nepríjemný. Takýto scenár ti je z médií určite veľmi povedomý.

Námestie SNP je v piatky a soboty plné pochybných taxikárov. Kolóna áut na kopci len čaká na zákazníkov a aj keď sú niektorí seriózni, časť z nich má pofidérne úmysly. Ďalšia skupina sa na taxikárov zasa len hrá, aj keď voziť ľudí podľa zákona vôbec nemôže.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto a prečo ma chcel odviezť za absurdných 60 €
  • Ako sa taxikári správali k zahraničnému turistovi, ktorý nepozná Bratislavu
  • Za koľko eur nás taxikári odviezli na Hlavnú stanicu či na letisko
  • Ako fungujú taxikári-podvodníci, ktorí v skutočnosti nesmú voziť ľudí
  • Či ma niekto odviezol domov za posledných 10 € v mojej peňaženke
  • Koľko áut približne každú noc stojí na Námestí SNP

Taxikari v centre mesta
Taxikari v centre mesta Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Zahral som sa na ľahkú korisť

Zohnať taxík cez Hopin, Bolt, Uber alebo Liftago je v noci v centre Bratislavy veľmi ťažké. Všetky sú obsadené alebo prídu za pol hodinu, no ty chceš byť doma čo najskôr. Prídeš k stojacim taxíkom a prakticky si im vydaný na milosť. Pravdepodobne zaplatíš astronomickú sumu, no inak sa nedostaneš domov.

Taxikári stoja na SNP-čku približne od 22. hodiny, kedy sa niektorí ľudia už vracajú z mesta. Tí najvytrvalejší ostanú aj do piatej ráno, no vtedy je k dispozícii už len zopár áut.

Pokúšali sme sa zistiť orientačné ceny taxikárov a aj to, či nás skúsia obrať o peniaze. Už dávnejšie sme sa vyskúšali hrať na amerického turistu a taxikári si naozaj pýtali astronomické sumy. Tentokrát sme sa vžili do role mladého Američana, ktorý prišiel za kamarátmi a toto je jeho prvá noc v Bratislave.

Odporúčané
Vodička Taxify Nicole: Niektorí šoféri jazdia, aby dávali ženám návrhy, raz som zákazníčku vysadila uprostred jazdy (Rozhovor) Vodička Taxify Nicole: Niektorí šoféri jazdia, aby dávali ženám návrhy, raz som zákazníčku vysadila uprostred jazdy (Rozhovor) 7. apríla 2019, 14:22

„How much for a ride to the train station?“ pýtam sa o jednej ráno prvého taxikára. Z centra sú to doslova tri minúty jazdy a taxikár by bol hneď späť na svojom stanovišti, no aj napriek tomu si vypýtal 15 €. Ďalší chcel rovnakú sumu, tretí prekvapivo len 5 €. Pýtali sme sa ďalej a cenovky na jazdu dlhú len čosi viac než kilometer vystúpali na viac než 20 €.

Polovica taxikárov pritom ani nevedela po anglicky. Mnoho z nich bolo nevľúdnych, že sme ich vyrušili na cigaretke pri aute a skutočne pozitívnu skúsenosť sme mali len s taxikárom za 5 €, starším pánom na bielej Dacii Logan, ktorý síce po anglicky nevedel, no úprimne sa snažil aspoň s ruštinou a nemčinou.

 
čas

km
najnižšia
cena
najvyššia
cena
na Hlavnú stanicu 3 min. 1,4 km 5 € 20 €
k Trom vežiam 8 min. 4,1 km 15 € 30 €
na letisko 15 min. 9,5 km 30 €  60 € 

Taxikari v centre mesta
Taxikari v centre mesta Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Ako čas plynul, presunuli sme sa o niečo vyššie, na Suché mýto. O taxikárov v okolí naozaj nie je núdza. Na celom úseku od Hodžovho námestia po Námestie SNP sme ich o jednej ráno narátali asi tridsať. Len asi pätina stála na miestach vyznačených pre taxikárov.

Po Hlavnej stanici sme skúšali odvoz do vzdialenejších lokalít. Prvou boli Tri veže, kde sa dvaja taxikári v spoločnom rozhovore zhodli na 15 €, iný však chcel až 30 €.

Odporúčané
Zviezli sme sa v najdrahšom taxíku v Bratislave. Chceli sme zistiť, ako škandál Aladára Čoku vplýva na jeho biznis Zviezli sme sa v najdrahšom taxíku v Bratislave. Chceli sme zistiť, ako škandál Aladára Čoku vplýva na jeho biznis 27. marca 2019, 11:43

Falošný taxikár nás chcel ošklbať o 60 €

Keď sme však chceli ísť na letisko, ceny dramaticky vzrástli a objavili sa aj podvodníci. Jeden z taxikárov nám ukázal na neoznačené čierne auto s tým, že jeho vodič nás odvezie. Stará čierna Octavia nemala taxikárske značky ani cenovku a vodič oznámil, že nás na letisko zoberie za „50 € for a ride there, 10 € for a ride back“, teda dohromady 60 €.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 67180 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako podvodník odôvodnil, že za jazdu chcel astronomických 60 €
  • Ako sa muž správal k zahraničnému turistovi, ktorý nepozná Bratislavu
  • Ako fungujú taxikári-podvodníci, ktorí v skutočnosti nesmú voziť ľudí
  • Či ma niekto odviezol domov za posledných 10 € v mojej peňaženke
  • 5 tipov, ktorých sa drž pri jazde domov v taxíku, aby ťa nikto neokradol
Domov
Zdieľať
Diskusia