Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2019, 11:47
Čas čítania 0:00
Andrej Verešvársky

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Spider-Man 4 s Tobeym Maguierom ako najlepší Raimiho film s tučným Mysteriom?

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Spider-Man 4 s Tobeym Maguierom ako najlepší Raimiho film s tučným Mysteriom?
Zdroj: Sony Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Čo by bolo, keby...?

Bol to Sam Raimi, režisér hororovo-komediálnej ságy Evil Dead, ktorému môžeme vo veľkej miere vďačiť za to, že sú dnes komiksové filmy tak populárne. Práve on priniesol na strieborné plátna Spider-Mana, ktorý bol vtipný, akčný, dojemný, dobre zahraný a filmársky vydarený. Jeho trilógiu väčšina ľudí hodnotí v poradí: skvelá dvojka, super jednotka a... trochu nevydarená trojka. Málokto však vie, že mala byť aj štvorka.

Tobey Maguire bol dobrý Peter Parker a slušný Spidey a záporákom kraľoval Alfred Molina ako Dr. Octopus, tesne pred diabolským Willemom Dafoem ako Normanom Osbornom (ktorého Green Goblin mal mimochodom vyzerať oveľa bližšie k svojej komiksovej predlohe).

Filmy boli natoľko úspešné a obľúbené, že okrem vydláždenia cesty nasledujúcim komiksovým blockbusterom dokázali s prehľadom financovať svoje sequely. Vrátane tretieho dielu, ktorý dokonca zarobil z celej série najviac. Bohužiaľ, po premiére si okrem tohto prvenstva vyslúžil aj nálepku najhorší a najsmiešnejší z celej trilógie. Než sa teda dostaneme k fascinujúcemu snu menom Spider-Man 4, povedzme si, prečo tento film vlastne nikdy nevznikol.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom?
Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom? Zdroj: Sony Pictures
 

Čo sa pokazilo?

Chyby môžeme hľadať v treťom diele, ktorému mnohí vyčítajú scenáristickú nekonzistentnosť (chaotický tretí akt), zle prevedené scény (emo Parker), ako aj príliš veľký počet postáv, resp. záporákov.

Na rozdiel od režiséra, ktorý nikdy nechcel mať vo filme troch antagonistov, si producenti okrem Sandmana a druhého Goblina (Harry Osborn) vydupali aj Venoma. Odôvodnili to tak, že každý film musí byť vo všetkom „väčší“ ako ten predošlý a že Venom je jednou z najobľúbenejších komiksových postáv. Mohli by ste argumentovať, že práve preto by si zaslúžil naopak viac priestoru (ak nie rovno vlastný film), než byť „iba“ tretím kolesom u vozu — a neboli by ste jediní.

Režisér Raimi navyše postave príliš nerozumel a nechcel pracovať na niečom, čo preňho predstavuje otázniky. V rozhovore pre The Nerdist Podcast sa vyjadril o filme negatívne a bez problémov akceptoval kritiku: „Je to film, ktorý veľmi dobre nefungoval. Snažil som sa, ale jednoducho som tým postavám neveril – čo ľudia, ktorí verili Spider-Manovi, hneď videli. Keď niečo režisér nemá rád, nie je správne, aby na tom pracoval, keď to toľko ľudí rado má.“  Následne sám označil film za „strašný“.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom?
Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom? Zdroj: Sony

Aby sme filmu nekrivdili, v treťom Spider-Manovi je toho veľa dobrého a nie je to taká katastrofa, ako občas vyznieva. Rozhodne sa to tak nejavilo počas nakrúcania. Štúdiá teda odklepli rovno aj štvrtý diel, v ktorom chcel mať režisér (po predošlých nezhodách) hlavné slovo a plnú kreatívnu kontrolu. Jeho víziou bolo nakrútiť najlepší film so Spider-Manov z celej série. Dokonca kolovali chýry, že štvorka mala byť začiatkom druhej trilógie, ktorá by končila šiestym dielom, čo sa neskôr ukázalo ako nepravdivé.

Kto by si v tom zahral?

Raimi sa teda pustil popri dokončovaní tretieho dielu do práce na štvorke. Začal spolupracovať so scenáristom Jamesom Vanderbiltom, ktorý napísal napríklad Zodiaca. Vrátiť sa samozrejme mal kompletný herecký ansámbel z predošlých dielov. Zaujímavou bola voľba záporáka – Raimiho už dlhšie fascinoval Vulture, ktorého bral ako komplexnú postavu s množstvom zaujímavých čŕt. Plánoval ho predstaviť už v treťom diele s tvárou Bena Kingsleyho, pre ďalšieho záporáka sa však už nenašlo miesto. Rolu okrídleného starca teda ponúkol fantastickému Johnovi Malkovichovi.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom?
Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom? Zdroj: Jeffrey Henderson

Objaviť sa mala aj Felicia Hardy, ktorú z komiksov poznáme ako Black Cat. Stvárniť ju mala Anne Hathaway a hovorilo sa, že vo filme mala v skutočnosti hrať parťáčku Vultura - Vulturess. Raimi však neskôr tieto klebety poprel a potvrdil, že Hathaway skutočne mala hrať Black Cat a mala mať so Spideym romantický vzťah. Herečka si ale nakoniec zahrala konkurenčnú mačku v Nolanovom The Dark Knight Rises.

Do filmu však opäť začali kecať producenti a štúdiá, ktorým sa obsadenie nezdalo dostatočne lákavé. Chceli mať vo filme Lizarda, ktorého ľudské alter-ego, profesor Curt Connors, sa objavil v druhej a tretej časti, hraný hercom Dylanom Bakerom. Raimi zažíval nepríjemné déjà vu. Navyše nebol spokojný ani so scenárom, pretože nedosahoval kvalít, ktoré si stanovil.

Lizard concept art k Spider-Man 2
Lizard concept art k Spider-Man 2 Zdroj: Constantine Sekeris

Nakoniec sa teda so štúdiami rozišiel – prekvapivo v dobrom, ako opisuje: „Skutočne to bol priateľský a nedramatický rozchod. Bolo to vlastne o tom, že sme mali deadline a ja som nedokázal príbeh dokončiť tak, aby som s ním bol spokojný. Zo Spider-Mana 3 som bol veľmi nešťastný a chcel som, aby bol Spider-Man 4 najlepším filmom série. Ale kvôli vlastným zlyhaniam som nedokázal dokončiť scenár včas.“

O čom to malo byť?

O deji toho nevieme príliš veľa. Počas procesu písania scenára bol najatý storyboard umelec Jeffrey Henderson, ktorý v nasledujúcich rokoch vydal niekoľko concept artov, ktoré nám dej a atmosféru filmu trochu približujú.

Film mal začať montážou scén, v ktorých Spider-Man zatýka rôznych druhoradých (ak nie treťoradých) záporákov. Hovorilo sa o Shockerovi, Prowlerovi, Rhinovi v oldschool kostýme či dokonca Stilt Manovi, ktorý je na smiech aj v komiksoch. Objaviť sa mal aj tučný Mysterio, ktorého mal Spidey priviesť na policajnú stanicu. Toho si mal mimochodom zahrať Raimiho obľúbenec Bruce Campbell, ktorý mal malé cameo v každom z trojice predchádzajúcich dielov.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom?
Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom?
Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom?
Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom? Zdroj: Jeffrey Henderson

V tom momente mal na scénu prísť Vulture, ktorého chcel Raimi predstaviť ako „najsilnejšieho záporáka, proti ktorému Spidey stál“ a zboriť tak predstavu, že je to len dedko v kostýme (čo sa nakoniec podarilo Michaelovi Keatonovi v Spider-Man: Homecoming). V úvodnej bitke, v ktorej Spidey s Vulturom bojoval na zemi aj vo vzduchu a pomáhal si čím sa dalo, predvedie Vulture svoju dominanciu a Spider-Mana takmer zabije. A tu... sa naše informácie bohužiaľ končia.

Zvyšok príbehu môžeme iba predpokladať. Koniec tretieho dielu naznačil, že Peter a Mary Jane budú musieť na svojom vzťahu zapracovať, do čoho by sa mohla zamiešať práve Black Cat. Taktiež mohla Petrom otriasť smrť jeho najlepšieho priateľa, Harryho Osborna. Čisto teoreticky by do deja mohol zasiahnuť aj spomínaný Lizard, resp. Curt Connors. Predsa len, bola by škoda, keby táto vedľajšia postava neukončila svoj dramatický vývoj.

Zopár ďalších koncept artov zo súboja Vultura a Spideyho, Mysteriovho zatknutia, či Parkerovho osobného života môžete nájsť na stránkach spomínaného umelca.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom?
Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom? Zdroj: Jeffrey Henderson

Zaujímavosťou bolo, že už počas príprav Spider-Mana 4 navrhli štúdiá Raimimu, aby projekt zrebootoval. Preto nebolo vôbec prekvapením, keď len niekoľko hodín po oficiálnom oznámení, že Spider-Man 4 končí, štúdio Sony druhým dychom dodalo, že James Vanderbilt (ktorý na štvorke s Raimim pracoval ako scenárista) dokončil scenár k rebootu s názvom The Amazing Spider-Man. Čo mohla byť pravda, ale taktiež nemusela.

Na to, aby si štúdio Sony ponechalo práva k postave obľúbeného pavúka, však muselo každých pár rokov vydať film, inak by Spidey prešiel naspäť k Marvelu. A tak predsa len vznikol The Amazing Spider-Man. Ako už vieme, reboot s Andrew Garfieldom nebol zlý a objavil sa v ňom aj dlho diskutovaný Lizard. Jeho pokračovaniu však slová chvály nepatria, keďže ide o jeden z tých komiksových filmoch, o ktorých sa radšej nehovorí. Jamie Foxx ako Electro nás v snoch straší dodnes.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom?
Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Najlepší Raimiho Spider-Man s tučným Mysteriom? Zdroj: Sony Pictures

Po ambicióznej, ale preplácanej dvojke (naozaj sa štúdiá s tým počtom záporákov nevedeli poučiť?) dostal Garfield padáka (aj keď asi kvôli úplne inej záležitosti) a my môžeme byť radi, že trojka nikdy nevznikla. V nej mal totiž Peter vynájsť akési sérum na oživenie ľudí a priviesť späť kapitána Staceyho, ako aj Gwen Stacy, z ktorej sa mala stať akási verzia Spider-Gwen.

Nakoniec je najobľúbenejším Spideym Tom Holland, ktorý je rovnako presvedčivý ako študent Peter Parker, aj ako hláškujúci super-hrdina v kostýme. Ak vás o tom nepresvedčilo Homecoming, možno vás nadchne Far From Home, ktoré u nás v recenzii dostalo slušné hodnotenie. Takže, všetko je asi ako má byť. Napriek tomu si dodnes fanúšikovia Sama Raimiho želajú, aby štvrtý diel predsa len vznikol. A nás tiež fascinuje otázka, čo by bolo keby? Nabudúce napríklad o... Batmanovi?

Domov
Zdieľať
Diskusia