Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2019, 16:11
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Boombap ovládol prvú polovicu roka 2019 v slovenskom rape. Toto sú najlepšie skladby

HUDBA RAP
Uložiť Uložené

Slovenská rapová scéna sa postarala o množstvo skvelých skladieb, ktoré budú o pár rokov definovať záver druhej dekády 21. storočia.

Najlepšie albumy a videoklipy prvej polovice roka 2019 sme už hodnotili. Tentokrát je čas aj na prehľad najvydarenejších skladieb. Ako už býva zvykom, počas šiestich mesiacov ich uzrelo svetlo sveta naozaj neúrekom a naši milovaní interpreti sa rozbehli v rámci všetkých pomyselných subžánrov. 

Pozornosť si zaslúžia nielen etablované mená ale aj mladší chalani. Tentokrát sme sa rozhodli vybrať hneď 15 trackov a neuvažovať poradie. Platí totiž, že každý jeden má niečo do seba a svojským spôsobom definuje záver druhej dekády 21. storočia.

Vo všetkých prípadoch platí, že je zo skladieb cítiť slobodu v rámci tvorby, ktorá nevzniká z nutnosti zaujať poslucháča, ale z vlastného presvedčenia. Zároveň nasledujúce tracky prinášajú opäť niečo nové, čo je v konečnom dôsledku najdôležitejšie. 

Rytmus - Som s5

Rytmusov „návrat“ má všetko, čo fanúšikovia mali právo očakávať. Do Acemanovej hudby predviedol, že práve obdobie okolo roku 2006 mu je aktuálne hudobne najbližšie, podobne ako v prípade veľa jeho fanúšikov. Už skôr sa nechal člen Kontrafaktu počuť, že v súčasnej dobe nemá potrebu posúvať hudbu tam, kde ju ešte v rámci svojich skladieb nezaviedol, skôr sa baviť tým, čo aktuálne cíti. Svoju boombapovú pozíciu ešte dokázal aj na Prečo 2.


KARLO - Grappa 

Karlo sa až do vydania labelového albumu KML na chvíľu odmlčal, už na spoločných trackoch s kolegami z Milion Plus sme však mali možnosť počuť, že vysokú kvalitu celého projektu nemá problém dorovnávať. V tomto prípade rolu zohrávajú aj hostia, ktorí majú v súčasnej dobe prirodzene najbližšie k tomu, čo máme možnosť počuť v zámorí. V tom najlepšom zmysle slova.

DMS - PREČO / LEBO

Táto skladba vznikla v prvom rade ako vysvetlenie pre všetkých, ktorí nerozumejú, prečo sa Separ a Dame v svojich textoch nevenujú politike a spoločenským témam spojeným s problematikou vedenia štátu. Aby to pochopil naozaj každý, chalani sa rozhodli vrátiť ku boombapu, aj keď v svojskom a mierne experimentálnom štýle.


AstralKid22 x Luisa - KLUD

AstralKid22 je na Slovensku pomerne nové meno, ktoré si však vyslúžilo pozornosť aj od tých najznámejších kolegov. Člen ConspiracyFlat sa dlhodobo prezentoval hlavne ako producent a neskôr ešte natočil zopár klipov, je mu však blízka aj rapová tvorba a v spolupráci s Luisou tak prinášajú nový vietor so síce jednoduchšími textami, no predsa odlišnou atmosférou. 


Osem - Dokonalosť

Osem už dávno nepatrí medzi nováčikov, vzhľadom na vek ho stále zaraďujeme medzi tých mladších. Zakladá si na poctivej lyrike, zároveň je inovatívny aj melodický a myslí aj na tvorivé prvky, bez ktorých to v súčasnej dobe nejde. 


Nerieš - Jak sa máš 

Inakosťou už veľmi dlho prispievajú do slovenského rapu aj chalani z Nerieš, ktorí tentokrát stavili na punkovejšiu záležitosť s nostalgickou témou a kvalitným vizuálom. Hudobnú stránku riešiť už dávno nemusíme, dvojica má svoj veľmi charakteristický a vďaka Maťovi Strakovi aj technicky vycibrený zvuk.

Gleb - Gauč n BASS

Domov
Zdieľať
Diskusia