Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. júla 2019, 12:22
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Nová aplikácia vedela vyzliecť akúkoľvek ženu jedným klikom. Silná kritika a obavy prinútili autora stiahnuť ju z internetu

TECH
Uložiť Uložené

Aplikácia DeepNude by vedela narobiť množstvo škôd.

Od minulého roku sa začalo diskutovať o deepfakes. Vďaka pokročilým technológiám už dnes dokážu vzniknúť fotografie či videá, ktoré vytvárajú falošnú realitu. V praxi si sa s deepfake videom mohol stretnúť pred pár týždňami, keď mal český prezident Miloš Zeman na návšteve v Číne pomôcť starenke. Nič také sa však v skutočnosti nestalo.

Jeden programátor si napriek očividnému riziku povedal, že vytvorí aplikáciu DeepNude. Aplikácia pracuje na jednoduchom princípe, vložíš do nej fotku ženy a ona ti po chvíli vygeneruje deepfake nahú fotku. Ako zistil portál Vice pri testovaní aplikácie, čím viac pokožky žena na originálnej fotografii odhaľuje, tým vernejšiu deepfake nahú fotku dokáže nástroj vytvoriť.

Nová aplikácia vedela vyzliecť akúkoľvek ženu jedným klikom. Autor ju už medzitým stiahol
Nová aplikácia vedela vyzliecť akúkoľvek ženu jedným klikom. Autor ju už medzitým stiahol Zdroj: DeepNude

Fotografie mužov v aplikácii nefungovali. V bezplatnej verzii si ľudia mohli vygenerovať nahú fotku, na ktorej však zostal veľký nápis FAKE, zatiaľ čo v prémiovej verzii za 50 dolárov sa už nápis stratil. Mohol si preto zo záberu akejkoľvek ženy vytvoriť nahú fotku bez jej vedomia a súhlasu.

Profesorka práva Danielle Citron z University of Maryland vyhlásila, že niektoré obete takýchto falošných fotiek nadobudli pocit, akoby im už ich telá ani nepatrili. 

Autor aplikácie známy len ako Alberto ju napokon stiahol z internetu. Zareagoval tak na silnú kritiku zo strany verejnosti, ktorá ho upozorňovala, ako veľmi dokážu aj takéto falošné nahé fotky poškodiť životy tisícok ľudí. „Ak ju použije 500-tisíc ľudí, pravdepodobnosť zneužitia je príliš vysoká. Svet zatiaľ nie je pripravený na DeepNude,“ zakončil autor svoje vyjadrenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia