Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2019, 9:57
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slováci si na dovolenkách môžu dovoliť rozhadzovať čoraz viac peňazí

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Priemerná mzda tento rok odhadom porastie až na 1 063 €.

Slováci zarábajú čoraz viac peňazí. V roku 2018 bola priemerná mzda 1 013 € a predpokladá sa, že tento rok narastie až na 1 063 €. Inými slovami to okrem plnších peňaženiek tiež znamená, že môžeme míňať viac peňazí, čo sa počas leta deje najmä na dovolenkách.

Dovolenková sezóna už dávno začala a Slováci cestujú do celého sveta, pričom sa najväčšmi oplatí cesta mimo krajín Európskej únie, napríklad do Čiernej hory. Z krajín EÚ však vychádza najlacnejšie Bulharsko.

Slováci si na dovolenkách môžu dovoliť rozhadzovať čoraz viac peňazí
Zdroj: unsplash

Reč pritom nie je len o cenách hotelov, no o kúpnej sile Slováka v tejto krajine, na čo sa pozreli analytici z UniCredit Bank pre TASR. V desiatich najobľúbenejších dovolenkových destináciách Slovákov dosahuje naša 100-eurová bankovka hodnotu 97 €. V Bulharsku je to pritom až 144 €, teda za svoje peniaze dostaneme skutočne veľa muziky.

Za zelenú stoeurovku v Bulharsku dostaneme viac než pred rokmi – za posledných 15 rokov sa hodnota peňazí Slovákov v dovolenkových destináciách zvýšila až o tretinu. Dovolenka sa oplatí do väčšiny balkánskych krajín, kde sa hodnota pohybuje nad sto eurami. V Česku má naša stoeurovka hodnotu 102 €, v Chorvátsku či Taliansku je to okolo 80 € až 90 € a v Rakúsku len 59 €.

Domov
Zdieľať
Diskusia