Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2019, 17:22
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Miesto, kde nacisti vykonali najhorší masaker druhej svetovej vojny a zabili desaťtisíce ľudí

Miesto, kde nacisti vykonali najhorší masaker druhej svetovej vojny a zabili desaťtisíce ľudí
Zdroj: Tomáš Blahuta / REFRESHER
ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Najväčší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva má na svedomí desiatky zverstiev. K jednému z najväčších došlo v susednej krajine.

Slováci si s Ukrajinou spájajú predovšetkým zubárov a lekárov, lacnú pracovnú silu, vojnu na východe krajiny a aktuálne aj najväčšiu haváriu atómovej elektrárne v dejinách. Ak by sme vynechali Rusko, tak práve Ukrajina je podľa rozlohy najväčším štátom Európy. Svoj domov tu má okolo 45 000 000 obyvateľov. No a my sme sa vydali do tamojšej metropoly, aby sme zmapovali práve smutnú históriu, na ktorú by sa nemalo zabúdať.

Miesto, kde nacisti vykonali najhorší masaker druhej svetove vojny a zabili desaťtisíce ľudí
Miesto, kde nacisti vykonali najhorší masaker druhej svetove vojny a zabili desaťtisíce ľudí Zdroj: Tomáš Blahuta / REFRESHER

Kyjev je 7. najväčšie mesto Európy a predbehol aj Rím. Dostať sa sem zo Slovenska je v dnešnej dobe jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Či už si zvolíš dobrodružnejší typ dopravy, teda železnice alebo uprednostníš lietadlo, ktoré letí priamo z Bratislavy. Let netrvá ani dve hodiny. Vlakom je cesta, samozrejme, dlhšia. Najskôr teda ešte naše dojmy z mesta.

Odporúčané
Navštívili sme černobyľskú babušku: Havária mi vzala rodinu, tak som sa vrátila do zóny Navštívili sme černobyľskú babušku: Havária mi vzala rodinu, tak som sa vrátila do zóny 26. júna 2019, 16:16

Kyjev má mimoriadne bohatú históriu a nie nadarmo ho prezývajú ako „matka ruských miest“. Je postavený na kopcoch, preteká ním významná rieka Dneper a je plný zelene. Skutočne. V porovnaní si slovenskými mestami je tu oveľa viac stromov, parkov a lesíkov. No a na druhej strane, je snáď až fascinujúce, koľko rôznych typov panelových bytových domov tu stihli postaviť.

Katastrofálna prvá polovica 20. storočia

Druhá svetová vojna, resp. Veľká vlastenecká vojna veľmi silno zasiahla do životov ľudí na Ukrajine, v Bielorusku, Rusku i ďalších východných štátoch. Hoci sa im nacistické zlo podarilo poraziť, bolo to za nesmiernu cenu plnú miliónov obetí, hladu, smrti, krviprelievania či zničených a vyvraždených dedín a miest. Spomíname to preto, lebo práve na území Kyjeva sa odohral jeden z najhorších masakrov minulého storočia.

Miesto, kde nacisti vykonali najhorší masaker druhej svetove vojny a zabili desaťtisíce ľudí
Miesto, kde nacisti vykonali najhorší masaker druhej svetove vojny a zabili desaťtisíce ľudí Zdroj: Tomáš Blahuta / REFRESHER

Je rok 1941 a Nemci naplno rozbehli všetky vojenské ofenzívy. Postupne získavajú jednotlivé územia a obsadzujú krajiny za krajinou. Kapituluje Juhoslávia, Grécko a smršť sa dovalila aj na územie ZSSR. Ťažko skúšaná východná Európa si v nasledujúcich mesiacoch zažije mimoriadne kruté obdobie. Nemecká armáda postupuje k Uralu v troch hlavných smeroch a čoskoro sa ocitá pred bránami Leningradu, Stalingradu a aj Moskvy.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 67061 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia