Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. júla 2019, 10:41
Čas čítania 6:41
Šimon Kucka

10 najlepších filmov Christophera Nolana

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH REŽISÉROV
Uložiť Uložené

Britského režiséra milujú ľudia po celom svete a výnimkou nie sú ani redaktori Filmkultu.

Keď sa vysloví meno Christopher Nolan, každému je hneď jasné, o koho ide. Jeden z najúspešnejších a najuznávanejších režisérov dneška má svoj špecifický štýl podania príbehu a vytvorenia atmosféry, ktorý je veľmi ľahko rozlíšiteľný. Slávny filmár nedávno ohlásil svoj nový počin s názvom Tenet, v ktorom si zahrá Robert Pattinson (Good Time) či John David Washington (BlacKkKlansman) a ty sa o ňom môžeš dočítať viac v tomto vlákne.

V tomto článku sme ti objasnili, aké techniky používa Nolan vo svojich snímkach a ako sa mu darí udržať divácku pozornosť až do samotného záveru. Keďže všetci v redakcii máme tvorbu tohto britského machra veľmi radi, rozhodli sme sa zostaviť výber 10 najlepších filmov Christophera Nolana. Po dlhočíznej diskusii či prehodiť tamto s hentým, čo dať na posledné miesto ale hlavne čo dať na prvé, sme sa konečne zhodli. Dopredu ťa upozorňujeme, že naša TOP 10 sa nemusí zhodovať s tvojou TOP 10.


 10. Sledovanie (Following, 1998)

Celovečerná prvotina vyšla rodákovi z Londýna na jednotku. Príbeh ťa zavedie práve do hlavného mesta Veľkej Británie, kde sa bližšie sústreďuje na osudy muža menom Bill (Jeremy Theobald). Ten pracuje ako spisovateľ, ktorého inšpiráciou sú náhodní okoloidúci z londýnskych ulíc. Sľúbi si však, že nesmie nikoho sledovať viac ako raz, čo neskôr sám poruší, keď ho zaujme Cobb (Alex Haw). Postupne sa ale zapletá do záhadných okolností, kedy prestáva byť jasné, kto je prenasledovateľom a kto prenasledovaným. 

Scenár, réžia a kamera boli pevne v Nolanových rukách a už v jeho prvom celovečeráku možno badať mnoho z jeho typického rukopisu. Following sme dali na 10. miesto, pretože aj keď sa kvalitou jednoznačne ponáša nad väčšinu vtedajšej tvorby, pre Chrisa išlo o prvý veľký skok, ktorý mu neskôr umožnil natočiť väčšie a lepšie snímky. Tento počin nás baví aj vyše 20 rokov od svojej premiéry.

Naj filmy Chris Nolan
Naj filmy Chris Nolan Zdroj: Zeitgeist

9. Insomnia (2002)

Remake rovnomenného mysteriózneho thrilleru z roku 1997, v ktorom si vtedy zahrali Stellan Skarsgård a Bjørn Floberg, sa dočkal úspešnejšieho spracovania práve pod taktovkou Christophera Nolana. Hlavná úloha bola pridelená hollywoodskej legende menom Al Pacino, ktorému mal za úlohu robiť protivníka zosnulý Robin Williams. O čom vlastne Insomnia je?

Al Pacino tu stvárňuje detektíva Dormera, ktorý sa spolu so svojím kolegom Eckhartom (Martin Donovan) vyberú na odľahlú Aljašku vyšetriť prípad zavraždenej stredoškoláčky. V pátraní po vrahovi im pomáha Hillary Swank. Hlavným podozrivým sa stane spisovateľ Finch (Robin Williams) a čím ďalej v prípade Dormer postupuje, tým ťažšie je preňho odlíšiť dobré od zlého.

Odporúčané
Rodí sa nová hviezda internetu, samozrejme je to mačka a volá sa Snoopybabe Rodí sa nová hviezda internetu, samozrejme je to mačka a volá sa Snoopybabe 13. októbra 2013, 11:50

Insomnia neskončila na poslednom mieste najmä vďaka fantastickým hereckým výkonom všetkých vyššie spomenutých hercov a kamere Wallyho Pfistera, z ktorého sa stal režisérov dlhoročný spolupracovník. Robin Williams bol známy svojím talentom rozveseliť celý svet jedinou vetou, no v Insomnii podal skutočne mrazivý výkon a obhájil si tak svoje dve zlaté sošky Oscara. Insomnia je super, ale na to (doposiaľ) najlepšie vo svojej kariére si musel Nolan ešte chvíľku počkať.

Naj filmy Chris Nolan
Naj filmy Chris Nolan Zdroj: Warner Bros.

8. Batman začína (Batman Begins, 2005)

Prvá časť epickej trilógie o Temnom rytierovi prišla do kín v roku 2005, kedy bol do postavy nekompromisného strážcu mesta Gotham obsadený sympatický Welšan menom Christian Bale. Herec je známy svojou oddanosťou každému projektu, ku ktorému sa zaviaže a pre dokonalé stvárnenie svojich postáv je odhodlaný urobiť čokoľvek. 

Odporúčané
20 colorways Casio G-Shock pre naše končiny 20 colorways Casio G-Shock pre naše končiny 8. novembra 2013, 18:29

Kvôli úlohe Batmana musel po natáčaní psychologického Mechanika (2004), kde vážil iba 55 kilogramov, pribrať až celých 31 kilogramov. Konkurzu sa zúčastnil v kostýme Batmana, ktorý predtým nosil Val Kilmer. Ako už vieme, Bale rolu získal a obral tak o ňu iných záujemcov, ako napríklad Henryho Cavilla (Muž z ocele), Jakea Gyllenhaala (Spider-Man: Ďaleko od domova) či dokonca Heatha Ledgera. Tomu sa však o pár rokov ušla celkom iná rola. Batman začína je veľmi dobrým prísľubom jednej epickej trilógie.

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.

7. Dunkirk (2017)

Chronologicky posledný Nolanov počin nesie meno Dunkirk a zavedie ťa do obdobia 2. svetovej vojny. Ako už napovedá samotný názov, príbeh sleduje známu vojenskú operáciu s krycím názvom Dynamo, ktorej hlavným cieľom bola záchrana spojeneckých vojsk po porážke pri prímorskom meste Dunkirk na severe Francúzska. 

Na nalodenie spojencov však nebolo dostatok lodí a tak sa na konci mája roku 1940 udial malý zázrak, kedy po vyčerpaných vojakov museli prísť na svojich malých lodiach miestni rybári. V napínavej a tiesnivej atmosfére dokázal perfektne vyniknúť soundtrack Hansa Zimmera, Nolanovho dlhoročného kolaboranta. Opomenúť nesmiem ani fantastickú kameru Hoyteho van Hoytemu. V hlavných úlohách zasa zažiarili Cillian Murphy, Tom Hardy, Mark Rylance či Kenneth Branagh. 

Odporúčané
Spoznajte viac faktov o Londýne v novej infographic Spoznajte viac faktov o Londýne v novej infographic 12. októbra 2012, 13:34

Dunkirk je vynikajúcim a silno realistickým zážitkom, aký dokáže takýmto štýlom podať iba Nolan. Je preto až prekvapivé, že Dunkirk neskončil v prvej päťke. Stačí sa však pozrieť na zvyšok režisérovej filmografie a človeku je hneď jasné, prečo je tomu tak. 

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.

6. Návrat Temného rytiera (The Dark Knight Rises, 2012)

Jednými nenávidená, druhými velebená. Záverečná časť trilógie o Temnom rytierovi rozdeľuje fanúšikov na dva tábory: jedny sú s filmom nespokojní a považujú ho za ohyzdný prívesok za skvelými dvoma časťami, iní veria, že tretí film o Batmanovi pod Nolanovou taktovkou je skvelým zakončením série. 

V poslednej časti sa Bruce Wayne utiahol do úzadia a nekomunikuje s okolitým svetom. Späť do reality ho ale vytiahne nová hrozba Gothamu, extrémista, ktorý si hovorí Bane (Tom Hardy). Je síce pravda, že Návrat Temného rytiera obsahuje veľa nelogickostí, no akcia, príbeh, postavy a atmosféra film značne ťahajú vpred. O hudbu sa, ako inak, staral Hans Zimmer a divákovi doručil kvalitný hudobný zážitok. Perfektná rozlúčka s Baleovým Batmanom.

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.

5. Memento (2000)

Nápad na snímku Memento pochádza z hlavy Christopherovho brata, Jonathana Nolana. Ten napísal rovnomennú poviedku Memento, podľa ktorej je film natočený. Základným poznávacím znamením tohto filmu je rozhádzaná chronológia. Presnejšie sa dá opísať tak, že kde jedna scéna začína, tam končí nasledujúca. Postupne sa dozvedáme, čo sa stalo na začiatku a dopracujeme sa od záveru až k úvodu príbehu.

Hlavným hrdinom je muž menom Leonard Shelby (Guy Pierce) so záhadnými tetovaniami po celom tele a sériou niekoľkých polaroidových fotiek. Vie, že niekto zavraždil jeho ženu a pomocou indícií na vlastnom tele sa snaží dolapiť vraha. Do jeho pátrania však vstupuje mnoho dôležitých a nedôležitých postáv a Leonard musí prísť na to, čo sa vlastne stalo.

Neopozeraný koncept rozprávačského štýlu dokázal zaujať a pri sledovaní Mementa je potrebné vnímať, čo sa deje na plátne po celú dobu stopáže. Ak ti totiž ujde čo i len jediná scéna, riskuješ, že možno nepochopíš záver. Scenár bratov Nolanovcov bol nominovaný na Oscara a dodnes ide o jeden z Nolanových najoriginálnejších kúskov. 

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Newmarket

4. Počiatok (Inception, 2010)

Ďalším námetom, ktorý srší originalitou (hoci niekto môže tvrdiť, že ide o kópiu anime Paprika z roku 2006), je Počiatok. V hlavnej úlohe hviezdil Leonardo DiCaprio ako Dom Cobb, zlodej snov. V krádeži informácií zo snov jeho obetí mu pomáha ansámbel hollywoodskych hercov, na čele s Tomom Hardym, Josephom Gordon-Levittom, Ellen Page, Michaelom Cainom, Cillianom Murphym či Marion Cotillard.

Hudbu do tohto akčného blockbusteru opäť raz vniesol génius Hans Zimmer a za kameru sa postavil starý známy Wally Pfister. Spolu s režisérom a scenáristom v jednej osobe sme dostali mätúcu, no za to bravúrnu „podívanú” s neočakávanými mindfuck momentmi. 

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.

3. Interstellar (2014)

 Vesmírne sci-fi Interstellar je Nolanovou poctou jeho veľkému vzoru, Stanleymu Kubrickovi a jeho majstrovskému dielu 2001: Vesmírna odysea. Krása Interstellaru spočíva v jeho komplikovanosti, hoci zápletka je viac než jednoduchá. Dej je zasadený do blízkej (a zrejme aj neodvratnej) budúcnosti, kedy sa ľuďom míňa jedlo a voda a je potrebné si hľadať iné zdroje. 

K tomu by mohli slúžiť vesmírne misie. Na jednu z nich sa vydá aj bývalý pilot Cooper (Matthew McConaughey) v nádeji, že objaví lepší svet pre svoje dve deti. Netuší však, čo sa po výlete čiernou diernou stane. Je totiž možné, že svoje deti a ani Zem už nikdy neuvidí.

Nolan tu sústreďuje všetky svoje filmárske schopnosti a vytvára tak dynamický kinematografický zážitok, ktorý neprestáva baviť ani po takmer 3 hodinách stopáže a opakovaných zhliadnutiach. Zimmer opäť raz kúzlil a výsledkom je novodobá vesmírna óda, ktorej prvé tóny sú dnes veľmi ľahko rozoznateľné. Christopher Nolan dal pojmu „blockbuster” celkom nový význam. Poriadne si pri ňom ale potrápiš hlavu.

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.

2. Dokonalý trik (The Prestige, 2006)

Nolan sa rozhodol si medzi prvými dvoma časťami trilógie o Batmanovi natočiť aj niečo vlastné, autorské. Píše sa rok 2006 a do kín prichádza The Prestige, po našom Dokonalý trik, pričom do hlavných úloh boli obsadení Hugh Jackman a Christian Bale. Jackman si zahral ctižiadostivého Angiera, zatiaľ čo Bale stvárnil jeho protivníka, nezastaviteľného Bordena.

Obaja páni sú kúzelníci žijúci na konci 19. storočia v Londýne, ochotní urobiť všetko, aby obecenstvu dodali niečo viac, ako bolo dovtedy možné dosiahnuť. Ich hra však zájde priďaleko. V tomto napínavom mysterióznom thrilleri si ťa Nolan získa už v prvých pár minútach a nepustí ťa až po záverečnú scénu, kedy zostaneš sedieť ako obarený.

Po hereckej stránke ide o hotový ohňostroj talentu v podaní Jackmana a Balea, ktorým úspešne sekundujú Michael Caine, Scarlett Johansson a David Bowie čoby Nikola Tesla. Film plný zvratov a prekvapení odmení predovšetkým tých, ktorí dávajú pozor a nenechajú si ujsť ani jedinú scénu. 

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.

1. Temný rytier (The Dark Knight, 2008)

Nepochybne najlepším Nolanovým kúskom je Temný rytier, ktorý v redakčnom hlasovaní skončil na prvej priečke so značným náskokom. Ide o film, ktorý má všetko: napätie, akciu, drámu, zaujímavé postavy, pútavý scenár, skvelú hudbu, fantastickú kameru, bravúrnych hercov a za nitky ťahá profesionál vo svojom obore, blonďavý Chris Nolan. 

Odporúčané
Purity Ring - Obedear Purity Ring - Obedear 24. apríla 2012, 20:07

Temný rytier potvrdzuje zabehnutú tradíciu trilógií, kde druhý diel je vždy tým najlepším. Nolan tvrdí, že každá z týchto troch filmov nie je primárne o Batmanovi, ale práve o záporákovi daného filmu. Nuž, lepšieho záporáka ako Jokera v podaní oscarového Heatha Ledgera si nemohol priať. Nešlo však o zisk Ceny Akadémie len pre Ledgera, ale aj pre celý komiksový žáner. Ide totiž o prvého Oscara za najlepší herecký výkon v komiksovke.

Žiaľ, Heath nemal toľko šťastia, aby sa mohol zo zisku prestížnej sošky tešiť. Pár mesiacov po skončení natáčania, presne 22. januára 2008 odišiel na druhý svet. Do histórie sa však hrubým písmom zapísal ako herec s veľkým H a jeho odkaz bude naďalej žiť vďaka postavám, ktoré stvárňoval. Temný rytier je geniálnym filmom a dovolím si tvrdiť, že nielen budúcou, ale snáď už aj súčasnou klasikou. 

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.
Anketa:
Ktorý film od Christophera Nolana je podľa teba najlepší?
Sledovanie
Memento
Insomnia
Batman začína
Dokonalý trik
Temný rytier
Počiatok
Návrat Temného rytiera
Interstellar
Dunkirk
Sledovanie
0 %
0 Hlasov
Memento
2 %
37 Hlasov
Insomnia
1 %
9 Hlasov
Batman začína
1 %
15 Hlasov
Dokonalý trik
6 %
97 Hlasov
Temný rytier
42 %
647 Hlasov
Počiatok
15 %
226 Hlasov
Návrat Temného rytiera
4 %
57 Hlasov
Interstellar
29 %
445 Hlasov
Dunkirk
2 %
24 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia