Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2019, 17:27
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Žiadna facka, ponižovanie či výchovná po zadku. Vo Francúzsku zakázali fyzické tresty detí

ZAUJÍMAVOSTI FRANCÚZSKO
Uložiť Uložené

Telesné tresty sú vo vyspelých štátoch neprípustné.

Ďalšia krajina EÚ, ktorá zakázala fyzické tresty detí, je Francúzsko. Tamojšia vláda predstavila radikálny zákon, ktorým rodičom zakáže akékoľvek fackanie, bitky či výchovné po zadku. Rovnako to platí aj pre ponižovanie či hocijaké iné formy verbálneho, psychického či fyzického násilia.

Krajina galského kohúta sa týmto krokom pridáva k drvivej väčšine členských štátov Európskej únie, v ktorých je podobná legislatíva v platnosti už dávnejšie. Tento zákaz sa snažila presadiť aj Nadácia na ochranu detí, z ktorej prieskumu vyplynulo, že až 85% francúzskych rodičov sa počas výchovného procesu aspoň jediný krát zbilo svoje dieťa.

Novela je v platnosti od tohto týždňa. Zákaz niektorých foriem fyzického násilia voči deťom už v krajine síce platil nejakú dobu, avšak rodičia mohli použiť telesný trest ako výchovný prostriedok. Odteraz je už aj tomuto koniec.

Odporúčané
Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera 20. januára 2024, 9:30

Niektorí rodičia však so zákazom nesúhlasia a rovnako ako aj niektorí poslanci z radu konzervatívcov si myslia, že ide o zásah do života rodín. Tvrdia, že aj oni v detstve niekedy „dostali malú výchovnú“ od svojich rodičov a nijako im to neublížilo. Psychológovia však tvrdia opak a nevidia rozdiel medzi veľkým a malým násilím. Obe formy nie sú podľa nich vo vyspelom štáte na mieste.

Domov
Zdieľať
Diskusia