Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2019, 12:24
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Marihuana môže nahradiť lieky proti bolesti. Štúdia tvrdí, že konope je efektívnejšie

ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložiť Uložené

Ľudia potrebujúci paracetamol či ibuprofen ich postupne vymieňajú za konope.

V prospech marihuany hrá ďalšia významná lekárska štúdia. Podľa jej výsledkov je konope mimoriadne efektívnym spôsobom, ako si uľaviť od bolesti či si pomôcť s nespavosťou. A pomôcť dokáže dokonca lepšie než voľnopredajné lieky proti bolesti či na spánok dostupné v lekárni.

Štúdia publikovaná v Journal of Psychoactive Drugs sa zaoberala tisíckou ľudí, ktorí požívali marihuanu a zistila, že v až 80 % prípadov ľudí, ktorí ju fajčili kvôli znižovaniu bolesti, bola marihuana úspešná. Až 82 % z týchto ľudí vďaka marihuane prestalo kupovať voľnopredajné lieky a 88 % zasa lieky na predpis – napriklad nebezpečné ópiátové analgetiká ako OxyContin.

Marihuana môže nahradiť lieky proti bolesti. Štúdia tvrdí, že je efektívnejšia než tieto lieky
Marihuana môže nahradiť lieky proti bolesti. Štúdia tvrdí, že je efektívnejšia než tieto lieky Zdroj: unsplash

Z ľudí, ktorí požívali marihuanu na zlepšenie kvality spánku, až 84 % uviedlo, že im konope pomohlo a 83 % prestalo používať akékoľvek lieky na spánok.


Záverom štúdie teda je, že fajčenie marihuany môže pomôcť rapídne znížiť spotrebu ópiátových liekov, ktoré sú mimoriadne nebezpečné a rýchlo si budujú závislosť, pričom je tu tiež plejáda vedľajších účinkov.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila 27. septembra 2023, 18:05

Navyše, bolesť a nespavosť sú jedny z najbežnejších problémov dnešnej spoločnosti. 20 % Američanov trpí chronickou bolesťou a tretina dospelákov má problémy zaspať. Odborníci však odporúčajú, aby sa pred zavedením marihuany ako všeobecného lieku udialo ešte viac výskumov, aby sa lepšie pochopili vedľajšie účinky.

Marihuana môže nahradiť lieky proti bolesti. Štúdia tvrdí, že je efektívnejšia než tieto lieky
Marihuana môže nahradiť lieky proti bolesti. Štúdia tvrdí, že je efektívnejšia než tieto lieky Zdroj: unsplash

Študovať pozitívne efekty marihuany na nespavosť či chronickú bolesť sa však oplatí. Voľnopredajné lieky ako ibuprofen (Ibalgin) pri dlhšej konzumácii môžu spôsobovať krvácanie tráviaceho traktu či obličiek. Látka paracetamol (Paralen, Migralgin) je zasa zodpovedná za poškodzovanie pečene a často nutnú transplantáciu. Len v USA má na svedomí 500 smrtí ročne a 56 000 návštev nemocnice.

Marihuana pritom na konte zatiaľ nemá jedinú overenú a potvrdenú smrť, preto je jej výskum zo zdravotného hľadiska rozhodne prínosný. Aj voľnopredajné lieky ako paracetamol či ibuprofen, ktoré mnohí z nás jedia ako cukríky, majú vedľajšie účinky a bolo by najlepšie sa týmto látkam vyhnúť. Samozrejme, neznamená to však, že ak ťa bolí hlava, máš si okamžite zapáliť jointa.

Domov
Zdieľať
Diskusia