Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2019, 14:46
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Každú minútu z Amazonského dažďového pralesa zmizne plocha jedného futbalového ihriska

ZAUJÍMAVOSTI BRAZÍLIA
Uložiť Uložené

V Brazílii deforestáciu pralesa ticho podporuje samotná politická garnitúra.

Situácia v Amazonskom dažďovom pralese sa zhoršuje každou minútou. Najnovšie satelitné zábery upozorňujú na to, že miera deforestácie v pralese naberá na obrátkach a každých 60 sekúnd z neho zmizne plocha o veľkosti jedného futbalového ihriska, informuje BBC. Rozmery bežného futbalového ihriska dosahujú okolo 100 metrov na dĺžku a 65 metrov na šírku.

Situácia sa zhoršuje aj kvôli iniciatíve súčasného brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara. Ten už v predvolebnej kampani sľuboval, že uvoľní regulácie týkajúce sa drevorubačskej aktivity v oblasti dažďového pralesa a ako píše BBC, zdroj z brazílskeho ministerstva vraj britskému portálu potvrdil, že vládna garnitúra naozaj zvyšovanie miery deforestácie ticho podporuje.


 

Zdroj z ministerstva životného prostredia poskytol BBC trojhodinový rozhovor, aj keď prezident Bolsonaro zakázal svojim úradníkom komunikovať s médiami.

Odporúčané
VIDEO: Tisíce ľudí sa v Brazílii vlámali do úradov. Ničili, čo sa dalo VIDEO: Tisíce ľudí sa v Brazílii vlámali do úradov. Ničili, čo sa dalo 9. januára 2023, 17:55

V interview pracovník upozornil na to, že Brazília by nemala byť vnímaná ako nepriateľ Amazonského dažďového pralesa, avšak súčasná politická situácia neumožňuje expertom z ministerstiev zabojovať o budúcnosť pralesa. Majú strach aj z toho, že reálny stav pralesa je výrazne horší ako naznačujú oficiálne čísla, ktoré vláda dovoľuje publikovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia