Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2019, 7:58
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Európsky festival oklamal populárnych amerických raperov aj návštevníkov. Lístky sa predávali za 500 €, udalosť sa nekonala

HUDBA ASAP ROCKY
Uložiť Uložené

Traja organizátori už boli obvinení z podvodu za falšovanie faktúr a dokumentov, pranie peňazí a dlžoby viacerým dodávateľom.

Príbeh o festivale na nádhernom súkromnom ostrove plnom najznámejších svetových modeliek a interpretov za milióny dolárov výhradne pre bohatých už všetci poznáme. Fyre Festival v podaní podvodníka Billyho McFarlanda sa skončil obrovským fiaskom a on si teraz odpykáva 6-ročný trest vo väzení za škody vo výške viac ako 26-miliónov dolárov. 

Bežný človek by si povedal, že sa nič podobné nikdy nezopakuje, keďže žiadny „organizátor“ nie je natoľko odvážny a ľudia natoľko naivní, aby si kúpili drahý lístok na akciu, o ktorej nič nevedia.

Odporúčané
Fyre Festival: Katastrofa za 100 miliónov, ktorú propagovali svetové modelky a konať sa mal na ostrove Pabla Escobara Fyre Festival: Katastrofa za 100 miliónov, ktorú propagovali svetové modelky a konať sa mal na ostrove Pabla Escobara 10. februára 2019, 12:20

Opak je však pravdou, hovorí si VestiVille a má skoro všetky črty amerického Fyre Festivalu, konať sa však mal počas uplynulého víkendu pri belgickom meste Lommel. 

Prvýkrát verejnosť o festivale počula 28. decembra 2018, kedy na jeho Instagrame bola zverejnená fotografia line upu s menami ako Cardi B, Migos, Future alebo Lil Baby. Hviezdne mená v hodnote niekoľkých miliónov postupne doplnili aj Lil Pump, ASAP Rocky, Tory Lanez, Meek Mill a veľa ďalších.

Scenár z Fyre Festivalu sa opakuje v Európe. Okrem tisícok ľudí oklamal VestiVille aj Ja Ruleho, Cardi B a A$AP Rockyho
Scenár z Fyre Festivalu sa opakuje v Európe. Okrem tisícok ľudí oklamal VestiVille aj Ja Ruleho, Cardi B a A$AP Rockyho

Už v tom čase mali ľudia plné právo na prvé pochybnosti, namiesto toho si kupovali lístky za stovky eur a dokonca využívali aj možnosť kúpiť si ich na splátky. Míňali na neexistujúce luxusné ubytovanie, VIP stoly aj dopravu a ďalšie neexistujúce zvýhodnenia. 

Organizátori pokračovali v podvodoch. Zverejňovali súťaže o backstage vstupy, meet and greet s Migos a ďalšie málo reálne možnosti.Dokonca si dali záležať aj na tvorbe časového harmonogramu, mapy areálu a promo videa, kde je vidno postavený stage. 

Podobne ako v prípade Fyre Festivalu, aj v tomto prípade boli návštevníci vyzvaní, aby si vložili peniaze na svoj festivalový náramok ešte pred vstupom do areálu prostredníctvom internetu.

Scenár z Fyre Festivalu sa opakuje v Európe. Okrem tisícok ľudí oklamal VestiVille aj Ja Ruleho, Cardi B a A$AP Rockyho
Scenár z Fyre Festivalu sa opakuje v Európe. Okrem tisícok ľudí oklamal VestiVille aj Ja Ruleho, Cardi B a A$AP Rockyho

Krutá realita prišla v deň konania, keď prvé stovky návštevníkov dorazili na miesto činu do belgického Lommel. Všetko spustil ASAP Rocky, keď na svoj Twitter napísal, že chce svojim fanúšikom ukázať tú najlepšiu show, produkcia festivalu však nedokázala zabezpečiť všetko potrebné a infraštruktúra aj nedostatočná bezpečnosť by mohli ohroziť vystúpenie. 

O piatej poobede sa už na profile festivalu objavila informácia, že starosta mesta Lommel zakázal konanie festivalu v súvislosti s informáciami o potenciálnom nedostatočnom zabezpečení. 

Žiaľ, návštevníci neboli informovaní natoľko vopred, aby nemerali cestu do severovýchodného Belgicka. Podľa komentárov na sociálnych sieťach sa zišlo hneď niekoľko stoviek ľudí, ktorí márne čakali na odvoz do areálu alebo ďalšie informácie, aby vedeli, na čom vlastne sú. 

Väčšina berie celú udalosť s nadhľadom a humorom. Niektorí označujú profil Netflixu, aby sa mohli zúčastniť podobného dokumentu ako natočila streamovacia platforma po fiasku na Fyre Festivale, iní aspoň vtipkujú, že sú jedinými vystupujúcimi na VestiVille. Ušlo sa aj Ja Rulovi, ktorý je považovaný za jedného z hlavných aktérov podvodu pri organizácii Fyre a prijal ponuku hrať na jeho európskej verzii.

Podľa portálu The Brussels Times už traja z tímu organizátorov boli obvinení z podvodu po tom, čo poskytovali falošné faktúry a sfalšované dokumenty. Taktiež bolo zaznamenané pranie peňazí. Údajne nedostali ani po dátume splatnosti zaplatené dodávatelia z rôznych oblastí. 

Zatiaľ neexistujú ďalšie informácie o identite vinníkov, v každom prípade ide o ďalšiu skúsenosť pre všetkých ostatných. V prípade, že poznáš niekoho zo Slovenska alebo Česka, kto sa Vestiville zúčastnil, určite nám daj vedieť, radi by sme sa dozvedeli čo najviac. 

Späť
Zdieľať
Diskusia