Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2019, 15:21
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najlepšie z Refresheru za uplynulý týždeň: Ako sa žije na Ibize alebo v Severnej Kórei, a ktoré čipsy sú najlepšie?

REFRESHER
Uložiť Uložené

Navštívili sme Černobyľ a na rozhovory oslovili ľudí so zaujímavými povolaniami. Sleduj výber článkov, ktoré by nemali ujsť tvojej pozornosti.

V rámci prémiového obsahu aj odporúčaných článkov sme sa opäť pozreli na viacero tém, o ktorých sa oplatí mať prehľad. Zároveň sme už tradične oslovili aj aktívnych Slovákov a Čechov, takže sa dozvieš čosi viac o tom, ako vyzerá život na svetoznámom párty ostrove Ibiza či prísny režim v Severnej Kórei. 

Taktiež sme navštívili Černobyľ aj slovenskú psychiatrickú kliniku a zostavili rebríček čipsov dostupných v slovenských reťazcoch. Výsledky možno niekoho prekvapia, aspoň už budeš vedieť, po ktorých sa oplatí v reťazcoch siahnuť. Ako vždy, aj tentokrát patrí poďakovanie predplatiteľom Refresher+, ktorí majú možnosť využívať čoraz viac našich Benefitov.  

Zároveň ešte dávame od pozornosti pracovnú ponuku pre redaktorov. Konkrétne hľadáme do tímu šikovného redaktora pre podnikanie a osobné financie a taktiež pre zdravie a zdravý životný štýl. Všetky dôležité informácie sa dozvieš priamo v inzerátoch.

Rozhovor so Slovákom o živote na Ibize 

Alex Simon mal pred pár rokmi pocit, že ho už život nenapĺňa. Keď sa k tomu pridalo aj sklamanie v láske, v poslednom ročníku FTVŠ si kúpil jednosmernú letenku na Ibizu a odvtedy si párty ostrov zamiloval. Kedysi pracoval ako promotér, dnes sa tam točí a strihá videá a potvrdzuje, že Ibiza je taká bláznivá, ako si počul vo všetkých príbehoch tvojich známych.

V rozhovore sa dozvieš ako sa Alex dostal zo Slovenska na Ibizu, koľko si na na svetoznámom párty ostrove dokáže mesačne zarobiť a čo najlepšie funguje na turistov, keď im chceš predať lístky. Porozprávali sme sa aj o drogách a dostali zopár rád, ako sa nenechať oklamať. 

Odporúčané
Na Ibize v noci platí, že si treba zobrať len kondóm a uterák. Alex žije a pracuje na svetoznámom párty ostrove (Rozhovor) Na Ibize v noci platí, že si treba zobrať len kondóm a uterák. Alex žije a pracuje na svetoznámom párty ostrove (Rozhovor) 23. júna 2019, 20:55

Test čipsov

Keďže slovenských obchodoch nájdeš ohromné množstvo značiek zemiakových lupienkov, rozhodli sme sa ich porovnať, aby sme zistili, či cena odpovedá kvalite a ako sú na tom populárne značky ako Slovakia alebo Lay's. Zároveň nás zaujímalo, či je to v prípade populárnej prémiovej siete Yeme v tejto disciplíne ešte lepšie. 

Testovali sme základnú slanú príchuť, podľa ktorej sa dá odhadnúť kvalita zemiakov aj samotnej prípravy. Dozvieš sa, ako  sú na tom prémiové čipsy od privátnych značiek Tesca či Kauflandu, či stoja za ochutnanie lupienky za 3 € a samozrejme, ktoré sa stali definitívnym víťazom. 

Odporúčané
Veľký test čipsov: Sú najlepšie Slovakia, Lay's alebo drahé lupienky z Yeme? Veľký test čipsov: Sú najlepšie Slovakia, Lay's alebo drahé lupienky z Yeme? 29. júna 2019, 17:33

Navštívili sme černobyľskú babušku

Valentína Barysevna Kucharenko má dnes 80 rokov a už dlhé roky žije v neslávne známom mestečku Černobyľ. 10 rokov je vdova a svoj domov našla v malom domčeku ukrytom za bujnou zeleňou. Vďaka zájazdu slovenskej cestovky sa nám podarilo prísť k nej až priamo do domu, aby sme sa dozvedeli čosi viac o katastrofe a jej vplyve na obyvateľov.

V rozhovore si prečítaš, čo Valentína robila počas a po havárii v elektrárni, ako sa podieľala na zmierňovaní škôd, prečo dnes veľa rodín z postihnutej oblasti žije oddelene, ako rieši zdravotnú starostlivosť či nákupy, čo sa ešte zmenilo od roku 1986 a aký je jej zdravotný stav. 

Odporúčané
Navštívili sme černobyľskú babušku: Havária mi vzala rodinu, tak som sa vrátila do zóny Navštívili sme černobyľskú babušku: Havária mi vzala rodinu, tak som sa vrátila do zóny 26. júna 2019, 16:16

Rozhovor s Ninou, ktorá žila v Severnej Kórei

Koreanistka a spisovateľka Nina Špitálníková strávila dva mesiace v Severnej Kórei. Pravdepodobne ako jediný študent na svete absolvovala v diktátorskom režime dynastie Kimov dva študijné pobyty. Jej zážitok bol unikátny aj v tom, že sa do krajiny pozrela prvýkrát za režimu Kim Čong-ila a druhýkrát za Kim Čong-una.

V článku sa dozvieš, prečo sa v Severnej Kórei vyplatí príliv turistov, aj ako Nina študovala na vysokej škole bez študentov a ako rozpoznávala tajných agentov, ktorí ju neustále sledovali. Porozprávala aj príbeh o tom, prečo sa chcela do KĽDR vrátiť aj po tretíkrát a prečo jej to nebolo umožnené, vyvrátila zopár mýtov a odhalila, prečo ženy v Pchjongjangu nemôžu jazdiť na bicykli alebo ako prepašovala do KĽDR lieky a potraviny.

Odporúčané
Nina Špitálníková: V Severnej Kórei ma zadržala tajná polícia. Popravuje sa tam na námestiach pred očami detí Nina Špitálníková: V Severnej Kórei ma zadržala tajná polícia. Popravuje sa tam na námestiach pred očami detí 25. júna 2019, 15:36

10 najzaujímavejších outfitov Soni Skoncovej

Soňa Skoncová dávno nie je len modelkou a moderátorkou, ale aj podnikateľkou v oblasti kozmetiky. Je tiež známa tým, že si vždy dáva záležať na svojich outfitoch a zároveň nie je obeťou otrepaných kombinácií, ktoré sa na Slovensku často opakujú. Aj preto sme sa rozhodli pozrieť na jej oficiálny Instagram a vybrať 10 zaujímavých outfitov, ktoré by mohli byť pre ostatných inšpiráciou. Väčšina je vhodná aj do aktuálneho teplého počasia.

Odporúčané
10 najzaujímavejších outfitov Soni Skoncovej 10 najzaujímavejších outfitov Soni Skoncovej 25. júna 2019, 14:02

Rozhovor s pacientmi na psychiatrii

O psychiatrii toho Slováci nevedia veľa. To, ako to na psychiatrickej klinike vyzerá, poznáme len z filmov. Tam to však často býva pritiahnuté za vlasy a realita sa v mnohých prípadoch ani zďaleka nepodobá tomu, čo poznáme z televízie.

Stretli sme sa preto so štyrmi pacientmi, ktorí sa liečia v psychiatrickej nemocnici v Pezinku. Porozprávali nám, ako vnímajú liečbu v psychiatrickej klinike a ako im pobyt na psychiatrii zmenil život. Ján má 31 rokov, na psychiatrii sa lieči z drogovej závislosti. Jozef má 62 rokov a trpí bipolárnou afektívnou poruchou. Marek je o dva roky mladší a diagnostikovali mu schizofréniu. 22-ročný Adam je na ústavnej ochrannej liečbe

Odporúčané
Pacienti na psychiatrii: Ľudia, ktorí nás označujú za bláznov, by mali začať najskôr sami od seba Pacienti na psychiatrii: Ľudia, ktorí nás označujú za bláznov, by mali začať najskôr sami od seba 27. júna 2019, 18:23

Príbeh sadistu Josefa Fritzla 

Prípad ako zo zlého filmu sa odohral v dolnorakúskom meste Amstetten a na povrch sa dostal 28. apríla 2008. V ten deň mala rakúska polícia vyniesť v putách z jeho domu Josefa Fritzla. Dôvody na väzobné stíhanie nemali v histórii Rakúska obdoby. Fritzl mal v suteréne svojho domu, ktorý obýval aj so ženou, väzniť dcéru Elizabeth.

Tá mala byť v pivnici držaná nepretržite celých 24 rokov. Svoju vtedy iba 18-ročnú dcéru mal zavrieť v suteréne presne 28. augusta 1984. V našom článku sa dozvieš kto Josef Fritzl bol, aké mal detstvo, ako vyzerali priestory, kde boli ženy väznené a aké všetky zvrátenosti ešte sprevádzali tento prípad. 

Odporúčané
Sadista Josef Fritzl: Svoju dcéru držal 24 rokov v pivnici a splodil s ňou 7 detí Sadista Josef Fritzl: Svoju dcéru držal 24 rokov v pivnici a splodil s ňou 7 detí 30. júna 2019, 10:51

Rozhovor so Zuzanitou z Take Me Out 

Výrazná tvár slovenského Instagramu, 33-ročná Zuzana Žilinčíková, známa skôr pod pseudonymom Zuzanita, sa stala známou najmä ako účastníčka ostro kritizovanej televíznej šou Take Me Out. Okrem toho ju niektorí poznajú aj vďaka pôsobeniu v súťaži Nákupné maniačky či jej aktivitám na sociálnych sieťach.

V rozhovore si prečítaš, prečo sa prihlasovala do televíznych šou, keď je vyštudovaná inžinierka, koľko zarába z Instagramu a či si kupuje followerov, akú najväčšiu perverznosť jej muži napísali, ako sa na jej polonahé fotky pozerá jej priateľ a otec a aký je jej názor na Zuzanu Plačkovú. Zuzanita prezradila aj to, či rozmýšľala o točení porna. 

Odporúčané
Zuzanita z Take Me Out: Prsia som si zväčšila už trikrát, použité nohavičky by som predala minimálne za 1 000 € Zuzanita z Take Me Out: Prsia som si zväčšila už trikrát, použité nohavičky by som predala minimálne za 1 000 € 28. júna 2019, 14:09

10 najlepších filmov prvej polovice roka 2019

6 mesiacov roka 2019 je za nami, a tak sme sa v redakcii rozhodli, že tentoraz vydáme aj zoznam 10 najlepších filmov prvej polovice roka. Samozrejme, hodnotili sme snímky, ktoré sme mali možnosť sledovať v našich kinách a tentokrát nejde o rebríček s poradím, keďže ide o príliš subjektívnu tému. 

Medzi najlepšími filmami nájdeš aj kúsok z domácej produkcie a taktiež najväčšie svetové trháky, ktoré sa starali o svetové rekordy. Nezabudli sme doplniť ani zopár argumentov, ktoré nás k rozhodnutiam viedli. 

Odporúčané
Polemic prekvapil originálnym klipom ku skladbe Moře Polemic prekvapil originálnym klipom ku skladbe Moře 7. decembra 2013, 16:26

Rozhovor s kondičnou trénerkou

Ľudí so sedavým zamestnaním je čoraz viac a o tom, aký to má vplyv na naše telo, fyzické a dokonca psychické zdravie sme sa porozprávali s kondičnou trénerkou Katarínou Gerhátovou, ktorá študuje aj fyzioterapiu. Často za ňou chodia už 30-roční klienti s problémami chrbtice, práve kvôli dlhodobému pohybovému stereotypu. 

V článku sa dozvieš, čo je najčastejšou chybou pri dlhodobom sedení, či je dobré v práci sedieť na fit lopte a ako vyzerá ideálna pozícia v sede. Taktiež sme sa porozprávali o tom, ako menia moderné firmy prístup k pohybovému stereotypu svojich zamestnancov a čo  by mal zamestnávateľ v rámci pohybu zabezpečiť svojim zamestnancom. Samozrejme, nedostatok pohybu má vplyv aj na psychiku. Viac si prečítaš v rozhovore. 

Odporúčané
30 minút sedenia za počítačom je záťaž na telo. Fit lopta namiesto stoličky ťa nezachráni a tréning po práci nestačí, tvrdí kondičná trénerka 30 minút sedenia za počítačom je záťaž na telo. Fit lopta namiesto stoličky ťa nezachráni a tréning po práci nestačí, tvrdí kondičná trénerka 23. júna 2019, 10:37
Domov
Zdieľať
Diskusia