Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. júla 2019, 21:53
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Zo Žiliny prichádza atraktívnejšia alternatívna k SUV-čkam, štýlová Kia XCeed

Zo Žiliny prichádza atraktívnejšia alternatívna k SUV-čkam, štýlová Kia XCeed
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.kiapressoffice.com/en-gb/releases/1083" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">kiapressoffice.com</a>
TECH KIA
Uložiť Uložené

Kompaktný Ceed dostal štýlový derivát.

Európsky projekt Cee’d, respektíve po novom už len Ceed od Kie možno považovať za mimoriadne úspešný. Súčasná, už v poradí tretia generácia je toho jasným dôkazom, niet preto divu, že kórejská automobilka sa snaží tento modelový rad postupne zväčšovať. Na trhu tak momentálne pôsobí hatchback, kombi i akýsi shooting brake pod menom ProCeed. Teraz prichádza priamo zo Žiliny štvrtý karosársky variant. 

Tým je štýlový mestský crossover s názvom XCeed. Kia novinku prezentuje ako atraktívnejšiu a športovejšiu alternatívu k SUV-čkam a musíme len a len súhlasiť. Povedať pritom treba, že XCeed sa od svojich súrodencov dizajnovo dosť odlišuje – jeho karoséria je mohutnejšia a doplnená o ochranné plastové doplnky, ktoré umocňujú svalnatejší dojem. Rázvor zdieľa novinka s klasickým Ceedom, vďaka väčším previsom však celková dĺžka narástla až na 4 395 milimetrov. Na výber sú 16 až 18” disky a špecifický lak Quantum Yellow, ktorý bude doménou výhradne tejto verzie.

Zo Žiliny prichádza atraktívnejšia alternatívna k SUV-čkam, štýlová Kia XCeed
Zdroj: www.kiapressoffice.com

V kokpite sa za príplatok môže objaviť zaujímavé žlté prešívanie či až 10,25” dotykový displej, no predovšetkým už v holom bosom základe viac priestoru ako v klasickej verzii. XCeed sa totiž zaradil medzi modely Ceed a Sportage, na ktorý však stráca najmä výškou (Sportage je o 155 mm vyšší). Batožinový priestor ponúka 426 litrov, pričom po sklopení zadných sedadiel delených v pomere 40:20:40 vznikne až 1 378 litrov. 

Technika bude do veľkej miery zhodná s modelom Ceed. O pohon sa budú starať agregáty 1.0 T-GDi, 1.4 T-GDi, 1.6 T-GDi a napokon aj naftový motor 1.6 CRDi. Výkonnostne spektrum je od 115 po 204 koní, na výber je ako 6-stupňový manuál tak aj 7-stupňový automat, pohon všetkých štyroch kolies k dispozícii nie je. V blízkej budúcnosti pribudnú mild a plug-in hybridy. Ako je pre Kiu zvykom, aj XCeed bude máť 7-ročnú záruku (resp. 150-tisíc km) a platí aj to, že vyrábať sa bude výhradne v závode pri Žiline.

Domov
Zdieľať
Diskusia