Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2019, 12:54
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vedci ukázali veľmi nádejný liek na boj s plešatosťou

ZAUJÍMAVOSTI ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Koniec lesklým hlavám?

Plešatosť je jednou z obáv, ktorým niektorí muži čelia, už čoskoro však možno bude k dispozícii efektívne liečivo. Vedci totiž na konferencii International Society for Stem Cell Research v Los Angeles odprezentovali potenciálny liek.

Experiment bol v prvom rade vyskúšaný na myšiach a vedci zistili, že ľudské kmeňové bunky dokážu podporovať rast vlasov a vytvárať nové folikuly – miniatúrne tkanivá, ktoré vlas v lebke obaľujú a vyživujú. Teraz odborníci pracujú na tom, aby postup mohol fungovať aj u samotných ľudí.

Teraz teda už vieme využívať ľudské kmeňové bunky na podporu rastu vlasov. Najbližším cieľom bude vytvoriť ľudskú dermal papilla, teda špeciálne kožné bunky, ktoré ponesú všetky výhody tých kmeňových ohľadne rastu vlasov. Ich implantácia pod kožu na lebke by v budúcnosti mohla znamenať liečbu plešatosti. Treba však ešte zistiť, ako rýchlo, spoľahlivo a ktorým smerom budú tieto vlasy rásť.

Vedci odprezentovali veľmi nádejný liek na boj s plešatosťou
Vedci odprezentovali veľmi nádejný liek na boj s plešatosťou Zdroj: unsplash
Domov
Zdieľať
Diskusia