Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2019, 10:07
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Džínsy s nízkym pásom alebo vykúkajúce nohavičky. Nenávidená a zároveň milovaná móda z minulosti vstáva z popola

Džínsy s nízkym pásom alebo vykúkajúce nohavičky. Nenávidená a zároveň milovaná móda z minulosti vstáva z popola
Zdroj: Victor Boyko/Getty Images
MÓDA EMILY RATAJKOWSKI PARIS HILTON TRENDY
Uložiť Uložené

Móda z prelomu tisícročí bola svojrázna. Čo si z nej v súčasnosti pomaličky preberáme?

Džínsy s prekliate nízkym pásom, odhalené nohavičky a brušká, velúrové súpravy, rejverské slnečné okuliare, šialené dámske i pánske účesy hýriace všemožnými farbami, piercing v pupku, vysolárkovaná pokožka, kozia briadka u mužov a tak ďalej vo väčšine vzbudzujú skôr hrôzu než nadchnutie. Móda z prelomu tisícročí je niečo, na čo sa množstvo z nás pokúša zabudnúť.

To, čo dlhé roky predvádzali kontroverzné módne ikony svojej doby Paris Hilton, Christina Aguilera, Lindsay Lohan, Britney Spears, Jennifer Lopez alebo Keira Knightley si však skrz módne móla a šatníky dnešných topmodeliek opäť derie svoju cestu na vrchol.

Instagramové profily ako @popcultureangel@paris2000s@2000s.babe@y2ktrashy a stovky im podobné toto obdobie, popové hviezdičky a v neposlednom rade vtedajšiu módu oslavujú, a ich úspechy a reakcie komentujúcich len poukazujú na to, že prinavrátiť sa do prelomu tisícročí prostredníctvom našich šatníkov nebolo nikdy vhodnejšie.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by not your typical barbie girl (@paris2000s) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by angel from the 2000s (@y2ktrashy) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by 90s and 00s luvr (@2000s.babe) on

Džínsy s nízkym pásom

Džínsy s nízkym pásom sú nenávidenými a zároveň milovanými. Po skoro dvoch desaťročiach sa v nezanedbateľnej miere vyskytujú v šatníkoch topmodeliek ako Bella a Gigi Hadid, Bella Thorne alebo Emily Ratajkowski, ktoré dnes môžeme s pokojným svedomím porovnávať s vyššie uvedenými ikonami, rovnako ako v najnovších kolekciách niektorých z najvyhlásenejších značiek súčasnosti.

Odporúčané
Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov 9. apríla 2024, 14:30

Ako je ale možné, že sa do módy dostalo niečo, čo verejnosť vo všeobecnosti dlhé roky príliš nerešpektovala? Pre zodpovedanie tejto otázky musíme nahliadnuť na vec z viacerých uhlov pohľadu.

V posledných rokoch sa v módnom priemysle s džínsovinou experimentuje vo veľkom. Skvelým príkladom je niekdajšia obľuba dekonštruovaných džínsov, dvojfarebných džínsov a džínsových korzetov. Dnes už taktiež nie je žiadnym zločinom proti móde takzvané kanadské tuxedo – džínsová bunda s džínsami rovnakej farby. Džínsovina je skrátka nesmrteľným materiálom, s ktorým budeme pracovať už naveky.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Daphne (@daphnegroeneveld) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Gigi Hadid (@gigihadid) on

A samozrejme, všetko sa neustále vracia. Pre skutočného nadšenca nie je nič ľahšieho ako nahliadnuť do archívov a vytiahnuť niečo v súčasnosti neokukané. Rovnako treba zohľadniť aj fakt, že móda je v dnešnej dobe častokrát skôr ironická ako praktická – stačí si spomenúť na úspechy šialených kreácií od Balenciaga.

Rovnako, v dnešnej dobe nadobúdame aj vďaka sociálnym sieťam väčšiu a väčšiu odvahu uletieť si (v dobrom slova zmysle) so svojím outfitom. Tí ľudia, pre ktorých je móda hobby, sa neboja vystrčiť z davu a ukázať sa v o čosi extravagantnejšom kúsku.

Odporúčané
Anonymne ukrývajú po celom Slovensku peniaze. Kto stojí za profilom Cash Catch a prečo ich kritizujú? (ROZHOVOR) Anonymne ukrývajú po celom Slovensku peniaze. Kto stojí za profilom Cash Catch a prečo ich kritizujú? (ROZHOVOR) 8. apríla 2024, 14:30

Pre úplné skompletizovanie už len doplníme, že džínsy s nízkym pásom započali svoju púť niekedy v šesťdesiatych rokoch, kedy ich vo veľkom obľubovali rockové hviezdy ako Jimi Hendrix, Jim Morrison alebo Mick Jagger. V deväťdesiatych rokoch ich znovuzrodil jeden z najvýznamnejších módnych návrhárov všetkých čias, Alexander McQueen, ktorý tak pripravil pôdu pre najväčší trend niekoľkých nasledujúcich rokov.

Vykúkajúce nohavičky

Ruka v ruke s nízko položeným pásom idú aj vykúkajúce nohavičky. Táto vulgárna (ale sakramentsky sexy) záležitosť, ktorá si svojho času vyslúžila poriadnu vlnu kitiky, nie je už vonkoncom pre každého. Pravdupovediac, v uliciach si ju nedokážeme predstaviť vôbec. Možno sa však niektorá z našich influenceriek k tomu odhodlá aspoň kvôli fotke. Nikdy nevieš.

V prípade vykúkajúcich nohavičiek ide o magazínovú módu.

Nemusíš sa teda v žiadnom prípade pohoršovať

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleali (uh•lay•lee) (@alealimay) on

V tomto momente musíme na vec opäť nahliadnuť aj inak. Celebrity sa už odnepamäti veľmi rady ukazujú a tým nemyslíme len prepychovým životom alebo luxusným oblečením. Pri zvláštnych, ale aj menej zvláštnych príležitostiach čoraz častejšie a sofistikovanejšie poukazujú na svoje dokonalé telá.

Nahota je v kurze, viď tohtoročné podujatie Met Gala. Tu môžeme hľadať ďalšie dôvody pre vzrastajúce trendy džínsov s nízkym pásom alebo vykúkajúce nohavičky, ktoré vyzývajú k pohľadu na poodhalené boky.

Odporúčané
Katy Perry prezlečená za luster a Kanye West v bombere za 40 €. Aké róby predviedli známe tváre na Met Gala 2019? Katy Perry prezlečená za luster a Kanye West v bombere za 40 €. Aké róby predviedli známe tváre na Met Gala 2019? 7. mája 2019, 12:57

Najzapamätateľnejsím momentom show od Versace na tohtoročnom milánskom týždni módy bolo vystúpenie Belly Hadid, ktorej nohavičky mohla vidieť celá sála. Prehliadka bola venovaná zosnulému frontmanovi skupiny Prodigy Keithovi Flintovi, a niesla sa teda v glamour rejverskom duchu. Dotvárali ju farebné účesy a na prvý pohľad nedbalo nakombinované outfity.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Versace (@versace) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Versace (@versace) on

Met Gala sme spomenuli už vyššie. Na každoročnej oslave šialených kreácií sa celebrity popredvádzali v najrôznejších outfitoch odhaľujúcich takmer čokoľvek, Hailey Baldwin napríklad v poriadne odvážnych šatách od amerického módneho návrhára Alexandra Wanga. S vykúkajúcimi tangami a odkazom na ikonický look herečky Gillian Anderson na oskarovej party od Vanity Fair z roku 2001.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by alexanderwang (@alexanderwangny) on

Kitten heels

Pred dvadsiatimi rokmi boli viac ako obľúbenými taktiež topánky s nízkym a úzkym podpätkom, takzvané „kitten heels“. Veľmi často sa kombinovali práve s džínsami s nízkym pásom, širokými džínsami, crop topmi, tričkami s nápismi alebo dokonca aj mikinami. Boli akýmsi článkom medzi ležérnou a elegantnou obuvou. A neskôr, podobne ako vyššie uvedené, tiež poriadne nenávidené.

Odporúčané
11 kabeliek pod 100 eur, ktorými oživíš svoj jarný outfit. Stavíš radšej na istotu či najnovšie trendy? 11 kabeliek pod 100 eur, ktorými oživíš svoj jarný outfit. Stavíš radšej na istotu či najnovšie trendy? 30. marca 2024, 14:30

Kým neprišli módni návrhári Demna Gvasalia (kreatívny riaditeľ pre Balenciaga) a Maria Grazia Chiuri (kreatívna riaditeľka dámskej kolekcie pre Dior) a nevytvorili z nich must have kúsok niekoľkých posledných sezón. Pakticky nezávisle od seba im prinavrátili zašlú slávu, ktorú zažívali v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch a neskôr na prelome tisícročí.

Kitten heels takpovediac patril virálny paparazzi lookbook od Balenciaga

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior) on

Ďalšie a ďalšie

Ďalším skvelým príkladom neustáleho kolobehu trendov je aj návrat cyklistických šortiek, ktoré v móde prakticky zadefinovala princezná DIana. Po viac ako tridsiatich rokoch ide o jeden z najhorúcejších kúskov leta. Po vzore princeznej z Walesu s nimi môžeš vykúzliť športový outfit s teniskami a mikinou, ale aj elegantný s topánkami na podpätku a sakom.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata) on 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by (@bellahadid) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Odporúčané
Cyklistické šortky: Horúci trend, ktorý si obľúbili Kardashianky či modelky z Victoria's Secret Cyklistické šortky: Horúci trend, ktorý si obľúbili Kardashianky či modelky z Victoria's Secret 23. mája 2019, 10:33

Taktiež znovuzrodenie ikonických milionárskych slnečných okuliarov od Louis Vuitton, ktoré po niekoľkých rokoch do kolekcie opäť zaradil súčasný kreatívny riaditeľ značky Virgil Abloh. Tie vznikli pôvodne ešte v roku 2004 ako výsledok spolupráce speváka Pharrella WilliamsaNiga (zakladateľa japonskej streetwearovej značky Bape) a Marca Jacobsa, vtedajšej „hlavy“ Louis Vuitton.

Svojho času išlo o najvyhajpovanejšie slnečné okuliare a o neodmysliteľnú súčasť uniformy správneho rapera. K ich popularite dopomohol napríklad aj Kanye West a množstvo ďalších. Pharrell ich na svojom vlastnom webe označil ako „sčasti Tony Montana a sčasti Notorious B.I.G.“ Hovoril, samozrejme o štýle, ktorým pôsobia.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Swagg Man® (@theswaggmantv) on 

Pripomenúť treba taktiež, že i zvieracie vzory, najmä teda ten leopardí, zažívali boom práve v období pred dvadsiatimi rokmi. Trendy sa skrátka neustále vracajú a vzhľadom k rýchlosti ich obmieňovania a čoraz rozšírenejšiemu fenoménu udržateľnej módy sa nám oblečenie už ani neoplatí vyhadzovať. Rozumnejší nákup a popremýšľanie nad využitím toho ktorého kusu aj v budúcnosti sú základnými predpokladmi pre udržateľnejší šatník a zdravší konzum.

Odporúčané
Streetwear je cool aj v roku 2024. Toto je 8 neopozeraných značiek, ktoré musíš vlastniť Streetwear je cool aj v roku 2024. Toto je 8 neopozeraných značiek, ktoré musíš vlastniť 28. marca 2024, 15:30

Pokiaľ sa k vplyvom módy z prelomu tisícročí začne uchyľovať čoraz viac svetových celebrít a influencerov zo sociálnych sietí, je celkom pravdepodobné, že už čoskoro zasiahne tento trend aj širšie publikum. Vítaš džínsy s nízkym pásom s otvorenou náručou alebo na ne naďalej prihliadaš cez prsty? Skôr či neskôr sa totiž určite vrátia.

Domov
Zdieľať
Diskusia