Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2019, 13:31
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Na Slovensku sa zrejme rozlúčime s rodnými číslami, každý dostane kód

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ministerstvo vnútra SR navrhuje reformu identifikačného systému.

Naše rodné číslo nedostatočne ochraňuje súkromie ľudí, a tak ho budeme nahrádzať novým kódom. Aj takto podľa ministerky Denisy Sakovej zneli odporúčania Európskej únie, ktoré prijalo ministerstvo vnútra. Doteraz používame rodné číslo, ktorého prvých šesť číslic reflektuje dátum narodenia a dokážeme na základe neho odvodiť aj to, či je osoba žena alebo muž, informovalo SME.

V modernej dobe plnej technológií si už situácia vyžaduje väčší dôraz na ochranu osobnosti, a tak ministerstvo navrhuje, aby bolo aj na Slovensku zavedené BIFO – bezvýznamový identifikátor fyzických osôb. Tento identifikátor bude pozostávať z desiatich rôznych čísel, ktoré človeku priradia už pri narodení a nebude sa meniť až do smrti.

Na Slovensku sa zrejme rozlúčime s rodnými číslami, každý dostane kód
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Ak návrh prejde, rodné čísla sa postupne začnú vytrácať už od budúceho apríla. V tomto prípade bude nasledovať desaťročné prechodné obdobie, kedy sa budú využívať rodné čísla aj nové identifikátory a od roku 2030 už na rodné číslo nadobro zabudneme. Samostatné čísla by mali občania mať aj v poisťovniach či na prokuratúre.

Objavujú sa však aj pochybnosti o tom, prečo sa ministerstvo rozhodlo navrhnúť reformu identifikačného systému krátko pred voľbami a koľko by zmena systému mala stáť. Náklady na rozsiahlu reformu by sa mali podľa odhadov vyšplhať na niekoľko stoviek miliónov, a tak chcú experti vidieť štúdie a analýzy, ktoré zavedenie nových kódov odporúčajú finančne aj systémovo. Ministerstvo zatiaľ odhady nákladov nezverejnilo.

Domov
Zdieľať
Diskusia