Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2019, 19:03
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najväčšie európske testovanie potravín: Dvojaká kvalita je realitou, 9 % produktov má identický názov aj obal a iné zloženie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Rozdielne zloženie však nemusí automaticky znamenať horšiu kvalitu.

Európska komisia dnes zverejnila dlho očakávanú štúdiu, ktorá mapuje kvalitu potravín v 19 štátoch EÚ. Cieľom bolo overiť, či skutočne platí, že výrobcovia distribuujú na západ kvalitnejšie produkty ako na východ. Celkovo Joint Research Centre analyzovalo 113  značkových výrobcov a 15 značiek obchodných reťazcov, medzi ktorými boli aj populárne značky z našich končín. 

Zo zistení vyplýva, že dvojaká kvalita potravín je v Európskej únii skutočne realitou, nemá však priamy súvis s geografickými predpokladmi. 9 % zo všetkých analyzovaných produktov ukázalo, že aj napriek rovnakému alebo veľmi podobnému prednému obalu je zloženie rozdielne. 

Platí však, že rozličné zloženie nemusí automaticky znamenať horšiu kvalitu. Európska komisia zároveň navrhla legislatívne opatrenia spojené s bojom proti dvojakej kvalite potravín, je však na členských krajinách, aby ich schválili. 

Dôležité závery:
  • 2 % skúmaných produktov mali rovnaké zloženie, ale balenie, resp. jeho predná časť boli iné
  • 9 % výrobkov sa odlišovalo v zložení aj napriek tomu, že mali totožný obal a spotrebiteľ nemal šancu dozvedieť sa rozdiel
  • 22 % výrobkov sa odlišlovalo v zložení, no aspoň do istej miery to bolo pre spotrebiteľov uvedené priamo na obale
  • 27 % produktov malo rozličné zloženie, ktoré bolo spotrebiteľom jasne komunikované viditeľným rozlíšením na prednom obale
  • 31 % skúmaných produktov malo rovnaké zloženie a rovnaké balenie
Ako náhľadový obrázok bola pôvodne použitá fotografia krabice od pizze značky Dr. Oetker. Spoločnosť nás upozornila, že spotrebiteľom garantuje jednotnú kvalitu od januára 2018. „Všetky mrazené pizze, dodávané spoločnosťou Dr. Oetker do slovenských predajných sietí nemajú odlišnú receptúru od zahraničných krajín. Lokálny sortiment druhov a značiek je, samozrejme, prispôsobený národným preferenciám.” Za chybu sa ospravedlňujeme. 
Domov
Zdieľať
Diskusia