Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2019, 8:44
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Apple Pay prichádza na Slovensko už v stredu. Prečo, ako a kde ho začať využívať?

TECH
Uložiť Uložené

Majitelia zariadení Apple iPhone a Apple Watch majú dôvod na radosť, od stredy 26. júna budú môcť bezkontaktne zaplatiť so svojimi zariadeniami.

Od stredy 26. júna budú môcť smartfónmi a hodinkami platiť všetci Slováci. Majitelia Androidov dostali túto možnosť vďaka spusteniu Google Pay ešte počas minulej jari, teraz sa pridáva aj Apple. Aj keď samotná spoločnosť ešte skutočnosť oficiálne neoznámila, banky už príchod novej služby avizujú. 

(Ne)záujem slovenských bánk

Slovenská sporiteľna už médiá pozýva na neoficiálne raňajky, pri ktorých chce predstaviť nový spôsob platenia mobilom. Okrem tejto banky by sa v prvej vlne mali údajne pridať aj Tatra banka, mBank a J&T Bank. Neskôr Poštová banka vrátane 365 bank aj VÚB. 

Niektoré slovenské banky o zavedení služby zatiaľ neuvažujú a ako dôvod uvádzajú vysoké poplatky spojené s jednotlivými transakciami, ktoré si účtuje Apple. Ako dôvod uvádzajú aj to, že predpokladajú málo užívateľov.  

Susedné Česko má však opačnú skúsenosti. Apple Pay spustilo vo februári 2019 a ukázalo sa, že majitelia zariadení s jablkom boli dokonca ochotní zmeniť kvôli platobnej službe banku, prípadne si založiť účet. A čo samotné čísla? „V Komerční bance mělo za týden od spuštění Apple Pay službu aktivní 34 tisíc lidí. Když banka na konci roku 2017 spustila Google Pay, v prvním týdnu ji začaly používat necelé čtyři tisíce klientů,“ uvádza portál peníze.cz.

V stredu prichádza na Slovensko Apple Pay. Prečo, ako a kde ho začať využívať?
V stredu prichádza na Slovensko Apple Pay. Prečo, ako a kde ho začať využívať? Zdroj: Mybloodtypeiscoffee / Wikimedia Commons

Je to vôbec bezpečné? 

Je to bezpečnejšie ako platba kartou. Údaje z nej budeš mať uložené v mobile a nosiť si ju so sebou už viac nemusíš. V prípade odcudzenia zariadenia Apple sa tak nemusíš báť, že by niekto zneužil údaje z karty, je totiž potrebné dostať sa cez zabezpečenie prostredníctvom odtlačku prsta alebo identifikácie tváre. 

Bez odomknutia telefónu nie je možné vykonávať ani platby do 20 eur, ako je to v prípade klasických kariet, kde do tejto sumy nie je potrebné zadávať PIN kód.

Odcudzený telefón je v tomto prípade menší problém ako odcudzená bankomatová karta, zároveň majú zariadenia Apple ešte k dispozícii aj službu, vďaka ktorej je možné telefón (aj hodinky) na diaľku vyhľadať, prípadne ho celý vymazať. 

Platiť môžeš na všetkých miestach označených týmito symbolmi. Na Slovensku máme približne 45-tisíc miest, kde v súčasnosti s Apple Pay zaplatíš. 

V stredu prichádza na Slovensko Apple Pay. Prečo, ako a kde ho začať využívať?
V stredu prichádza na Slovensko Apple Pay. Prečo, ako a kde ho začať využívať?

Ako Apple Pay funguje?

Platba prebieha cez službu NFC (Near Field Communication). Ide o bezkontaktné spojenie medzi dvoma zariadeniami na princípe Bluetooth, je však podstatne rýchlejšie, keďže rýchlosť spárovania trvá menej ako desatinu sekundy a vyžaduje bližšiu vzdialenosť, približne 4-10 cm.  

Kľúčovým elementom zabezpečenia je tokenizácia. Ide o proces nahradenia citlivých údajov o kretinej karte za jedinečný kód. V prípade, že by sa niekto akýmkoľvek spôsobom pokúsil odchytiť prenos, dostal by len nepoužiteľný token. Toto sa však deje v pozadí a použivateľovi by mala stačiť informácia, že je to skutočne bezpečné aj s prihliadnutím na funkcie iPhone. 

Ako platiť cez Apple Pay mobilom alebo hodinkami 

V prvom rade je treba myslieť na to, že nasledujúcim návodom sa môžu riadiť len tí, ktorí majú platobné karty od bánk spolupracujúcich s Apple Pay.

Je to však úplne jendoduché, stačí si otvoriť aplikáciu Peňaženka, resp. Wallet na svojom iPhone a v pravom hornom rohu kliknúť na malé plus. Následne sa objaví medzikrok, v rámci ktorého je možné prečítať si všetky všeobecné podmienky spojené so súkromím. Po kliknutí na Pokračovať už nasleduje fáza pridania karty. 

Užívateľ môže kartu buď naskenovať alebo manuálne opísať číslo karty, dátum expirácie a trojmiestny CVV kód. Ďalším krokom je potvrdenie zmluvných podmienok a následne Overenie karty. Môžeš si vybrať, buď prostredníctvom telefónneho čísla alebo e-mailovej adresy.

V stredu prichádza na Slovensko Apple Pay. Prečo, ako a kde ho začať využívať?
V stredu prichádza na Slovensko Apple Pay. Prečo, ako a kde ho začať využívať?

V prípade, že si aj majiteľom Apple Watch, okamžite po overení dostaneš možnosť pridať si údaje z karty do aplikácie Watch. Práve tá slúži na synchronizáciu kariet s hodinkami.

Údaje do tejto aplikácie je možné zadať aj neskôr, napríklad keď chceme mať v hodinkách synchronizovanú inú kartu ako v telefóne. Vždy je treba v poslednom kroku zadať CVV, aby sa karta do hodiniek pridala.

V stredu prichádza na Slovensko Apple Pay. Prečo, ako a kde ho začať využívať?
V stredu prichádza na Slovensko Apple Pay. Prečo, ako a kde ho začať využívať?

Predpokladáme, že aspoň chvíľu po spustení budú musieť byť zákazníci aj predavači pri termináloch trpezlivejší. V niektorých obchodoch môžu byť zaskočení, že si k ich terminálu prikladáš telefón alebo hodinky, už si však mali možnosť zvyknúť vďaka používateľom Google Pay. 

Domov
Zdieľať
Diskusia