Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2019, 10:02
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Headliner Hip Hop Žije alebo Skepta. Kto nám naservíroval najlepší album počas uplynulých 6 mesiacov?

Headliner Hip Hop Žije alebo Skepta. Kto nám naservíroval najlepší album počas uplynulých 6 mesiacov?
Zdroj: Matúš Zeťák
HUDBA
Uložiť Uložené

Rokmi overené rapové hviezdy, ale taktiež mladé tváre, ktoré veríme preukážu svoj potenciál aj nasledujúcimi projektmi.

Rok 2019 je po hudobnej, respektíve rapovej stránke zatiaľ fantastický a našu radosť ešte väčšmi podčiarkuje fakt, že počas leta na Slovensku vystúpia autori najlepších albumov. Konkrétne máme na mysli Gunnu a Skeptu, ktorí svojími najnovšími projektmi nastavili latku poriadne vysoko. 

Nielen o menovaných pánoch však bude dnešný článok, keďže za uplynulých 6 mesiacov vyšlo nespočetne kvalitných nosičov. Zostaviť 10-členný výber toho najlepšieho a vyhovieť všetkým je nemožné, a tak veríme, že to zohľadníš pri utváraní názoru. 

Chápeme, že diela umelcov ako Future, Logic alebo Lil Pump oplývali kvalitou, ale po dôkladnom rozhodovaní v rámci redakcie sme ich opomenuli. To však neznamená, že im nemáš venovať pozornosť.

Teraz sa už ale presuňme k finálnému výberu, v ktorom nájdeš správny pomer klasiky, novej vlny, ale i alternatívnejšej tvorby. Vyzdvihnúť však musíme predovšetkým súčasnú podobu britskej rapovej scény, ktorá prežíva najlepšie obdobie v histórii. 


10. Lil Gotit - Crazy But It's True 

Vydať v 19-tich album, ktorý ocení široká verejnosť a znie presne tak, ako si predstavujeme, aby znel rapový projekt v roku 2019, nedokáže každý. Mladší brat Lil Keeda to avšak dokázal s úplnou ľahkosťou. 

Vyššie menované LP uzrelo svetlo sveta 14. marca a odvtedy ho v našich playlistoch rotujeme takmer nepretržite najmä vďaka singlom ako Hood Gunna, Drop The Top či Now. Ak si fanúšikom novej vlny raperov a o Lil Gotitovi si doteraz nepočul, mal by si to urýchlene napraviť,.

 

9. Polo G - Die A Legend

Len začiatkom minulého mesiaca nám svoj debutový album naservíroval taktiež zástupca Chicaga, Taurus Tremani Bartlett známejší pod pseudonymom Polo G. 

Opätovne ide o mladú krv vnášajúcu do hudby množstvo nových prvkov, ktoré síce mnohí zatracujú, ale u nás majú zelenú. 20-ročný interpret v skladbách hladko kombinuje jemnosť s tvrdosťou pouličného rapu, pričom mu uveríš každé jedno slovo, ktoré povie. 

Známkou kvality je okrem iného aj hodnotenie 8,3 z 10 od Sheldona Pearca z Pitchforku. 

8. ScHoolboy Q - CrasH Talk 

Groovy Tony je už ostrieľaným hráčom na rapovom poli a po 3 rokoch prestávky priniesol na scénu ďalší podarený album.

Člen zoskúpenia, respektíve labelu TDE, v ktorom hrá hlavnú úlohu Kendrick Lamar, dospel a vyzretým spôsobom servíruje témy šité na mieru všetkým fanúšikom gangsta rapu. Už úvodný singel Numb Numb Juice (nezabudni na vizuál) predpovedal, že nepôjde o narýchlo vyprodukovanú záležitosť a Q to potvrdil. 

Nádejný golfista má stále čo ponúknuť a veríme, že s novým albumom zavíta aj do našich končín podobne ako v minulosti s dielom Oxymoron, ktoré si dosýtosti užilo pražské Roxy. 

7. Gunna - Drip or Drown 2 

Interpret, ktorého si mal možnosť len pred pár dňami vidieť na Zlatých pieskoch vďaka organizátorom festivalu Hip Hop Žije ide veľmi tvrdo už dlhšie obdobie a potvrdil to aj debutom.

Gunna dielom Drip or Drown 2 dokázal všetkým pochybovačom, že sám utiahne celistvý projekt, ktorému nebudú chybať masívne bangre a kvalita. Pre spestrenie LPčka si zavolal na featuringy len 3 ľudí, to dvorného kolegu Lil Babyho, mentora Young Thuga a Playboi Cartiho z AWGE Records. . 

Odporúčané
TOP 10: Najlepšie skladby Gunnu, headlinera bratislavskej zastávky Hip Hop Žije TOP 10: Najlepšie skladby Gunnu, headlinera bratislavskej zastávky Hip Hop Žije 6. júna 2019, 11:01

 

6. Octavian - Endorphins

Interpret, ktorý sa narodil v meste Lille, ale väčšinu života doposiaľ strávil v Londýne, ešte pred pár rokmi nemal poriadnu strechu nad hlavou a dnes valcuje nielen domácu hudobnú scénu. 

Olivera sme ti predstavili už začiatkom roku v rámci článku o 10 hudobníkoch, ktorých sa oplatí sledovať v roku 2019 a naše slová sa potvrdzujú. Len pred priblížne 3 týždňami nám totiž doručil po mixtejpe Space Man ďalšiu nádielku hudby, ktorá vypĺňa dieru na trhu. Pomalšie tempo, úprimné texty a jedinečné frázovanie zdobí raperovu tvorbu od začiatkov jeho kariéry, pričom na podobných vlnách sa nesie taktiež 12 skladbový projekt Endorphins. 

5. Kevin Abstract - ARIZONA BABY

Z Veľkej Británie sa presúvame naspäť do Spojených štátov, konkrétne do štátu Texas, odkiaľ pochádza aj jeden z členov zoskúpenia Brockhampton.  

3. štúdiový album v podaní Kevina Abstracta je rozdelený na 2 časti Arizona Baby a Ghettobaby, pričom jedna opisuje modernú podobu hip-hopu a druhá raperov súkromný život, dospievanie či dokonca rodinné záležitosti. 

Obe však spája kvalita, na akú sme od vyššie menovanej skupiny už dlhdobo zvyknutí. Ak nie si fanúšikom až tak úplne komerčnej hudby, ARIZONA BABY ťa určite pohltí.

Odporúčané
Najlepší boyband od čias One Direction alebo ako Brockhampton ovládli rapový svet v roku 2017 Najlepší boyband od čias One Direction alebo ako Brockhampton ovládli rapový svet v roku 2017 28. decembra 2017, 13:10

 

4. Denzel Curry - ZUU

Stále ešte iba 24-ročný interpret z Floridy nie je len výborným spoločníkom pri cvičení, ale taktiež sviežim prebudením v rámci tvrdšej odnože rapového žánru. 

Po minuloročnom skvelom albume TA13OO si pre svojích fanúšikov Denzel pripravil viac ako kvalitné pokračovanie. ZUU je síce do značnej miery rapovým klišé, ale venuje sa taktiež riešeniu kultúrnych problémov na západnom pobreží, a to všetko pri hraní sa so slovíčkami či úprimnými pocitmi, ktoré sa pomaličky z hudby vytrácajú. 

Okrem prvotného singlu RICKY nás azda najviac baví vec BIRDZ, na ktorej prispel riadkami aj minuloročný headliner festivalu Hip Hop Žije Rick Ross. 

3. slowthai - Nothing Great About Britain

Aktuálnu dominantnosť britského rapu deklaruje v plnej sile aj fakt, že v prvej 3-ke máme hneď 2 tamojšie albumy. 

Pseudonymum slowthai asi mnohým nebude zatiaľ príliš veľa hovoriť, ale po vypočuti albumu nižšie si ho na 100 percent zapamätáš. Mladý interpret ti poskytne necelých 33-minút kvalitnej hudby, počas ktorých nebudeš mať čas na vydýchnutie, ale ver, že ti to ani prinajmenšom nebude prekážať. 

Radosť ti urobia aj mená na featuringoch, spomedzi ktorých najviac svietia Skepta či Mura Masa, avšak o sile slowthaiových riadkov sa už presvedč ďalej sám. 

2. Skepta - Ignorance Is Bliss 

Nemusíš byť fanúšikom grimu, aby ti hovorilo niečo meno Skepta. Britský rapový veterán ešte ani zďaleka nepatrí do starého železa a rokmi nadobudnuté kvality ti dokáže aj na svojom v poradí už 5. štúdiovom albume. 

37-ročný rodák z časti Tottenham v Londýne nespí na vavrínoch a naďalej školí väčšinu britskej scény, ktorá ako sme už spomínali prežíva zlaté obdobie. LPčko Ignorance Is Bliss si takmer výhradne aj sám odprodukoval a hudby si takpovediac ušil na mieru, čo cítiť už od prvých momentov počúvania. 

To, či je obľúbený interpret prijať zodpovednosť za hlas pre generáciu alebo stále túži po bezstarostnom živote starého mládenca ti už ale povie nasledujúcich 13 skladieb, spomedzi ktorých musíme vypichnúť What Do You Mean na spolupráci s mladým J Husom. 

P.S. - Lístok na Pohodu máš? 

 

1. Tyler, The Creator - IGOR

Kto čakal na 1. mieste iný album ako IGOR od člena Odd Future, musí byť veľmi naivný alebo neznalý.

Excentrický interpret už od začiatku svojej kariéry nemusí byť po chuti každému fanúšikovi rapového žánru, ale kvality mu uprieť nemôžeš. Svoju výnimočnosť a nekončiacu kreativitu Tyler dokazuje aj očakávaným dielom, na ktorom je netradičné takmer všetko, vrátane hudieb či coveru. 

O veľkosti IGORA svedčí aj 1. priečka v rebríčku Billboard 200, ktorá 28-ročnému raperovi s predchádzajúcimi albumami zakaždým unikla. 

Anketa:
Ktorý album je podľa teba najlepší za prvých 6 mesiacov roku 2019?
Lil Gotit - Crazy But It's True
Polo G - Die A Legend
ScHoolboy Q - CrasH Talk
Gunna - Drip or Drown 2
Octavian - Endorphins
Kevin Abstract - Arizona Baby
Denzel Curry - ZUU
slowthai - Nothing Great About Britain
Skepta - Ignorance Is Bliss
Tyler, The Creator - IGOR
Iný
Lil Gotit - Crazy But It's True
1 %
Polo G - Die A Legend
1 %
ScHoolboy Q - CrasH Talk
9 %
Gunna - Drip or Drown 2
5 %
Octavian - Endorphins
2 %
Kevin Abstract - Arizona Baby
3 %
Denzel Curry - ZUU
8 %
slowthai - Nothing Great About Britain
7 %
Skepta - Ignorance Is Bliss
28 %
Tyler, The Creator - IGOR
22 %
Iný
15 %
Domov
Zdieľať
Diskusia