Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2019, 11:50
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Bratislavčan mesačne ušetrí 319 €, východniari menej ako slovenský priemer. Najhoršie sú na tom s úsporami dôchodcovia

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Najviac peňazí dokážu mesačne ušetriť ľudia vo veku od 18 do 35 rokov, študenti stredných škôl si odložia 180 eur a študenti vysokých škôl približne 250 eur.

Slovenská sporiteľňa počas mája robila na približne 100-tisic svojich klientoch analýzu, na základe ktorej sa snažila zistiť, ako sú na tom obyvatelia našej krajiny s úsporami. Slovákov rozdelila na základe rôznych faktorov, napríklad podľa regiónov, pohlavia, veku alebo zamestnania či štúdia.

Odporúčané
Slovákom chýba na výplatnej páske viac ako 100 €. S priemernou mzdou sme na chvoste EÚ Slovákom chýba na výplatnej páske viac ako 100 €. S priemernou mzdou sme na chvoste EÚ 2. apríla 2019, 1:43

Bratislavčania ušetria najviac, Bystričania najmenej

Priemer odkladania peňazí na sporenie v rámci regiónov Slovenska je 197 €. Nad touto čiastkou sa nachádza len Bratislavský kraj, ktorého obyvatelia majú na konci mesiaca nazvyš 319 € a Žilinský kraj, kde je táto čiastka 199 €, teda veľmi tesne nad priemerom.

O jedno euro pod priemerom je Trnavský kraj, po ktorom nasleduje východ. V Košickom kraji ušetria ľudia 181 € a v Prešovskom 179 €. Na chvoste sú Nitriansky, Trenčiansky a posledným je Banskobystrický kraj, kde si v priemere odkladajú 163 €. To je skoro o polovicu menej, ako v hlavnom meste. 

Odporúčané
Mesiac sme v Bratislave žili s východniarskym platom. Chabých 5 € nám muselo vystačiť na posledný týždeň Mesiac sme v Bratislave žili s východniarskym platom. Chabých 5 € nám muselo vystačiť na posledný týždeň 28. februára 2019, 18:49

Najviac sporia mladí ľudia, najmenej dôchodcovia

Najviac sporia ľudia vo veku 18 až 35 rokov, a to v priemere 235 € mesačne.  Študenti stredných škôl 180 €, vysokoškoláci 250 € a zamestnaní približne 210 €. „Môže to súvisieť s tým, že najmä mladí do 25 rokov ešte bývajú doma alebo na internáte a šetria si peniaze na vlastné bývanie,“ vysvetľuje Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Dôchodcovia si mesačne odložia len 110 € a zaujímavosťou je, že muži dokážu sporiť mesačne o 5 % viac ako ženy. Tie však majú celkovo nasporenú vyššiu čiastku, približne na úrovni 2 000 €.

„Jedným z vysvetlení, prečo majú ženy našetrených viac peňazí je, že sú zodpovednejšie a nesiahajú tak na peniaze odložené bokom. Muži sú vo väčšine hlavou rodiny, financie sú v ich rukách, a preto napríklad v prípade nečakaných finančných výdavkov využívajú aj rezervy,“ komentuje analýzu Buchláková.

Odporúčané
Celý 1 mesiac som sa stravoval výlučne v zľavách. Koľko eur sa mi podarilo ušetriť? Celý 1 mesiac som sa stravoval výlučne v zľavách. Koľko eur sa mi podarilo ušetriť? 18. júna 2019, 9:46
Domov
Zdieľať
Diskusia