Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2019, 15:57
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Takto vyzerá alarmujúce topenie ľadu v Grónsku. Psí záprah sa musel brodiť vodou

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Výskumníci v Grónsku zažili nezvyčajných pár dní.

V Grónsku vedci 12. júna zaznamenali nezvyčajný prírodný fenomén. Roztopilo sa tam viac ako 700-tisíc kilometrov štvorcových ľadu, čo je o 470-tisíc kilometrov štvorcových viac ako v roku 2018, píšu Euronews.

Extrémny výkyv teplého počasia dohromady zapríčinil stratu viac ako 2 miliárd ton ľadu za jediný deň a najlepšie túto situáciu vystihla fotografia dánskeho klimatológa Steffena M. Olsena, ktorý sa o deň neskôr vydal na cestu po fjorde Inglefield na severozápade Grónska.

Mal za úlohu zozbierať výskumné zariadenia, ktoré boli umiestnené v ľade, a tak mu počasie misiu skomplikovalo. Svoj psí záprah odfotil v niekoľkocentimetrov vode z roztopeného ľadu.

Odporúčané
Klimatológ: Čoskoro budú na Slovensku tornáda, dnešná horúčava je spôsobená globálnym otepľovaním Klimatológ: Čoskoro budú na Slovensku tornáda, dnešná horúčava je spôsobená globálnym otepľovaním 13. júna 2019, 15:17

Fotografiu na Twitteri zdieľal Olsenov kolega Rasmus Tonboe, ktorý skonštatoval, že keď sa ľad v Grónsku pravidelne topí, roztopená voda sa pomaly vstrebáva cez praskliny, avšak takéto nahromadené množstvo roztopenej vody ešte vo svojej kariére nevidel.

Olsen svoju fotku prezdieľal a doplnil, že miestne komunity v Grónsku sa vo väčšine prípadov spoliehajú práve na psie záprahy ako na svoj jediný spôsob dopravy, a tak bolo množstvo obyvateľov ochromených.

Vedecký tím prechádzal podľa výskumníka po ľade hrubom približne 1,2 metra, pričom pod touto ľadovou pokrývkou sa ukrývalo okolo 870 metrov morskej vody. Svoju fotografiu zároveň považuje skôr za symbolickú ako vedeckú, pretože nemusí ísť o priamy následok globálneho otepľovania, aj keď náhle topenie je aj tak mimoriadne alarmujúce.


Domov
Zdieľať
Diskusia