Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2019, 10:55
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Skratky ako WTF či OMG majú podľa expertky ubližovať rozvoju mladých ľudí

ZAUJÍMAVOSTI SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Profesorka z Oxfordu varuje pred internetovými skratkami.

Textspeak je prezývka pre skratkový jazyk používaný v SMS-kách či online konverzáciách, ktorý nahrádza celé slová. U nás je najmä v anglickom jazyku a skratky ako WTF, OMG či IKR doňho nepochybne patria, no takisto tiež prípady ako „u“ pre you či „r“ pre are.

Používanie textspeaku však nemusí byť vždy ideálne, naznačila profesorka Jane Mellanby z Oxfordskej univerzity pre Daily Mail. Samozrejme, používanie skratiek šetrí čas a pomáha nám aj v mnohých iných ohľadoch, pri mladých ľuďoch však môže ísť o škodlivý zvyk.

Tínedžerom totiž podľa jej slov narúša „schopnosť chápať a používať komplexný jazyk.“ Vety s textspeakom, teda skratkovými slovami, vraj „neobsahujú žiadnu gramatiku a už vôbec nie komplexnú.“ Mladí ľudia, ktorí už teraz majú problémy s jazykom, ho budú mať ešte väčší.

Skratky ako WTF či OMG majú podľa expertky ubližovať rozvoju mladých ľudí
Zdroj: unsplash

Tvorbu viet a gramatické pravidlá si nebudú precvičovať a celá situácia sa môže zhoršovať, čo podľa odborníčky môže mať za následok aj dôsledky v neskorších rokoch života. A chyby v životopise poslanom do nového zamestnania už zamrzia.

Späť
Zdieľať
Diskusia