Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2019, 9:17
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Sľúbené stovky miliónov na rekonštrukciu Notre-Dame od boháčov stále nedorazili. Vyzbieralo sa menej ako 10 %

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Sľúbených 850 miliónov na obnovu katedrály je stále v nedohľadne. Zatiaľ sa vyzbieralo 80 miliónov od malých darcov.

Len pár dní po aprílovom nešťastí v Paríži sa na internete objavili informácie o tom, ako európski miliardári zachránia katedrálu Notre-Dame finančnými darmi. Lokálny portál francetvinfo.fr informuje o tom, že ich peniaze stale nedorazili.

Dohromady malo ísť o približne 850 miliónov, pričom 100 miliónov sľúbil napríklad François-Henry Pinault, aktuálny majiteľ spoločnosti Kering,  pod ktorú patria značky ako Gucci, Yve Saint Laurent či Balenciaga. 100 miliónov chcel darovať aj šéf francúzskej energetickej spoločnosti Total Patrick Pouyanné.

Odporúčané
Video zachytáva moment, keď sa zrútila najvyššia veža katedrály Notre Dame Video zachytáva moment, keď sa zrútila najvyššia veža katedrály Notre Dame 15. apríla 2019, 20:56

Ďalší miliardár Bernard Arnault stojaci za značkami Louis Vuitton alebo Givenchy sľúbil 200 miliónov a túto sumu očakávalo Notre-Dame aj od rodiny Bettencourtovcov, ktorá vlastní kozmetický gigant L'Oréal.

V skutočnosti má aktuálne katedrála na rekonštrukciu k dispozícii len 80 miliónov a aj tie pochádzajú od bežných ľudí a z malých zbierok. Obnova teda stále začať nemôže a svet už pomaly zabúda, aj keď  to pôvodne vyzeralo veľmi nádejne. Otázkou ostáva, či išlo len o premyslený marketingový ťah alebo je jednoducho časovo náročné vysoké finančné dary zrealizovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia