Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2019, 15:05
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Sexuálnu skúsenosť má za sebou 15 % slovenských chlapcov do 15 rokov, dievčatá plánujú počkať

ZAUJÍMAVOSTI ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Štúdia o návykoch a skúsenostiach slovenských školákov prišla so zaujímavými zisteniami.

Dopraješ si denne odporúčaných 8 hodín spánku? Ak si si odpovedal kladne, si na tom lepšie ako polovica 15-ročných ľudí na Slovensku, ktorá počas školského týždňa spáva pod hranicou 8 hodín. Pred dlhším spánkom majú školáci uprednostňovať sledovanie filmov a seriálov či písanie si s kamarátmi.

Po krátkom spánku sú navyše raňajky pre viac ako polovicu školákov jedna veľká neznáma. Nedostatok energie si následne školáci kompenzujú energetickými nápojmi, ktoré aspoň 1-krát do týždňa požíva tretina chlapcov.

Návykmi či skúsenosťami školákov vo vekovej hranici 11, 13 a 15 rokov sa nedávno zaoberala štúdia Health Behaviour in School Aged Children (HBSC). Tá býva vyhotovená každé 4 roky. Aktuálna štúdia získavala dáta v priebehu mesiacov máj a jún 2018. Za daný čas výskumníci navštívili viac ako 100 slovenských škôl a oslovili takmer 10 000 slovenských školákov.

Odporúčané
Mladí chcú byť len influencermi, ale mne nevadí meniť plienky. Zdravotná sestrička hovorí, že svoju prácu vníma ako poslanie Mladí chcú byť len influencermi, ale mne nevadí meniť plienky. Zdravotná sestrička hovorí, že svoju prácu vníma ako poslanie 25. mája 2019, 17:49

Štúdia mimo iného uviedla, že obezitou trpí až jedna tretina 11-ročných detí. Pri meraní zloženia tela 1 000 slovenských školákov sa totiž zistilo, že u jednej tretiny vzorky tvoril tuk v zložení ich tela viac ako 25 % hmotnosti u chlapcov a 30 % u dievčat. 

Štúdia ďalej uvádza, že vyše 50 % školákov ma takzvanú nízku úroveň funkčnej zdatnosti, ktorá by sa mala zlepšiť zvýšenou fyzickou aktivitou. 70 % školákov sa totiž nehýbe aspoň odporúčaných 60 minút denne a dve tretiny nemajú potrebnú fyzickú kondíciu.

Ako riešia školáci zlú náladu? 40 % 13 a 15-ročných školákov v tomto prípade berie do ruky mobilný telefón. 20 % školákov sa aj z toho dôvodu radšej ľuďom zdôverí cez sociálne siete, než pri rozhovore medzi štyrmi očami. Rovnaké percento žiakov vo veku 13 a 15 rokov prehlásilo, že sa im páči strávený čas v škole. Takmer všetkým 15-ročným však na vzdelaní podľa ich výpovede určite záleží.

Odporúčané
V Oteckoch zažil mladý pár Dorka a Luky prvú sexuálnu skúsenosť. Na hrátky 18-ročných hercov diváci reagujú rozporuplne V Oteckoch zažil mladý pár Dorka a Luky prvú sexuálnu skúsenosť. Na hrátky 18-ročných hercov diváci reagujú rozporuplne 6. júna 2019, 16:56

Vzťah s rodičmi býva pre školákov z časti komplikovaný. Skoro štvrtina 11-ročných prehlásila, že so svojimi rodičmi komunikujú iba minimálne alebo vôbec. Z toho môžu vyplývať samozrejme aj ich zlé stravovacie návyky.

Od väčšiny školákov totiž rodičia nepožadujú dodržiavanie určitých pravidiel, ako napríklad raňajkovanie, pevné stanovanie času na spánok a podobne. 20 % školákov zažilo rozvod a 14 % bolo svedkom opakovaných vážnych konfliktov v rodine.

Lieky proti bolestiam hlavy užíva skoro polovica 15-ročných dievčat a 40 % dievčat v rovnakom veku užije aspoň raz mesačne tabletku proti bolesti brucha. Približne jedna desatina školákov užíva raz mesačne liek na nervozitu.

Odporúčané
K pravicovému extrémizmu na Slovensku majú blízky vzťah aj učitelia druhého stupňa K pravicovému extrémizmu na Slovensku majú blízky vzťah aj učitelia druhého stupňa 18. apríla 2019, 9:17

Za posledný mesiac v priebehu štúdie zhruba 20 % 15-ročných a 10 % 13-ročných fajčilo cigarety. Tretina 15-ročných a menej ako pätina 13-ročných aspoň v jeden deň v mesiaci taktiež požívala alkohol. Za svoj život sa už stihlo aspoň dvakrát opiť 20 % 15-ročných, 5 % 13-ročných a menej než 2 % 11-ročných

Sexuálny život v školskom veku spoznalo už 15 % chlapcov a neľutovali by, keby sa k prvej skúsenosti s erotikou dostali aj skôr. Väčšina dievčat by však chcela počkať do vyššieho veku.

Domov
Zdieľať
Diskusia