Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2019, 7:23
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Na Sibíri našli zakonzervovanú hlavu prehistorického vlka starého viac ako 40-tisíc rokov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V sibírskom permafroste sa zachoval dokonca aj mozog.

Na Sibíri sa minulý rok v lete podarilo nájsť zakonzervovanú hlavu prehistorického vlka. Aj keď bola hlava objavená v roku 2018, na verejnosť sa informácie o nej dostali iba nedávno.

Až doteraz na pracovali na analýze pozostatkov ruskí aj japonskí vedci, pretože náhodný nálezca Pavel Efimov na ňu narazil v Jakutskej republike v ázijskej časti Ruskej federácie, upozornili Siberian Times.


 

Hlava bola vynikajúco zakonzervovaná a uchovaná vďaka tamojšiemu permafrostu, ktorý sa však aj vplyvom klimatických zmien začína prebúdzať a vydávať ľuďom svoje poklady. Odhady hovoria o tom, že hlava patrila vlkovi starému viac ako 40-tisíc rokov.

Výskumníci medzitým vylúčili, že by bola oddelená od tela prehistorickým lovcom, pretože v tých časoch sa v oblasti dnešného Jakutska ľudia ani nenachádzali.

Na dĺžku meria hlava až 40 centimetrov, čo je výrazne viac ako dĺžka hlavy dnešného priemerného vlka.

Hlava moderného vlka dravého, canis lupus, dorastá do dĺžky okolo 28 centimetrov, a tak sa vedci chystajú hĺbkovo porovnávať modernú anatómiu zvieraťa s týmto prehistorickým predchodcom, píše IFLScience. Nájdený vlk poskytne vedcom dôležitý materiál na skúmanie evolúcie, pretože hlava obsahuje nielen zachovanú srsť a tesáky, ale aj mozog.


Domov
Zdieľať
Diskusia