Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2019, 13:19
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Neboli to takí zločinci, ako ukazuje seriál. Bývalí pracovníci z Černobyľu hovoria, čo si myslia o seriálovom hite od HBO

FILMY A SERIÁLY CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Rádio Slobodná Európa oslovilo niekoľko pracovníkov či inžinierov,

Seriál Černobyľ od HBO spôsobil v posledných týždňoch obrovský ošiaľ. Vyjadrujú sa k nemu tvorcovia, fanúšikovia a najnovšie vďaka Rádiu Slobodná Európa aj samotní pracovníci a inžinieri z černobyľskej jadrovej elektrárne.

Odporúčané
Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) 5. júna 2019, 12:32

V krátkom videu rozpráva Sergej Mirnyj, ktorý bol kedysi pracovníkom v kontrolnom centre samotnej elektrárne a keď Sovietsky zväz potreboval odstraňovať rádioaktívny odpad zo strechy elektrárne, aj Mirnyj bol jedným z tisícok biorobotov, ktorí grafit upratovali vlastnými rukami.

Mirnyj hovorí, že seriál tak celkom neodrážal skutočnosť. „Z toho, čo som videl, usudzujem, že táto miniséria je najbližšie skutočnosti zo všetkého, čo bolo doteraz o Černobyle natočené. Ako svedok vám môžem povedať, že realita bola ešte zaujímavejšia, nabitá emóciami a fantáziou, ako si len vôbec dokážete predstaviť,“ zakončil.

Robotník Sergij Parašin potvrdzuje predchádzajúce slová o rozdieloch medzi seriálom a realitou. „Pre divákov je ale dôležitá duša toho seriálu. Množstvo vecí bylo v skutočnosti úplne inak. Nestalo sa to tak, ako v seriáli, ale duša tam je.“

Odporúčané
Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) 23. mája 2019, 11:01

Do tretice sa na margo scén z jadrovej elektrárne vyjadril Oleksij Breus. Ten v Černobyle pracoval ako inžinier a zo seriálu mal pocit, že výrazne zmenil skutočné úlohy kľúčových postáv ako vedúceho elektrárne Viktora Brjuchanova a inžinierov Nikolaja Fomina a Anatolija Ďatlova.

Breus si myslí, že chlapi z tejto trojice neboli ani zďaleka takí zločinci, ako to seriál zobrazuje. „Na ľudí to ale zapôsobilo. Nie je to dokument, ale nie je to ani fikcia. Je to rozhodne silné zobrazenie udalostí,“ zakončuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia