Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s Lenor.
13. júna 2019, 17:03
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Vieš, ako prať? Neznič si tričká a radšej checkni ultimátny návod, za ktorý ťa pochváli aj mamka

Vieš, ako prať? Neznič si tričká a radšej checkni ultimátny návod, za ktorý ťa pochváli aj mamka
Zdroj: nnooemi
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Tvoja práčka obsahuje mnoho záhadných funkcií, ktoré zrejme ani nepoznáš. Ako dosiahnuť čo najlepší výsledok?

Prečo nemiešať čierne oblečenie s bielym a ako oprať škvrny od lekváru, krvi či ovocia? Pranie je pre mnohých mladých ľudí veľkou záhadou a keď si konečne musíme začať prať sami, začiatky sú všelijaké.

 

Mnoho mladých ľudí sa dnes sťahuje do vlastného, pričom čelia výzvam ako nikdy predtým. Musíš sa naučiť upratovať celý byt, navariť si a v neposlednom rade aj zistiť, ako sa používa práčka. Zmätené zariadenie s množstvom tlačidiel a koliesok pritom nie je jednoduché na ovládanie, preto sme pre teba v spolupráci s Lenorom pripravili menší návod.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pudink.sk (@pudink_sk),

Nenechaj oblečenie zatuchnúť

V prvom rade ťa chceme upokojiť. Pranie vyzerá zložito, no v skutočnosti zaberie naloženie práčky maximálne 5 minút. Počas prania si môžeš kamkoľvek odbehnúť, keďže oblečenie nemusíš vyvesiť hneď po tom, čo práčka doperie – aj keď by vnútri nemalo ostať viac než pár hodín, inak zatuchne.

Do bielizne, samozrejme, nesmieš zabudnúť pridať čistiaci prostriedok. Pamätáš si ešte na pracie prášky či gély, ktoré používali tvoji rodičia? Dnes sa s tým nikomu nechce míňať čas a trendom sú pracie kapsule, ktoré fantasticky šetria čas. Jednoducho jednu vyberieš z nádobky a hodíš ju do práčky spolu s oblečením.

Tip: Pracie kapsule sú lacné a z nádobky ich jednoducho len vhodíš na spodok práčky. Nezašpiníš si ruky a nakladanie práčky tak máš hotové okamžite. Sů tak omnoho praktickejšie než staromódny prášok či gél.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa SONA SKONCOVA (@sonaskoncova),

Vyhni sa žmolkom

Ďalšia z vecí, na ktorú pri praní nesmieš zabudnúť, je vôňa. Väčšina pracích práškov, gélov či kapsúl má aj nejakú vôňu a keďže práve prichádza leto, potrebuješ niečo svieže a ľahké.

Čistiace prostriedky od Lenoru, vrátane kapsúl a aviváže, teraz nájdeš v troch nových sviežich vôňach. Spring Awakening, Gold Orchid alebo Amethyst & Floral Bouquet od Lenoru sú neodolateľne fresh a tvoja bielizeň bude konečne znovu voňať osviežujúco.

Aviváž bielizni nielenže dodá skvelú vôňu, no tiež ho chráni, zmäkčuje a bojuje proti tvorbe žmolkov. A ak chceš sviežosť svojho oblečenia ešte predĺžiť, daj šancu aj vonným perličkám od Lenoru (tajný tip: perličky môžeš použiť aj na športové oblečenie či večne smradľavý dres z futbalu).

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa N o l l P e t r a (@nollpetrus),

Základy, ktoré musíš ovládať

Do práčky sa nesmú dostať tvoje kľúče, mince, bločky z Tesca ani ďalší bordel, ktorý skladuješ vo vreckách nohavíc. Všetky vrecká tak poriadne pozri.

Ďalším krokom je roztriediť oblečenie podľa farby. Tmavá bielizeň sa perie zvlášť, biela sa perie zvlášť a farebné sa perie zvlášť, to je veľmi dôežité. Snažíme sa tak predísť zafarbeniu oblečenia, no samozrejme, do farebnej várky oblečenia môžeš hodiť aj čiernu spodnú bielizeň, pretože sa v tom množstve oblečenia čierna stratí. Skús nájsť ten správny balans.

Ponožky či spodnú bielizeň pekne rozprestri, nehádž ich dnu v kope. Ak máš napríklad čipkovanú spodnú bielizeň, zadováž si sieťku na pranie, aby sa jemná látka nepoškodila. Silonky tento problém zvyčajne nemávajú.

Práčku skús tiež nenaplniť až na maximum, nedávaj tam posledné kúsky oblečenia nasilu a počkaj na druhú várku.

Tip: Tričká per prevrátené naopak. Obmedzíš vyblednutie farieb a zabrániš popraskaniu printu. Dôležité najmä vtedy, keď perieš drahé oblečenie.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Noemi (@nnooemi),

Ako vlastne fungujú teplota a program?

Väčšina oblečenia má na štítku napísanú teplotu prania, zvyčajne sa pohybuje okolo 40 °C. To je aj bežná teplota, ktorá ti bude stačiť na väčšinu bežných praní, nespotrebúva veľa energie a navyše neškodí štruktúre oblečenia.

Vyššie teploty používaj len vtedy, keď je to nutné. Čím vyššie ideš, tým mastnejšie a odolnejšie škvrny dokážeš odstrániť, no tým viac sa ti oblečenie stiahne a poškodí.

Ak však chceš byť ekologický, pokojne per aj pri 20 °C. So správnym pracím prostriedkom, ako napríklad kapsulami od Lenoru, dosiahneš skvelý výsledok a navyše potešíš aj našu planétu.

Tip: Ak budeš prať pri 20 °C, ušetríš až o 66 % viac energie než keby si práčku zapol na 40 °C.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Weisz Fanni (@realweiszfanni),

Ohľadne symbolov na tvojej práčke ti však veľmi neporadíme, keďže ich má každá značka vyobrazené inak. Zvyčajne si však vieš vybrať medzi predpierkou, čo je veľmi rýchle pranie porovnateľné s namočením bielizne v umývadle, a rôznymi dĺžkami riadnych pracích režimov.

Pokročilejšie práčky navyše rozoznávajú aj medzi materiálmi. Väčšina z nich je bežne nastavená na obyčajné bavlnené či bavlneno-polyesterové oblečenie, no časť práčok sa dá tlačidlom prepnúť aj do režimu citlivejšieho prania, ktorý by si mal využiť najmä pri vlnenom, hodvábnom či úplne syntetickom oblečení.

Keď už máš bielizeň v práčke a vybral si si program aj teplotu, nezabudni ešte pridať prací prostriedok. Kapsule či pracie perličky od Lenoru ti zaručia dlhotrvajúcu sviežosť a trojica kombinácií tvoje oblečenie rozjasní fresh vôňou presne podľa tvojej chuti.

Tip: Navyše, kapsule sú jednoduché na používanie a manipulácia s nimi ti doslova nezaberie ani 5 sekúnd, preto sú ideálne pre každého začiatočníka.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Noemi (@nnooemi),

Domov
Zdieľať
Diskusia