Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2019, 8:58
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Microsoft odhalil na E3 nový Xbox, Gears 5 či next-gen Halo. Nevyužil však šancu zosadiť z trónu PS4 a Sony

Microsoft odhalil na E3 nový Xbox, Gears 5 či next-gen Halo. Nevyužil však šancu zosadiť z trónu PS4 a Sony
Zdroj: Microsoft/Xbox
TECH MICROSOFT
Uložiť Uložené

Microsoft na E3 nezahviezdil.

EA Play sa skutočne nedá považovať za začiatok E3 (oficiálne k nej ani už niekoľko rokov nepatria). Vždy je teda na Microsofte, aby započal najväčší herný sviatok roka. Minulý rok sa im to po rokoch nezáživných konferencií podarilo na výbornú, a tak všetci čakali, že to zopakujú. Bohužiaľ, nestalo sa. Obohraný vtip Gears-Halo-Forza sa naplno prejavil aj počas tohtoročnej MS konferencie. Čo je však horšie, nevideli sme žiadny poriadny gameplay.

Nikto samozrejme nečakal vidieť gameplay launch titulu next-gen konzoly od Microsoftu, takže cinematic teaser pre Halo vôbec neurazil (aj keď je pravda, že sa už trochu začínam strácať v príbehu a budem si musieť pozrieť nejaké recapy). Sklamalo však predstavenie budúcnosti Gears of War. Videli sme síce Gears Funko Pop (mini taktická hra na mobily), no neukázalo sa očakávané Gears Tactics a z Gears 5 sme nevideli žiadny gameplay!


Najväčšia tohtoročná Xbox One exkluzivita zabudla ukázať, ako vyzerá v pohybe pár mesiacov pred vydaním. Nezachránil to ani skvelý teaser o hlavnej postave Kait (fakt prešla značným redizajnom) či predstavenie lákavého herného módu Escape. Gears 5 bude nepochybne kvalitnou hrou a Escape mód skutočne poteší. Všetci sme však chceli vidieť gameplay alebo aspoň Story trailer, a tak je účasť Gearsov tento rok sklamaním. 

Odporúčané
KVÍZ: Tento silvestrovský technologický kvíz nebude vedieť dokončiť každý. Zvládneš ho? KVÍZ: Tento silvestrovský technologický kvíz nebude vedieť dokončiť každý. Zvládneš ho? 31. decembra 2022, 14:00


Oproti Bethesde, Sony, Nintendu a dokonca aj Ubisoftu ukázal MS až príliš málo „svojich“ hier, ktoré by hráčov posadili na zadok. Iste, máme tu množstvo zaujímavých indie hier, no množstvo z nich uvidíme aj na ostatných platformách. Prítomných bolo aj množstvo 3RD party hier (multiplatformové hry), no tie si zahráme aj inde. Mimo obohraného Gears-Halo-Forza teda Microsoft musel ukázať niečo, kvôli čomu by si hráči chceli ich konzolu kúpiť. Na prekvapenie nás všetkých sa to nestalo.

Asi tak pred 2 rokmi nám Phil Spencer ako hlava Xboxu sľúbil, že veľkých singleplayerových hier bude pribúdať, no zatiaľ ostalo len u sľubu a okrem indie hier sa stále pozeráme na multiplayerovky. Jednou z nich je aj Bleeding Edge od Ninja Theory (Hellblade, DmC), 4vs4 multiplayer 3rd person akčná rubačka, ktorú štúdio vyvíja už niekoľko rokov. Tú sa mimochodom „podarilo“ leaknuť slovenskému webu Xboxer.sk (nepýtajte sa nás, ako sa k nim to video dostalo). 

Značne nás zaujala aj dlhšie špekulované akčné RPG od From Software s názvom Elden Ring. Okrem toho, že za ňou zase stojí legendárny Hidetaka Miyazaki, tu máme aj Georga R. R. Martina (Pieseň ľadu a ohňa). Ten zrejme vytvoril fantasy svet a príbeh, no detaily jeho práce ešte stále nepoznáme. Vlastne o hre nevieme takmer nič okrem informácií vyššie a teaser traileru. 

Highlightom celej konferencie nebola exkluzivita pre Xbox, ale Cyberpunk 2077, na ktorého konci sa ukázal Keanu Reeves ako jedna z postáv v hre. Keanu následne na „stejdži“ oznámil aj dátum vydania. Hra sa na pulty obchodov dostane 11. apríla 2020 na PC, Xbox One a PS4. Viac sa o traileri a hre dozvieš tu. 

Nové trailery sme videli aj v prípade Star Wars Jedi: Fallen OrderOuter WorldsDying Light 2, Ori and the Will of Wisps, Battletoads, Minecraft Dungeons, Spiritfarer, Wasteland, Tales of Arise, expanzie Forza Horizon 4 v štýle LEGA (a LEGO ukázalo aj Star Wars Skywalker Saga) či rozšírenia Heartland pre State of Decay 2. Zaujal aj skvelo vyzerajúci ovládač Xbox Elite 2. V tomto ohľade by si Sony už konečne malo klepnúť po prstoch a prestať zdierať hráčov drahými old-gen ovládačmi, nehovoriac o tragických Move ovládačoch pre PSVR, ktoré značne zhoršujú herný zážitok vo virtuálnej realite. 


Malým prekvapením bolo aj odhalenie hororu Blair Witch. Mnohí si zrejme už po prvých sekundách mysleli, že ide o Outlast 3, no skutočnosť je iná a vlastne je to aj tak trochu jedno. Obidve hry toho majú dosť veľa spoločného. 

Po vzore minulého ročníka Microsoft oznámil kúpu ďalšieho štúdia. Double Fine Productions sa stáva členom Xbox Game Studios, ktoré dnes činí už celkom 15 štúdií vyvýjajúcich hry exkluzívne pre Microsoft (Xbox a PC). Je však jasné, že hry, ktoré sú vo vývoji dlhšie (ako Outer Worlds od Obsidianu, Bleeding Edge od Ninja Theory či Psychonauts 2 od Double Fine), vyjdú aj na iné platformy. 15. štúdiom je tím špeciálne vytvorený pre budúce hry série Age Of Empires, ktorý však z nejakého dôvodu na javisku nikto neoznámil. 

Odporúčané
Kým naštartuje, máš čas zájsť na kávu? Dáme ti 6 tipov, ako zrýchliť PC s Windowsom 10 a 11 Kým naštartuje, máš čas zájsť na kávu? Dáme ti 6 tipov, ako zrýchliť PC s Windowsom 10 a 11 29. decembra 2022, 12:30

Na záver sme dostali aj prvé informácie o ďalšej generácií Xboxu. Dočkáme sa jej podľa očakávaní na jeseň 2020 (rovnako ako PS5). Nesie kódové označenie Scarlett a momentálne nevieme, či bude silnejšia než konzola od Sony. Oplývať bude CPU Zen 2 od AMD, ako aj GPU s technológiou Navi. Počíta sa s GDDR6 a SSD diskom (rovnako ako PS5). 

Počas konferencie sme videli množstvo ďalších hier. Všetky trailery nájdeš tu. 

PS: Ak si hral Flow, Flower alebo Journey, vieš, že vývojári týchto hier sú skutočne umelci. Ich nový titul sa volá Sky a budúci mesiac vychádza pre iOS. Počíta sa však aj s PC a konzolami a my tu dnes máme nový trailer. 

Domov
Zdieľať
Diskusia