Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2019, 20:32
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Na tiesňovú linku 112 môžeš písať aj SMS. Policajti upozorňujú Slovákov, ako im textové správy môžu zachrániť život

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ak sa nedá volať, môžeš poslať SMS.

Väčšina Slovákov možno ani len netuší, že na číslo 112 nemusia iba volať, ale záchranárom môžu poslať aj textovú správu. Na túto možnosť museli upozorniť naši policajti minulý týždeň, keď hlavným mestom otriaslo niekoľko násilných incidentov od streľby na Obchodnej ulici, cez napadnutie hneď naproti na Hurbanovom námestí až po útok na starších manželov v MHD.

V tiesni či mimoriadnej udalosti preto nemusíš vytáčať 112, ale stačí čo najrýchlejšie poslať záchranárom stručnú a vecnú SMS. Takúto možnosť vedia využiť ľudia v mnohých situáciách, kedy sa boja zakročiť, ako napríklad pri incidente v MHD, nemôžu rozprávať, lebo by ich útočník mohol napadnúť, alebo sú svedkami trestného činu a nedokážu zvládnuť hlasový hovor.

Ako policajti upozorňujú vo svojom statuse, v SMS nesmie chýbať niekoľko bodov. Hlavným je bod „Čo sa stalo?“, a teda krátke pomenovanie problému – napadnutie, zdravotný problém či dopravná nehoda. O nič menej dôležitou informáciou je bod „Kde sa stalo?“, takže policajtom musíš čo najpresnejšie opísať lokalitu a v ideálnom prípade rovno poslať adresu miesta incidentu.

Skvelé využitie mala možnosť poslať polícii textovú správu v roku 2015, keď do tlačiarne vtrhla partia teroristov z incidentu v redakcii Charlie Hebdo, písal The Independent. V tlačiarenskej budove sa pod umývadlom ukryl Lilian Lepere, ktorý policajtom dlhých sedem hodín posielal taktické informácie o tom, čo sa vnútri deje, pretože teroristi mali aj rukojemníka. Ozbrojení muži boli napokon zastrelení políciou.

Domov
Zdieľať
Diskusia