Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2019, 11:12
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Z Mount Everestu zniesli za šesť týždňov štyri mŕtve telá a 11 ton odpadu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

S čistením najvyššej hory sveta ešte neskončili.

Štrnásťčlenný tím strávil približne šesť týždňov „upratovaním“ Mount Everestu. Expedícia vyslaná nepálskou vládou zniesla z Mount Everestu 11 ton odpadu a mŕtve telá štyroch horolezcov, píše spravodajský web Aktuality.sk.

Odporúčané
Mount Everest je taký preplnený, že pri schádzaní z vrcholu tam zomierajú horolezci. Až 12 hodín čakali v ľudskej zápche Mount Everest je taký preplnený, že pri schádzaní z vrcholu tam zomierajú horolezci. Až 12 hodín čakali v ľudskej zápche 24. mája 2019, 14:58

Z najvyššej hory sveta zniesli konzervy, fľaše, hrnce, panvice či kusy horolezeckého vybavenia. Telá zniesli do základného tábora, odtiaľ ich lietadlom previezli do nemocnice na identifikáciu. Nepálske ministerstvo pre cestovný ruch označilo expedíciu za úspešnú a dodalo, že je potrebné odstrániť ďalší odpad.

Tento rok prišlo na Evereste o život 11 ľudí, od prvého výstupu v roku 1953 zahynulo už vyše 300 horolezcov. Hlavná horolezecká sezóna prebieha len niekoľko týždňov, v apríli a v máji.

Na archívnej snímke 22. mája 2019 je dlhá rada horolezcov počas výstupu na najvyššiu horu sveta Mount Everest v Nepále. Nepál vydal pre túto jarnú sezónu rekordných 381 povolení na výstup. Horolezci opisujú zápchy a spomalenia, ktoré spôsobujú vyčerpaní menej zdatní lezci.

Z Mount Everestu zniesli za šesť týždňov štyri mŕtve telá a 11 ton odpadu odpadu
Z Mount Everestu zniesli za šesť týždňov štyri mŕtve telá a 11 ton odpadu odpadu Zdroj: Rizza Alee/TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia