Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2019, 11:25
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Módne značky vo Francúzsku budú musieť darovať nepredané oblečenie. Krajina chce ukončiť plytvanie

Módne značky vo Francúzsku budú musieť darovať nepredané oblečenie. Krajina chce ukončiť plytvanie
Zdroj: Unsplash
MÓDA
Uložiť Uložené

Zákaz likvidácie tovaru sa bude týkať nielen luxusných módnych značiek, ale tiež predajcov kozmetiky, elektroniky či hygienických výrobkov.

Francúzsko sa snaží zabrániť masívnemu plytvaniu prostredníctvom novej legislatívy, ktorá sa týka zákazu likvidácie nepotravinového tovaru. Najväčšmi sa to dotkne luxusných módnych značiek, no rovnako to ovplyvní aj predajcov elektroniky, hygienických výrobkov a kozmetiky.

Podľa agentúry AFP sa totiž doposiaľ takýmto spôsobom každoročne zničili veci za viac ako 650 miliónov eur. „Je to šokujúce plytvanie, ktoré nie je v súlade so zdravým rozumom. Ide o škandál,“ tvrdí sám francúzsky premiér Édouard Philippe. 

Ako informuje portál Trend, tento veľký krok dopredu prišiel po úspechu zelených strán vo voľbách do Európskeho parlamentu. Na základe novej legislatívy budú musieť značky povinne odovzdať tovar, ktorý bude opätovne využívaný alebo recyklovaný.

Odporúčané
Burberry spálilo oblečenie za 32 miliónov eur, aby sa nepredávalo v zľavách. Svoju exkluzivitu musí značka udržiavať radikálne Burberry spálilo oblečenie za 32 miliónov eur, aby sa nepredávalo v zľavách. Svoju exkluzivitu musí značka udržiavať radikálne 20. júla 2018, 10:51

Túto súčasť návrhu zákona o hospodárstve by mal vládny kabinet prerokúvať ešte v júli tohto roka. Do platnosti príde v prípade úspešnosti niekedy v rokoch 2021 až 2023. Módny priemysel je totiž jeden z najviac znečisťujúcich odvetví na svete, v ktorom sa ročne otočia dva až tri bilióny dolárov. Každú sekundu navyše skončí na skládke alebo sa spáli textil v objeme jedného kamióna.

Zákon prišiel aj po masívnej vlne kritiky a spoločenskej debate, ktorú vyvolali mnohé luxusné značky ako napríklad britský módny dom Burberry. Ten totiž za jeden rok spálil oblečenie, doplnky či parfumy v hodnote viac než 32 miliónov eur len kvôli tomu, aby si udržal svoju exkluzivitu a nepredával tovar pod hodnotu.

Domov
Zdieľať
Diskusia