Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2019, 10:22
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Obľúbil si si Chernobyl? Tvorca seriálu odporúča 8 titulov, ktorým by si mal dať šancu

Obľúbil si si Chernobyl? Tvorca seriálu odporúča 8 titulov, ktorým by si mal dať šancu
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Doplnil by si jeho zoznam ďalšími vhodnými snímkami?

Chernobyl je aktuálne najlepšie hodnoteným seriálom na IMDb a jeho popularitu na Slovensku či v Česku nám dávajú najavo aj čitatelia. Úspech seriálu od HBO si jednoznačne uvedomuje aj Craig Mazin, ktorý k Chernobylu napísal scenár a taktiež sa o seriál staral z pozície producenta.

5-dielna miniséria divákov nadchla natoľko, že aktuálne vyhľadávajú ďalšie tipy na celovečerné drámy či dokumentárne snímky a seriály s tématikou jadrovej havárie v Černobyle. Ak patríš medzi nich, rovno si vytiahni zápisník, pretože Mazin na svojom Twitteri pre nadšencov seriálu odporučil hneď niekoľko výrazných titulov.

Odporúčané
Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) 23. mája 2019, 11:01

Vojnovú drámu Choď a pozeraj sa (Idi i smotri) z roku 1985 označil Mazin za sovietsku klasiku a najlepší vojnový film, aký bol kedy natočený. Divákov ale upozorňuje, že ide o veľmi náročné sledovanie, pri ktorom musia dávať veľký pozor. V tomto prípade hovoríme o príbehu z obdobia druhej svetovej vojny, ale inšpirácia je vzhľadom na prítomnú atmosféru viac než zjavná.

Krátky dokumentárny film s názvom Chernobyl 3828 o práci na odpratávaní rádioaktívneho odpadu považuje kreatívny tvorca za svoju bibliu v tématike Černobyľu, ktorou sa veľmi inšpiroval aj pri preslove Tarakanova zo štvrtej epizódy seriálu.

Odporúčané
Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) 5. júna 2019, 12:32

Mazin si ďalej veľmi pochvaľoval dokument od Vladimira Shevchenka s názvom Chernobyl - The Severe Days, švédsky dokument The Voice of Lyumdilla (réžia Gunnar Bergdahl) o príbehu Ľudmily Ignatenko, jej manžela a neskôr narodeného syna, či Surviving Disaster od BBC, kde si hlavnú rolu Legasova zahral Ade Edmondson.

Tvorcu Chernobylu veľmi nadchol aj známy dokument Zero Hour, kde vyzdvihol najmä herca stvárňujúceho ilustračné zábery Ďaťlova, dokumentárny seriál Seconds From Disaster od National Geographic alebo dokument The Babushkas of Chernobyl.

Odporúčané
Ako zabíja radiácia? Obete Černobylu zomierali v nepredstaviteľných bolestiach Ako zabíja radiácia? Obete Černobylu zomierali v nepredstaviteľných bolestiach 28. mája 2019, 16:54
Domov
Zdieľať
Diskusia