Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2019, 10:11
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Predný foťák priamo v displeji telefónu. Xiaomi sa rozhodlo pre technologicky revolučný krok

Predný foťák priamo v displeji telefónu. Xiaomi sa rozhodlo pre technologicky revolučný krok
TECH SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Čoskoro zrejme prekonáme ďalšiu technologickú bariéru.

Na dnešnej smartfónovej scéne je veľa súťaživosti a smartfónove spoločnosti už dlho rozmýšľajú nad tým, ako dosiahnuť čo najčistejší dizajn a čo najmodernejšie a užívateľsky najpríjemnejšie zariadenie.

Do tohto plánu spadá aj prekonanie veľkej prekážky, a tou je predný foťák. Ten sa dnes výrobcovia všemožne snažia umiestniť na vhodné miesto, no ešte nikomu sa to nepodarilo dať pod displej tak, aby sa nezhoršila kvalita fotiek a videí.

Menej známa čínska značka bola prvá 

Čínska značka Oppo sa však ako prvá podujala presne na toto. Xiaomi svoju prednú kameru pod obrazovkou ohlásilo o niekoľko hodín neskôr. Aby sa zbavili všetkého okrem samotnej obrazovky, zariadenia ako snímač odtlačkov prstov ukryli pod displej a doteraz prednú kameru ukladali do rôznych otvorov a výrezov. Tentokrát sa však rozhodli pre niečo väčšie.

Na sociálnej sieti totiž ich viceprezident zdieľal video odhaľujúce novú technológiu, pomocou ktorej by sa malo dať dosiahnuť práve umiestnenie selfie kamery rovno pod displejom. A ak sa to podarí tomuto smartfónu, je pravdepodobné, že technológiu prevezmú aj u nás mainstreamovejšie značky.

Predná kamera ukrytá pod displejom je zatiaľ len v ranom štádiu vývoja a aktuálne treba vychytať ešte veľa múch, aby mohol byť telefón s revolučným riešením uvedený na trh. Najväčším problémom nie je umiestnenie kamery, no samotná kvalita obrazu. Tá je totiž logicky pod vrstvou navyše, čím sa zábery zhoršujú a výsledky kamery pod obrazovkou sú o niečo horšie než výsledky bežného foťáku.

Predný foťák priamo v displeji telefónu. Čínska značka sa rozhodla pre technologicky revolučný krok
Predný foťák priamo v displeji telefónu. Čínska značka sa rozhodla pre technologicky revolučný krok Zdroj: Oppo

O predné kamery pod displejom majú záujem aj Xiaomi a Samsung

Veľkolepé dielo čínskych inžinierov tak treba ešte vyladiť, no nemajú na to veľa času – už teraz sa ich totiž snaží prekonať konkurencia. Tou je, paradoxne, ich sesterská firma menom Vivo, takisto z Číny. Tá už prednú kameru ukrytú pod obrazovkou takisto ohlásila a navyše, šepká sa, že niečo podobné by mal mať v pláne dokonca aj Samsung.

Navyše, v ten istý deň sa prednou kamerou pod obrazovkou pochválilo aj Xiaomi, pričom technológia Under-Display Camera funguje na rovnakom princípe a my sa už nemôžeme dočkať. Bohužiaľ, viac informácií zatiaľ nie je k dispozícií.

Je tak pravdepodobné, že už čoskoro sa predné kamery z našich smartfónov na pohľad vyparia a budú umiestnené pod obrazovkou, kde nebudú kaziť vizuál telefónu a obrazovka ladne pokryje celý predný panel.

Domov
Zdieľať
Diskusia