Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
V spolupráci s Excimer.
24. novembra 2022, 18:30
Čas čítania 4:51
Andrej Šajmovič

Podstúpil som laserovú operáciu očí. Ako to dopadlo?

Podstúpil som laserovú operáciu očí. Ako to dopadlo?
Zdroj: Excimer
ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nedokázal som si predstaviť, aké to bude vidieť ostro a ako si na to môj mozog zvykne.

Som Šajmo a nikdy som nenosil dioptrické okuliare, kontaktné šošovky ani iný „zlepšovák“, aby som lepšie videl. No aj napriek tomu som začiatkom apríla podstúpil laserovú operáciu očí v EXCIMERi. Prečo? 

Dlho som si bol vedomý svojho problému so zrakom, no nikdy som mu neprikladal väčšiu váhu. Veľa ľudí sa teraz isto chytí za hlavu a povie si, ako môžem zanedbávať niečo také dôležité, ako sú oči. Videl som, čo som vidieť chcel, a viac som sa nezaujímal o to, ako by sa môj zrak mohol zlepšiť.

Očné laserové centrum EXCIMER je najdlhšie pôsobiace centrum na Slovensku a súčasne patrí medzi najskúsenejšie v Európe. Má 29 rokov skúseností v oblasti refrakčnej chirurgie, najmodernejšie vybavenie na svete a na konte viac ako 95-tisíc úspešných operácií metódou bez rezu oka, čím sa nikto iný v strednej Európe nemôže pochváliť.

sajmo
sajmo Zdroj: Excimer

V článku sa dozvieš:

  • Ako som si myslel, že mám polky dioptrie, a aké som mal naozaj.
  • Ako ma všetci upokojovali.
  • Kritické dni pred operáciou.
  • Koľko trval zákrok a či naozaj nebolel, ako mi sľubovali.
  • Prečo sa prvýkrát v živote o mňa kameraman Badko bál.
  • Ako som prežil prvé tri dni po zákroku.
  • Prečo som sa cítil ako upír.
  • Po koľkých dňoch som začal ostro vidieť.
  • Aké sú moje dojmy mesiac po operácii.

Ako som si sám vypočítal dioptrie a aká bola realita

Na prvé vyšetrenie som išiel koncom februára. Podotýkam, že to bolo moje úplne prvé vyšetrenie očí, ak teda nerátam svoje výpočty dioptrií, keď som si občas požičal priateľkine okuliare, aby som lepšie videl. Hovoril som si, že by som mohol mať také polky až trištvrťky.

Keď mi po prvom meraní prišla lekárka oznámiť výsledky, nevedel som, či sa mám smiať alebo plakať. Čakal som čokoľvek, ale keď v ruke držala papier s mojimi dioptriami, kde boli skutočné hodnoty, jediné, čo mi prišlo na um, bolo, že načo vôbec vyhadzujem peniaze za lístky v kine.

Namerali mi dioptrie –2,75 na pravom oku a –3,75 na ľavom. Bol to pre mňa moment, keď som ani na sekundu neváhal a povedal som si, že pokiaľ nechcem okuliare ani šošovky, nemám veľmi na výber a laserovú operáciu očí v EXCIMERi podstúpim. 

Ďakujem všetkým, ktorí stáli pri mne, kvapkali mi do očí, keď som ja bol opitý, alebo ma tíšili, keď som bol netrpezlivý, kedy konečne uvidím na sto percent.

Nefalšovaný strach pred operáciou

Týždeň pred samotným zákrokom bol pre mňa najkritickejší. Začal som si uvedomovať, že sa bojím. Takmer každý deň som správami obťažoval svoju kolegyňu Denisku, ktorá zákrok podstúpila tiež, a obrátil som sa aj na nášho CEO Gabiho, či sa nebojí, že by mohol prísť o svojho najschopnejšieho človeka. (smiech)

Obaja ma držali v pokoji, že vraj sa ani nenazdám a mám „nové oči“. Ich tvrdeniu som celkom dôveroval, pretože obaja podstúpili zákrok v rovnakom centre a s výsledkom operácie boli naozaj spokojní. No keďže som človek neurotický a impulzívny, stále som niekde v hĺbke srdca cítil ťažobu strachu. Zisťoval som si, aká je úspešnosť zákrokov. To číslo ma pomerne upokojilo, no aj tak som noc pred operáciou nespal.

sajmo
sajmo Zdroj: Excimer

Z vyšetrenia som si zapamätal najdôležitejšiu vec, že moja operačná metóda sa volá SmartSurfACE 7D, ktorá je nielen bezbolestná, ale aj veľmi rýchla a úplne bezkontaktná.

Samotný zákrok a vytriezvenie

Keďže máme celý zákrok a priebeh pred ním a po ňom zachytený na videu, tak je ti jasné, že ma za ruku držal môj brat, kameraman Badko. Sedíme tam, klepem nohou, zrazu ďalšie meranie, opäť kvapky a už ležím na sále. Nado mnou sa usmieva pán primár Siska, ktorý mi bol od začiatku veľmi sympatický a o jeho profesionalite som nepochyboval ani na sekundu. Nielen prístup pána primára, ale aj prístup každého jedného zamestnanca mi natoľko imponoval, že sa tam aj dnes niekedy rád zastavím na kávu.

Ležím na lôžku, dostávam posledné informácie, no veľmi som ich nevnímal, veď žijem punk. Z vyšetrenia som si zapamätal najdôležitejšiu vec, že moja operačná metóda sa volá SmartSurfACE 7D, ktorá je nielen bezbolestná, ale aj veľmi rýchla a úplne bezkontaktná.

Ide o jedinú metódu zákroku, počas ktorej sa žiadny nástroj nedotkne vášho oka a laser vykoná odstránenie epitelu, ako aj parenchýmu rohovky v jednom kroku. Vďaka tomu sa výrazne urýchli priebeh celého zákroku a minimalizuje riziko dehydratácie rohovky. Operáciu SmartSurfACE 7D je možné vykonať iba na najmodernejších laseroch spoločnosti Schwind, ktoré disponujú technológiou SmartPulse a EXCIMER ju ponúka ako jediné centrum na Slovensku.

Prvý raz v živote som videl, že má Badko o mňa strach.

Prístroj sa mi spustil nad hlavu a jediné, čo odo mňa požadovali, bolo, aby som držal pohľad uprený do zeleného svetielka. Celé to trvalo len pár minút, ani som sa nenazdal a zrazu počujem „hotovo“. A teda pre mňa úplne hotovo, keďže v zvládaní aj tých najbanálnejších lekárskych zákrokov som najhorší na svete. Zbledol som a myslel som si, že odpadnem, aj keď samotný zákrok bol stopercentne bezbolestný a rýchly, no ja som podľa všetkého asi slabý kus a ťažko zvládam stres.

Dostal som do tela cukor v podobe čokolády a kokakoly a presunul som sa do čakárne, kde som to rozdýchaval. Prvý raz v živote som videl, že má Badko o mňa strach. Po asi polhodine v čakárni som sa zdvihol a odišli sme.

sajmo
sajmo Zdroj: Excimer

Cítil som sa ako upír 

V dôsledku svetloplachosti som sa prvé 3 dni po operácii cítil ako upír. Tieto dni som trávil počúvaním hudby, pitím prosecca a debatami s priateľkou v tmavých útrobách môjho bytu. Celé to trvalo len 3 dni. Nič hrôzostrašné.

 
Lekári mi odporúčali oddychovať, no moje self-diagnostikované ADHD ma aj napriek slovám odborníkov doma neudržalo. Som totiž spoločenský typ a sedieť len tak doma a zotavovať sa je pre mňa omnoho horšie ako akákoľvek operácia. Sú však isté činnosti, ktorým by sa mali všetci v prvé dni vyhnúť, ako je šport, prašné prostredie, bazény, jazerá, sauny, wellness a pod.

sajmo
sajmo Zdroj: Excimer

Nedokázal som si predstaviť, aké to bude vidieť ostro a ako si na to môj mozog navykne.  

Po zotavení dnes vidím na 100 %

Po týždni som absolvoval kontrolu v EXCIMERi, kde mi oznámili, že sa všetko hojí, ako má, a môžem sa spoľahnúť na to, že onedlho uvidím na sto percent.

Toto píšem po vyše mesiaci od operácie. Dve prebdené noci, menej ako 10-minútový zákrok, výborná skúsenosť a naozaj profesionálny a ľudský prístup. A hlavne konečne perfektný 100-percentný zrak!

 
Úprimne, neviem si to vynachváliť. Nedokázal som si predstaviť, aké to bude vidieť ostro a ako si na to môj mozog navykne. Neviem povedať nič iné, iba SKVELÉ.

Je to bomba, kiežby ste sa mohli na svet pozrieť mojimi očami a vidieť ten rozdiel.

Odporúčam každému, kto má strach. Nemáte sa čoho báť!

Je to neopísateľná zmena, porovnávam sa s ľuďmi v mojom okolí, či dovidia tam, kde ja, a som na tom lepšie ako oni, ego trip jak víno. Ako som spomínal na začiatku, je to čisto môj pohľad na vec. Predtým bol rozmazaný, dnes ti dovidím až do obývačky. (smiech)

Diky moc, obrovský shout out EXCIMER a všetkým, čo stáli pri mne, kvapkali mi do očí, keď som ja bol opitý, alebo ma tíšili, keď som bol netrpezlivý, kedy konečne uvidím na sto percent. Cením si každého, kto mi radil, aby som išiel na operáciu. Je to bomba! Kiežby ste sa mohli na svet pozrieť mojimi očami a vidieť ten rozdiel.

excimer
Zdroj: Excimer

Viac informácií o laserovej operácii očí nájdeš TU

Domov
Zdieľať
Diskusia